Zwart is de mooiste kleur 

feb 28 2022, 12:00 CULTURE
website banner
Het is Black History Month, wat het de perfecte maand maakt om te reflecteren op de kracht van de kleur Zwart, de kracht in onze kunst en de kracht van onze community. Zwart is volgens mij namelijk de mooiste kleur.
In de woorden van Ray Fuego: Heel de aarde in je ziel, t' is de vader, luister naar me: voordat we in het licht kwamen, was het zwart. Respect de vrouwen, je broeders ook je zusters en je moeder, laat de devil je niet foolen, haar kroeser? Dan ben je zwart.

Onszelf kennen 

Levende legende Cedric The Entertainer geeft in de door Ice Cube geschreven film Barbershop, het dialoog: ‘’Black people need to stop lying to themselves.’’ Zoals bij elke goede grap is de buitenkant mooi verpakt in een gouden omlijning van humor, maar als we die openmaken, komen we tot een harde waarheid: wie zijn wij en wie zijn wij in relatie tot elkaar? Beter gezegd, wie zijn wij voor elkaar? En zijn we er wel voor elkaar? Je kan iedereen boren, behalve jezelf. Want die libie gaat het 100 met je houden, altijd.
Maar hoe komen we tot een antwoord op die vragen? Een van de manieren is door te lezen van onze eigen auteurs. Ik was laatst in gesprek met ondernemers uit Amsterdam Zuid-oost over het belang van lezen en hierin vooral onszelf zien. Dat we onszelf soms moeten zien door de ogen van iemand anders om onszelf echt te herkennen en vooral: onszelf kennen.
Daarom wil ik ook een mayor S/O doen naar de Smibliotheek, de boekenkast van SMIB in de OBA. Het collectief heeft een collectie boeken van Zwarte auteurs opgesteld, in een boekenkast in Amsterdam Zuidoost, read that again. Super puur.
Een andere manier om onszelf beter te leren kennen, is door stil te staan bij de kunst van Zwarte muzikanten. Hierbij wil ik een shoutout doen naar de legendarische rapgroep Zwart Licht: toen ik de Blazin live versie zag kon ik niet geloven dat blakamangs zo ham konde gaan. En niet alleen de rappers en producer, de zangeressen, de drummers de toetsenist, gitarist. Het had als pas beginnend muzikant hetzelfde effect op mij als wat Ajax in 95 op een zwarte jongen uit de Bijlmer had. Het kan, het is mogelijk.

Community 

En als we dan toch bezig zijn, laten we onszelf niet alleen beter leren kennen, maar laten we elkaar ook verbeteren. Hierbij kunnen we ons laten inspireren door Zwarte grootheden als Kendrick Lamar.
Hell-raising, wheel-chasing, new worldly possessions Flesh-making, spirit-breaking, which one would you lessen? Happiness or flashiness? How do you serve the question? - Rapt Kendrick Lamar op zijn Pulitzer prijs winnend album: DAMN
Zeg je neefjes dat het niet alleen gaat om materialisme, geld komt en gaat. Zeg je ma dat elke dag rijst eten écht niet die model is. Coach je matties dat iets voor jou kan zijn, maar niets of niemand is van jou. Al helemaal geen vrouwen. We leren allemaal elke dag, ongeacht leeftijd of punt in je leven. In mijn cultuur, de Surinaamse, wordt dit gezien als brutaal, je loopt uit de pas, of je doet dwars. G, Als mijn dwarsheid ervoor zorgt dat een hoop mensen na mij recht kunnen lopen, so mote it be.
Zwart is de mooiste kleur. Het typeert rust, ruimte en eigenlijk alles wat bestaat in ons hoofd als we onze ogen sluiten.
Peace & Love, Lassie
Roger Buyne is Rapper, schrijver en performer. Hij schrijft en draagt voor op gevoel. soms op het randje, vanuit het hart, maar vooral vanuit Amsterdam. De Bijlmer om precies te zijn. Daar ligt de kern van Roger. Zijn thema’s zijn: zelfreflectie, ego, en ergens voor willen staan. Maar ook stadse thema’s als nachtbussen en glaasjes wijn aan de grachten, komen voorbij in zijn werk. Het schrijven fascineerde Roger altijd al, die GTST-achtige verhalen schreef over zijn klas in groep 6. Door in de tweede klas aangestuurd te worden om te freestylen tijdens een tussenuur, begon de liefde voor letters. Pieken en dalen, kwetsbaar, soms zelfs schamend, tot arrogant, dominant. Hij maakt het allemaal mee.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21
https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34