Skip to main content

De Rotterdamse rellen: alles op een rijtje

20/11/2021
Afbeelding via Unsplash

Het was gisteravond raak in Rotterdam. Honderden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen het corona beleid, met name het voorgenomen 2G-beleid wat er voor zou zorgen dat je alleen een toegangsbewijs krijgt als je gevaccineerd bent of als je een herstelbewijs hebt. Heel het centrum van de havenstad lag overhoop, er zijn zeven mensen gewond geraakt en er is zelfs gericht geschoten door politie. Wij hebben alles op een rijtje gezet.

Er was niks officieel aangekondigd

De demonstratie was niet officieel aangekondigd of aangevraagd. Vanaf het begin werd al duidelijk waar de demonstratie heen zou gaan en het werd direct vergezeld met vuurwerk en vrijheidskreten. De politie trad hard op, maar de demonstranten reageerde hier juist op door nog gewelddadiger te worden. Zo werden politieauto’s in de brand gezet, brandweerauto’s bekogeld en is er ook een journalist in elkaar geslagen.

Politie eenheden uit heel het land werden opgeroepen

Omdat de Rotterdamse politie zwaar in de minderheid was, werden eenheden uit heel het land opgeroepen. In totaal duurde het ongeveer een uur voordat het eerste ME-peloton aanwezig was op de locatie. Een uur later, werden dit er acht en stonden er ongeveer 400 politieagenten op de Coolsingel.

Nachtwerk

De rellen liepen door tot middernacht. De politie heeft inmiddels veel schoten gelost en er zijn meer dan 50 arrestaties uitgevoerd, waarvan de helft minderjarig. Er is ook een noodbevel uitgeroepen over het gebied rondom het centrum. De geruchten gaan zelfs dat er iemand is overleden. Het aantal gewonden staat op zeven, waaronder ook politieagenten. Dit getal kan vandaag nog oplopen als er meer bekend wordt. Check hieronder nog meer beelden.

Leave a Reply