Skip to main content

De ruzie tussen Drake en Kanye is voorbij, maar wie is J. Prince?

17/11/2021

J. Prince werd in de loop van de tijd bekend als bemiddelaar in de hiphopwereld en het was de zoon van J. Prince, Jas Prince, die Drake ontdekte op Myspace. Diezelfde Jas Prince bemoeit zich nu met de Kanye West en Drake beef. Maar wie zijn deze mannen en wat hebben ze te maken met Hip Hop?

Oorspronkelijk een autoverkoper in de Fifth Ward van Houston, Texas. James Prince (geboren James A. Smith) of simpelweg J. Prince is de oprichter van Rap-A-Lot Records. En Rap-A-Lot-Records is weer vernoemd naar de broer van J. Prince Sir Rap a Lot. Probeer de auto’s niet te vergeten, het is een bepalend element voor het verhaal.

J. Prince gebruikte de kennis die hij heeft opgedaan op straat om geïmporteerde auto met een gigantische winst te verkopen. Uiteindelijk maakte hij in 1986 zijn weg naar de muziekbusiness met de oprichting van Rap-A-Lot-Records. Het platenlabel stond ooit bekend als het meest prominente label in het zuiden van de Verenigde Staten en hielp bij het lanceren van de carrières van; de Geto Boys, Z-Ro, Devin the Dude, de solocarrière van Pimp C en nog veel meer. De Geto Boys stonden bekend om hun tekst met de mentaliteit van J. Prince.

In 1988 werd een auto met een dealer kenteken van Mr. Prince in Houston aangehouden. De autoriteiten vonden 76 kilo cocaïne in een verborgen ruimte. Door de vondst werd er een onderzoek gestart naar Mr. Prince. Dit onderzoek werd vertraagd nadat Prince een klacht had ingediend bij een congreslid Maxine Waters. De klacht van Mr. Prince ging over beschuldigingen van racisme en een samenzwering tegen zijn label. Je moet nagaan dat het politieke klimaat in die tijd niet hielp. Raciale spanningen hadden een kookpunt bereikt, met als hoogtepunt de rellen in Los Angeles van 1992 die bekend werden als de “Rodney King”-rellen. Uiteindelijk bleek een agent in het onderzoeksteam corrupt en ging de aanklacht on hold. Nu loopt er een corruptieonderzoek waarbij er ook een gerucht gaat over J. Prince. Prince zou een illegale donatie gedaan hebben aan een politicus van 200.000 dollar.

Mob Ties?

Volgens een urban legende zou J. Prince Pimp C tegen Master P verdedigd hebben. Lang verhaal kort: Master P wilde Pimp C vermoorden, maar daar stak J Prince een stokje voor. Het is nooit bevestigd, maar Pimp C’s 2005 nummer I Know U Strapped komt daar dichtbij.

J. Prince is nog steeds een controversieel figuur. Nog maar een paar jaar geleden waren er geruchten over verkapte bedreigingen die namens Drake werden geuit, onder het mom van een “hoffelijkheids”-oproep. De namen op het lijstje zijn niet zomaar namen. Diddy, Suge Knight, Master P, en vooral Lil Wayne en zijn management door de jaren heen. Dit laatste betreft royalty’s die aan Prince verschuldigd zijn voor de muziek van Drake. Het liep zo hoog op dat er een rechtszaak voor royalties was aangespannen voor twee miljoen door J. Prince. Ook producer Swizz Beatz kreeg te maken met J. Prince. Swizz Beatz ging achter Drake aan omdat hij zogenaamd een nummer had gelekt. J. Prince bemoeide zich ermee en er volgde heel snel een excuses van Swizz Beatz. Het is duidelijk dat J. Prince vrienden on high places heeft.

Leave a Reply