Skip to main content

Deze Zwarte vrouwen maken kapot op TikTok – Caylin

15/12/2021
tiktok
Beeld: Jonathan Hoost

TikTok is een wereld op zich. De app is beschikbaar in meer dan 150 landen en heeft meer dan één miljard gebruikers. Er is dan ook erg veel concurrentie onder content creators, die niet alleen zichzelf proberen te overtreffen, maar ook dagelijks de strijd met het algoritme aangaan. Er is echter een groep creators die hier niet door beïnvloed lijkt te raken. Een groep creators die ondanks de concurrentie en de korte aandachtsspanne van de doelgroep, een brand om zichzelf heen heeft gebouwd. Een brand waarmee ze weten te verkopen. Waar velen van zulke creators ook opgepikt worden door de mainstream media, is dat bij Zwarte, vrouwelijke influencers veel minder het geval. Het gebrek aan representatie in de media komt dus ook bij influencers voor. Daarom lichten wij in dit artikel drie Zwarte vrouwen uit, die TikTok helemaal kapot maken. Maak kennis met Joanne, Caylin en Somi.

Caylin (21)

TikTok: 293.100 volgers 
Instagram: 101.000 volgers

Kun je me wat vertellen over je leven voor TikTok? 

Het is allemaal zo kort geleden. Ik ben echt pas een jaartje zo serieus bezig met TikTok en Instagram, maar ik heb altijd wel iets met entertainment gedaan. Met mijn allereerste baantje speelde ik in videoclips van Nederlandse artiesten, zoals SFB en Ronnie Flex. Net voor en ook nog even tijdens TikTok, heb ik ook nog in retail gewerkt. Daarvoor heb ik ook bedrijfskunde gestudeerd, maar na het eerste jaar kwam ik er al achter dat het niets voor mij was. Toen ben ik iets gaan doen wat ik echt leuk vond, een make-up opleiding. Maar dat is natuurlijk een contactberoep en corona begon eigenlijk toen ik net m’n diploma had gehaald, dus ik kon er niet zoveel uit halen als ik wilde. Uiteindelijk heb ik nog een make-up opleiding gedaan, maar toen liep ik tegen hetzelfde probleem aan. Corona is er nog steeds, haha. In de eerste lockdown ben ik met TikTok begonnen, uit verveling. 

Hoe ben je in content creation gerold? 

Mijn beste vriendin zei voor de grap: maak TikTok, dan kan ik je al die leuke filmpjes sturen. Ik dacht echt dat het een app voor kinderen was of zo, wist niet zo goed wat het inhield. Uiteindelijk dacht ik: kijken kan geen kwaad. Toen heb ik voor de grap een filmpje van 15 seconden geplaatst waarop ik m’n make-up deed. Dat filmpje deed het best wel goed en ik vond het zo leuk om die reacties te zien. Ik had ook zoveel plezier in het maken van de video’s dat ik het dagelijks ging doen. Op de vijfde dag heb ik een video gemaakt waarin ik m’n haar deed, met een audio die toen rondging op TikTok. Toen ging ik ineens viral. Dat is de kracht van TikTok. Iedereen kan op elk moment, met van alles viral gaan. Ik had ineens binnen een paar dagen 100k views. Binnen vier maanden had ik 100k volgers en binnen zes maanden een miljoen likes. En als iets goed gaat, dan moet je het natuurlijk blijven doen. Die TikTok video’s deelde ik weer op Instagram, waarbij ik opgepikt werd door natural hair accounts en make-up accounts. Hierdoor groeide ik op twee platformen tegelijk. Uiteindelijk kwam er ook management bij en ging het van het maken van leuke video’s naar echt content creation. 

Wat voor moeilijkheden ervaar je in je baan als content creator? 

In het begon kon het best wel overwhelming zijn toen ik ineens viral ging en mensen me begonnen te herkennen. Van de een op de andere dag werd ik ineens herkend op straat en op m’n werk. Hierdoor werd mijn social anxiety getriggerd. Vooral als ik in grote groepen ben, kan ik interactie met vreemden nog best ongemakkelijk vinden. Daarom vermijd ik influencer events ‘vaak’. En dat heeft niets te maken met confidence, want ik ben altijd wel zelfverzekerd geweest. Maar als je leven van de een op de andere dag zo verandert, kan het best moeilijk zijn om je mentaal daaraan aan te passen. Nu vind ik het vooral moeilijk dat ik altijd aan het werk ben. Ik vind het erg lastig om m’n telefoon weg te leggen en te stoppen met werken. Daarnaast is het ook lastig om aan mensen uit te leggen wat precies m’n ‘baan’ is, als ze me altijd op m’n telefoon zien, maar nooit naar het werk zien gaan.

Hoe motiveer je jezelf op dagen dat je geen inspiratie of motivatie hebt? 

Om eerlijk te zijn, doe ik dan gewoon niets. Ik ga mezelf niet forceren om content te maken als ik niet lekker in m’n vel zit. Tenzij het een hele drukke periode is, bijvoorbeeld rond Black friday of Holiday Season. Dan moet het gewoon, ook al heb ik geen motivatie om me uren lang klaar te maken en de hele dag mooi te zijn op camera. Op Instagram probeer ik wel echt consistent te posten, vanwege het algoritme. Maar op TikTok gaat een filmpje waar ik soms twee minuten aan heb gewerkt viraal, terwijl een video waar ik twee uur mee bezig ben geweest door niemand wordt gezien, haha. Dus daarin probeer ik meer m’n gevoel te volgen.

Je werkt in een markt met veel concurrentie en veel mensen die de droom hebben hetzelfde te bereiken als influencer. Waarmee denk je dat jij je onderscheidt van anderen? 

Dit vind ik een moeilijke vraag om te beantwoorden, je zou dit eigenlijk beter aan een van m’n volgers kunnen vragen he, waarom ze mij volgen. 

Waarom denk jij dat je volgers jou volgen? 

Geen idee. Soms denk ik nog steeds: wat doen jullie allemaal hier? Haha, nee maar ik probeer het wel een beetje allround te houden. Ik houd ervan om leuke haar video’s te maken, maar ook om make-up tutorials te filmen, leuke outfits te hebben, ik denk aan de aesthetic van m’n feed. Alles moet aesthetically pleasing zijn. Als m’n feed roze is, draag ik roze outfits en ik doe m’n make-up roze. Ik heb nu bijvoorbeeld een stuk van mijn haar oranje geverfd, zodat het matcht met m’n oranje feed. En ik doe natuurlijk twee platformen tegelijk, TikTok en Instagram. Ook werk ik alleen samen met merken die echt bij me passen, ik ga geen samenwerkingen aan voor het geld. 

Onderzoek wijst uit dat witte influencers meer betaald krijgen voor klussen dan zwarte influencers. Maak jij ook racisme mee in je baan?

Gelukkig heb ik daar voor zover ik weet, niet mee te maken gehad. Ik kan me niet voorstellen hoe het is voor Black creators om constant nee te horen of niet betaald te krijgen voor samenwerkingen. Echt, gelukkig heb ik daar niets mee te maken gehad. Als ik heel eerlijk ben, denk ik ook dat het een rol speelt dat ik een lichtere huidskleur heb. Mixed people en white people zijn toch privileged tegenover mensen met een donkerdere huidskleur. Natuurlijk kijken mensen anders naar mij dan naar een Anne Fleur, want ik ben geen Anne Fleur. Maar ik ben me er ook heel goed van bewust dat ik daar een privilege in heb, vooral tegenover meiden met een donkere huidskleur en kroeshaar, bijvoorbeeld. 

Waar zie je jezelf over vijf jaar? 

Ik vind het eng om hier antwoord op te geven, want een jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik hier nu zou zijn. Dus ik kan me niet eens voorstellen wat ik wil doen binnen vijf jaar. Natuurlijk ga ik gewoon door met wat ik nu doe en heb ik de ambitie om veel groter te worden in zowel Nederland als daarbuiten, maar er zijn geen specifieke doelen die ik nu wil delen. Wat ik wel kan delen is dat ik waarschijnlijk mijn eigen bedrijf zal oprichten, want waarom niet? Als je veel volgers hebt en het goed doet op social media, ben je goed in verkopen. Waarom zou je dan niet een eigen product verkopen? Het zou me ook heel leuk lijken om een eigen collectie uit te brengen, in samenwerking met een merk dat bij mij past. 

Wat zou je doen als je geen influencer was? 

Haha, geen idee. Ik zie mezelf echt als een lucky en blessed persoon. Ergens diep van binnen dacht ik altijd al wel dat ik iets zou doen met mijn uiterlijk, maar ik dacht eigenlijk aan iets als presenteren. Maar als ik toch iets moet kiezen, zou het waarschijnlijk iets zijn met make-up. Ik heb twee certificaten als make-up artist, dus dat zou me heel tof lijken. Waarschijnlijk freelance of bij fashion shows.

Naar welke vrouwen kijk jij op en waarom? 

Ik heb niet per se iemand in mijn hoofd nu, maar ik kijk vooral op naar vrouwen die superhard werken en daarmee hun eigen brood verdienen. KIjk bijvoorbeeld naar Rihanna, ze is begonnen in de muziekindustrie. Nu heeft ze een hele lingerie brand, Fenty Beauty, ik heb die lipgloss in m’n tas. Slaying us all met Fenty Skin. Ze heeft echt een heel imperium opgebouwd. Ik las net ook op jullie site dat ze ook met parfum komt. Dat is iemand die een imperium heeft opgebouwd met haar fanbase. Ze heeft echt slim nagedacht over wat bij haar past en daar kijk ik echt naar op. Dat zie ik mezelf ook wel doen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het werk als influencer/content creator? 

Een voordeel is sowieso dat ik alles gratis kan krijgen, haha. Ik kan mijn pinpas thuis laten en gratis naar de mooiste hotels, m’n nagels doen, ik krijg kleding van merken die ik supermooi vind, schoenen, tassen, ik kom om in de haarproducten. Ik hoef echt nooit meer van m’n leven shampoo te kopen, haha. Nadelen vind ik vooral als het allemaal zo snel gaat dat het echt een mentale switch is. Mensen denken vaak dat influencers zielig doen terwijl ze een geweldig leven hebben, maar zo is het niet. Het kan echt een mindfuck zijn. Als zoveel mensen naar je opkijken, zeker meiden die wat jonger zijn, komt er ook een bepaalde mate van verantwoordelijkheid en druk bij. Je moet continu presteren en je moet actief zijn. Ik kan op vakantie, maar ook dan heb ik geen vakantie.

Welk advies heb je voor andere jonge vrouwen die een carrière als influencer willen starten?  

Het belangrijkste is denk ik dat je echt zeker moet weten dat je dit wil. Zoals ik eerder al zei, is het echt heel hard werken. Ik heb wel eens een mental breakdown gehad omdat het zo zwaar was, maar toen realiseerde ik me wel hoe graag ik dit echt wilde, wat me uiteindelijk de kracht heeft gegeven om ermee verder te gaan. Doe dit niet omdat je denkt dat het een droom is, social media is niet wat het lijkt. Je leeft op je telefoon. Het is geen 9/5, je bent 24/7 bezig. Daar moet je echt klaar voor zijn. Er hangt een naam aan je brand, dus je bent continu je eigen visitekaartje. Je moet het echt willen en jezelf blijven, at all times. Als je je authentieke zelf blijft, gaan mensen je volgen en dan gaan mensen je leuk vinden.

Alles in je leven kan gebruikt worden om content te maken. Hoe zorg je ervoor dat je werk en privé gescheiden houdt? En hoe zorg je ervoor dat je niet altijd aan het werk bent? 

Het antwoord op deze vraag is nee, haha. Het is lastig. Mijn werk begint al vanaf het moment dat ik wakker ben. Op sommige dagen wil ik in bed blijven, maar daar heb ik vaak geen tijd voor. Ik check meteen m’n e-mails en statistieken, meestal spreek ik ook even met mijn manager. Zelfs als ik geen content ga maken, zorg ik ervoor dat ik mijn haar en make-up heb gedaan, voor het geval dat ik iemand tegenkom of toch content moet maken. Ik plan mijn feed, scout locaties voor content, ik ben mijn eigen creative director, fotograaf, make-up artist, editor, accountant, manager, noem maar op. Het werk stopt niet. Soms kan ik niet slapen en ben ik om 4 uur s’nachts nog bezig. Het is belangrijk om erg goed te plannen. Zo voorkom ik ook de meeste chaos in m’n hoofd. Ik zou op dit moment echt niet kunnen leven zonder m’n agenda. Als ik alles wat ik moet doen in m’n weekoverzicht heb, kan ik zien of er een dag is dat ik weinig of niets hoef te doen. Dan neem ik even rust en tijd voor wat anders.

Bekijk hieronder een van Caylin’s video’s op TikTok.

@honeycaycay

#ad I’m loving these #superstaymatteink lippies from 😍 @Maybelline New York. Pink 💗or Red❤️? Comment! 💬#getreadywithme #ad

♬ original sound – HONEYCAYCAY

Leave a Reply