Skip to main content

Dit waren de beste memes van 2021

19/12/2021
memes 2021

Dit jaar voelde als tegelijkertijd het langste, maar ook het kortste jaar aller tijden. Het voelt bijna alsof de memes van Bernie Sanders, Oprah Winfrey en The Weeknd allemaal jaren geleden viraal gingen, maar aan het begin van 2021 gingen ze echt van start. Die opvallende memes waren het begin van een reeks lachwekkende virale trends die weer een jaar in een pandemie een beetje gemakkelijker maakten om mee om te gaan. Beroemdheden als Jay-Z, Kim Kardashian en Omarion werden ook favoriet bij fans in de tweede helft van 2021, terwijl tv-shows zoals Squid Games de ervaring van tv kijken als gemeenschap nog beter maakten.

Beste memes 2021

Tv-shows, politiek, interviews met beroemdheden en films zijn altijd de belangrijkste inspiratiebron geweest voor enkele van de meest populaire memes, terwijl andere trends dit jaar afkomstig waren van gebruikers van sociale media zelf. Mensen werden dit jaar heel creatief en gaven ons momenten als The Milk Crate Challenge. Hoewel dit technisch gezien niet eens als meme kwalificeert, was dit het perfecte bewijs dat het internet altijd eindeloos entertainment zal bieden. De vele memes die dit jaar zijn gemaakt, zullen de geschiedenis ingaan en zullen de komende jaren deel blijven uitmaken van de online conversatie.

Memes zijn nu een integraal onderdeel van onze cultuur en hebben vorm gegeven aan de manier waarop we met anderen communiceren, zowel online als offline, terwijl ze onze ervaringen met sociale media nog beter maken. 2021 zorgde voor tal van hilarische virale memes waar mensen geen genoeg van konden krijgen en die mensen niet konden stoppen met delen. Bekijk onze keuzes voor de beste memes van 2021 en kijk of jouw favorieten de lijst hebben gehaald.

De ‘Red Flag’ emoji

Soms komt een viraal meme moment schijnbaar uit het niets en vervaagt het net zo snel. De ‘Red Flag’ memes waren een van die gevallen waar zoveel mensen tegelijk aan deelnamen, terwijl het zijn weg vond van TikTok naar Twitter, naar Instagram. Het begon allemaal met TikTok-gebruikers die red flags tijdens het daten met elkaar deelden, wat het proces van het verwijderen van ongeschikte partners gemakkelijker zou maken. Tegen de tijd dat het Twitter bereikte, tilden mensen het naar een hoger niveau door niet-zo-serieuze red flags aan iemand toe te voegen, zoals of ze wel of niet van ananas op pizza houden of van The Office houden.

Oprah’s interview met Meghan Markle en prins Harry

Als je niet op de hoogte bent van het Britse koninklijke familiedrama dat de afgelopen jaren aan de gang is, dan heb je misschien het sit-down interview van Oprah Winfrey met Meghan Markle en prins Harry in maart gemist. Zelfs als je de tell-all niet hebt bekeken, was het moeilijk om de volgende dag aan de memes te ontsnappen. De Suits-actrice maakte serieuze claims van racisme tegen de koninklijke familie. Het stel besprak ook hun beslissing om Engeland te verlaten, en Oprah’s geschokte reacties op hun verklaringen waren zo oprecht. Er was die ene met Oprah die twee handen in de lucht hield en zei: “Houd op, wacht even”, een van haar die zei: “Was je stil of werd je het zwijgen opgelegd?”, en een compilatie van haar geschokte: “Wat?!” Het interview leverde fans talloze nieuwe reactiefoto’s op.

Kim Kardashian’s Met Gala outfit

Niemand weet mensen beter aan het praten te krijgen dan Kim Kardashian. Terwijl de meeste sterren de jaarlijkse Met Gala-rode loper gebruiken als een manier om de meest extravagante en kleurrijke ensembles die ze kunnen bemachtigen te laten zien, deed de realityster dit jaar het tegenovergestelde door in een geheel zwarte T-shirtjurk te verschijnen, die haar van top tot teen bedekte, inclusief een masker voor haar gezicht. De outfit verborg haar identiteit volledig, maar toch wist iedereen precies wie ze was. Dat is macht, toch? Afgezien van de impact die de verduisterende jurk van Balenciaga op de rode loper had, zorgde Kims look ook voor veel ophef op sociale media. Mensen creëerden de look opnieuw met zwarte vuilniszakken en lakens, terwijl anderen de foto’s van haar met andere beroemdheden, zoals een met haar kleine zusje Kendall Jenner, in memes veranderden. En hoewel sommigen een beetje duister waren, waren ze buitengewoon grappig en herkenbaar. Kim’s outfit kon dan ook niet ontbreken in de beste memes van 2021.

De Omarion variant en de Omarion Challenge

Omarion is dit jaar zomaar viraal gegaan. Van de zanger is bekend dat hij zich alleen met zijn eigen zaken bemoeit en de vrede bewaart, zelfs in ongunstige situaties. Toch werd hij dit jaar het onderwerp van niet één, maar twee virale momenten. Om te beginnen dook een oude clip van zijn optreden uit 2015 weer op. Mensen hadden hier de grootste plezier mee en maakten er de Omarion Challenge van.

Later in het jaar kwam in november het nieuws dat de nieuwste COVID-19-variant in tientallen landen was gedetecteerd en de Omicron-variant werd genoemd. Terwijl sommige mensen zich zorgen maakten over de gevaren van de nieuwe variant, begonnen andere gebruikers het in plaats daarvan al snel de “Omarion-variant” te noemen. De bijnaam begon wereldwijd populair te worden. Laat het aan Twitter over om op welke manier dan ook een serieuze situatie te belichten. Het voormalig B2K-lid reageerde begin december op zijn viraliteit. “Er is niets meer helend dan muziek of een goede lach. Ik ben dankbaar dat ik mensen beide kan geven”, twitterde hij. “Van de Omarion challenge tot het overlappen met de nieuwe variant, het internet is voor altijd ongeslagen. Terwijl we lachen, blijf veilig en blijf gezond.”

Twee mannen in een bus

De memes begonnen tegen het einde van 2021 iets minder te worden, maar er was er een die de boel begin december overeind hield. Het is niet echt duidelijk hoe of wanneer het begon, maar fans deelden een tekening van twee mannen in een lege bus. Een van hen bewonderde vrolijk het zonnige uitzicht, terwijl de andere aan de kant zat en droevig naar de berghelling keek. De foto is bedoeld om te beschrijven hoe perspectief alles verandert, maar fans begonnen het te gebruiken in combinatie met verschillende scenario’s die ze bedachten. Een gebruiker maakte er een die zei: “De gedachte om uit te gaan versus daadwerkelijk uitgaan”. Super herkenbaar.

Jay-Z op het ‘The Harder They Fall’ feestje

We hebben dit jaar heel veel Jay-Z gezien, meer dan de afgelopen jaren. Het was vooral te danken aan zijn rol als coproducent in The Harder They Fall, die eerder dit jaar uitkwam. Bij de première van de westernfilm, reageerde de rapper oprecht heel blij toen hij Kelly Rowland zag. De uitdrukking op zijn gezicht was een mengeling van opwinding, verrassing en oprechte vreugde – een gevoel dat velen van ons voelden toen we na een wereldwijde pandemie herenigd werden met onze mensen. Het was slechts een kwestie van tijd voordat sociale media het zoete moment omdraaiden, er een GIF van maakten en tal van spot-on memes lanceerden. Iets zegt ons dat deze specifieke reactie zal worden toegevoegd aan de toch al lange lijst van legendarische Hov-memes die voor altijd zullen voortleven.

Squid Game

Squid Game was een van de grootste verrassingen van het jaar. Het Koreaanse drama bereikte Netflix in september en het werd een hit. Niet alleen op de streamingdienst, maar ook online. De show inspireerde duizenden memes, challenges, Halloween-kostuums en honderden artikelen. Het werd al snel een onderdeel van de popcultuur. Squid Game gaf mensen veel content die ze niet konden wachten om te delen en het heeft zeker zijn vruchten afgeworpen.

The Weeknd’s Super Bowl halftime show

Jaar na jaar is de Super Bowl Halftime Show geweldig bronmateriaal voor memes. Ook in 2021 werd het weer een bron voor memes, met het optreden van The Weeknd. De Canadese zanger trad op tijdens het NFL-evenement. Terwijl hij “Can’t Feel My Face” zong, liep hij door een doolhof van funhouse-spiegels die waren omgeven door felle lichten. De camera was zo dicht bij het gezicht van de zanger en de manier waarop het werd gefilmd was zo chaotisch, dat het leidde tot de creatie van een nieuwe meme. Fans veranderden de clip onmiddellijk in een GIF en bedachten deze opnieuw in soortgelijke hectische scenario’s waarin ze zich hebben bevonden. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar hun ouders in de supermarkt of het vinden van hun vrienden in een bar na een teveel aan drankjes. De grappen waren eindeloos.

Bernie Sanders en zijn wanten bij de inauguratie

Er is niets grappigs aan politiek, vooral in de afgelopen jaren. Om door de stress heen te komen, vonden mensen toch manieren om te lachen. Bernie Sanders is een van die politici geworden die geneigd zijn om gememed te worden voor de meest minimale dingen. Zo werd zijn aanwezigheid bij de inauguratie van dit jaar de eerste virale sensatie van 2021. De politicus arriveerde bij de ceremonie om getuige te zijn van de beëdiging van Joe Biden als president. Terwijl iedereen gekleed was in hun mooiste kleding, kwam Sanders opdagen in een eenvoudige oversized winterjas en wanten. Hij zat in het publiek met zijn handen gekruist, onderuitgezakt in zijn stoel. Hij straalde grote “Jullie hebben allemaal geluk dat ik ben gekomen” energie uit. Zijn pose werd een van de meest virale memes van 2021.

Kevin Hart’s ‘Damn!’

Kevin Hart’s interview met Don Cheadle bezorgde kijkers eerder dit jaar het grappigste moment. De Oscar-winnaar verscheen in Hart’s Peacock-talkshow Hart to Heart, waar ze onderwerpen als generatierijkdom bespraken. Tijdens het gesprek zei Cheadle dat hij 56 was, en Hart reageerde snel met een verraste: “Damn!” Cheadle leek gekwetst door de reactie en zweeg voordat Hart zich verontschuldigde. “Het spijt me. Het spijt me, het was maar een gedachte”, zei de True Story-ster. “Het was een gedachte en ik flapte het eruit. Ik bedoelde het niet zo. Begrijp gewoon dat ik het niet bedoelde zoals het eruit kwam.” De gevatte reactie van Hart was zo grappig en oprecht dat mensen het moment hebben geknipt en het sindsdien herhaaldelijk hebben gebruikt om te reageren op andere passende scenario’s, vooral als het gaat om het reageren op iemands leeftijd.

Mary Jane die Peter Parker verdedigt

Zo nu en dan duikt er een moment uit een oude film of tv-show op en gaat het viraal. Dat is ook wat er gebeurde met een screenshot van Peter Parker en Mary Jane in Spider-Man, uit 2002. En het werd al snel een van de beste memes van 2021. Het beeld is van de scène waar MJ ‘Ja, Enrique’ roept naar haar baas, die haar dekmantel verpestte terwijl ze tegen Peter loog over het werken in het restaurant. Een Twitter-gebruiker veranderde het moment in een meme en liet het lijken alsof MJ opkwam voor Peter, door te schrijven: “Hij zei geen augurken!” De meme ging een eigen leven leiden en al snel werd de timeline overspoeld met hilarische “hij zei / zij zei”-scenario’s.

Leave a Reply