Skip to main content

Dit zijn de 10 beste Drake outro’s ooit

18/01/2022
drake

Sinds Drake ons op ‘Best I Ever Had’ opriep om de track toe te wijden aan een speciaal persoon, geeft hij ons meer dan we verdienen op de outro’s van zijn tracks. Een outro is een essentieel onderdeel van een track en toch wordt het belang van een outro niet altijd ingezien. Als de outro goed genoeg is, wil je de track nogmaals luisteren. Het is de kers op de taart, een cadeautje om een goede track nog beter te maken. En dat is een concept dat Drake goed begrijpt.

Drake is de ongekroonde koning van outro’s. Aan het einde van zijn tracks voegt hij vaak nog een paar zinnetjes of een mini verse toe, dat net even anders klinkt, maar perfect past bij de track. Een goed voorbeeld hiervan is de outro op ‘Need Me (Lotta 42)‘, die te horen was op de leaked versie van Certified Lover Boy. We kennen ‘Need Me’ inmiddels als ‘Love All’ en de outro is vervangen door de verse van Jay-Z. De comments op Youtube gaan allemaal over hoe erg fans de outro missen op de definitieve versie, al hebben we hier een Jay verse voor in de plaats gekregen. Dit is het bewijs van hoe goed die Drake outro’s zijn. Maar hoewel we deze moeten missen, zijn er genoeg Drake outro’s waar we nog wel optimaal van kunnen genieten. Dit zijn de tien beste (op chronologische volgorde).

Shut It Down ft. The Dream

Op zijn eerste album legde Drake de lat meteen ontzettend hoog voor zichzelf. Op ‘Shut It Down’, met The Dream, horen we een outro die kenmerkend is voor de outro’s die Drake in de jaren daarna heeft gemaakt. Vanaf een minuut of vijf verandert de beat en begint de rapper aan zijn vierde verse. De outro komt echter pas echt tot zijn recht in de laatste minuut, waarbij we een andere versie van het refrein horen.

Marvins Room

Marvins Room was een van de grotere hits van Take Care. Met remixes van Chris Brown en JoJo, bleef de track zich opnieuw ontwikkelen en relevant voor een langere periode. Hoewel we Drake niet horen op deze outro, kon deze niet ontbreken in onze lijst. De piano solo die 40 ons aan het einde van de track geeft, is een belangrijke bijdrage aan de tijdloze factor van de track. Marvins Room is een klassieker vanwege meerdere redenen en de outro speelt hier een zeer grote rol in.

Trust Issues

Eerlijk is eerlijk, de outro op Trust Issues is niet zo indrukwekkend als de andere Drake outro’s in deze lijst. We dienen echter wel stil te staan bij hoe clean deze track afgesloten wordt. De outro is een perfecte afsluiter, die Drake’s laatste verse naadloos opvolgt. De track komt langzaam tot een eind, wat de luisteraar de mogelijkheid geeft tot de laatste seconde te genieten van de productie van 40 en T-Minus.

Own It

Als je vaker naar Drake luistert, weet je dat we vaak invloeden van PARTYNEXTDOOR horen. Ook op tracks waarbij PARTYNEXTDOOR geen credits heeft als schrijver of producer. ‘Own It’ is één van die tracks. De outro op ‘Own It’ is één van de beste outro’s in deze lijst, maar we kunnen Drake daar niet alle credits voor geven. De outro bestaat namelijk merendeel uit de vocalen van PARTYNEXTDOOR, die we gedurende de hele track als ad-libs op de achtergrond horen. In de laatste 40 seconden van de track, neemt PARTY volledig over en levert hij een ijzersterke outro, zoals we die van team Drake gewend zijn.

Come Thru

Het is onmogelijk om een artikel over Drake outro’s te schrijven, zonder ‘Come Thru’ hierin mee te nemen. Hoewel de track geen single was van ‘Nothing Was The Same’, was de impact groot genoeg om te denken dat het wel een single was. Het is niet voor niets dat er in 2022 een video uitkwam van Kanye West, Madonna, Julia Fox en meer, die aan het loungen zijn op ‘Come Thru’, een track die in 2013 uitkwam. Hoewel de hele track vol zit met captionwaardige lyrics en meezingmomenten, verandert de beat in de laatste anderhalve minuut, waarmee we weer getrakteerd worden op een legendarische outro.

Preach

Net zoals bij ‘Own It’, moeten we ook bij ‘Preach’ PARTYNEXTDOOR de credits geven voor de outro. De laatste minuut van de track is volledig voor PARTY, waarbij hij niet alleen verantwoordelijk is voor de vocalen, maar ook voor de productie. Het gezellige zomerdeuntje dat je in de laatste 30 seconden hoort? Dat is allemaal PARTYNEXTDOOR. Negeer ook vooral de sample van Ciara’s ‘Body Party’ niet.

Diamonds Dancing ft. Future

You’re doing me dirty. De outro van Diamonds Dancing begint al op twee minuten voor het einde van de track. Na een laatste gezamenlijk refreintje, neemt Drake het over met gevoelige lyrics, waarin hij het over Rihanna lijkt te hebben. What A Time To Be Alive kwam uit in de tijd dat Drake en Chris Brown nog met elkaar in concurrentie waren over Riri, waar Drake vaak naar hintte in zijn tracks. Het was misschien een vervelende situatie voor de muzikanten, maar Drake’s emoties zorgden weer voor een onvergetelijke outro.

Not You Too ft. Chris Brown

Waar Drake en CB in 2015 nog gezworen vijanden waren, hadden de heren in 2020 de strijdbijl alweer begraven om samen mooie muziek te maken. Gelukkig maar, anders hadden we ‘Not You Too’ en de prachtige outro van de track, nooit gehad. Het ironische hieraan is dat de outro van ‘Not You Too’ veel wegheeft van de outro van ‘Diamonds Dancing’. Ook op deze track uit Drake nog even zijn gevoelens in de laatste paar barz. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat de beat op de helft van de track verandert, wat de outro nog meer kracht geeft.

Desires ft. Future

Hoewel het officieel een laatste verse is, kunnen we Drake’s laatste barz op ‘Desires’ zeker als een outro meetellen. Het bevat namelijk alle componenten van een herkenbare Drake outro. Een lichte verandering van de beat, lyrics die net iets gevoeliger zijn dan de rest van de track en een rustige afbouw van de track. De outro van Desires geldt ook nog eens als intro van ‘Time Flies’. ‘I’m outside in an AMG!’

Girls Want Girls ft. Lil Baby

Last, but not least, mogen we de outro in ‘Girls Want Girls’ niet vergeten. Het is een hele kleine outro, de laatste 25 twintig seconden van de track, maar de outro doet er toe. ”But I know you wanna roll with the gang, And I know you want the finest of things, Askin’ me about se— settlin’ down ‘cause you know that things are going my way.” Het zijn maar een paar zinnen, in full autotune, maar het is genoeg om de track nog net even wat extra’s te geven voor het einde. Zoals een goede outro behoort te doen.

Leave a Reply