Skip to main content

Een aardbeving met de kracht van 7.2 op de schaal van richter treft Haïti

15/08/2021
Haïti Aardbeving
Beeld: HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images

De verwoestende aardbeving die Haïti op zaterdag trof kostte meer dan 200 mensen het leven. Er zijn momenteel nog honderden vermisten, bevestigde het Civil Protection Service van het land. Volgens NBC News deelt de Haïtiaanse premier Ariel Henry het volgende; “Het belangrijkste is om zoveel mogelijk overlevenden onder het puin te vinden. De plaatselijke ziekenhuizen, vooral in Les Cayes, worden overspoeld met gewonde mensen.”

Henry heeft een maand lange noodstand uitgeroepen voor het hele land, dat op zaterdagmiddag 227 doden telde. President Joe Biden is bedroefd door het nieuws en geeft toestemming voor een U.S reactie, geleid door USAID beheerder Samantha Power. 

Biden plaatste de volgende statement op Twitter.

“In wat al een moeilijke tijd is voor de mensen van Haïti, raakt de verwoestende aardbeving die vanmorgen in Saint-Louis du Sud heeft plaatsgevonden mij diep. We betuigen ons diepste medeleven aan de personen die een dierbare hebben verloren of de verwoesting van hun huis en bedrijf hebben meegemaakt.” 

Voordat de aardbeving plaatsvond, voorspelde de U.S. Geological Survey al dat de aardbeving een hoog aantal slachtoffers zou veroorzaken. 

“Er zijn waarschijnlijk veel slachtoffers en de verwoestingen zullen waarschijnlijk uitgebreid zijn. Gebeurtenissen uit het verleden met dit waarschuwingsniveau vereisten een reactie op nationaal of internationaal niveau.”

Het Amerikaanse Tsunami Warning System bevestigde dat er sinds zaterdag geen tsunami-dreiging in het gebied is geweest. Volgens CNN Meteoroloog Haley Brink bestaat er echter wel een kans dat Haiti op maandag en dinsdag getroffen wordt door tropische storm Grace.

Leave a Reply