Skip to main content

Een blik op het succes van independent label EMPIRE

18/10/2022januari 3rd, 2023
empire

EMPIRE is al sinds 2010 een belangrijk, independent label in de muziekindustrie. Het doel van het label is om muziek en cultuur naar een wereldwijd publiek te brengen, wat zich heeft geuit in hun werk voor, en met grootheden als Kendrick Lamar, Anderson. Paak, Tyga en meer. In dit artikel werpen we een blik op het succes van het label. 

EMPIRE

Hoewel je misschien niet bekend bent met EMPIRE, heb je ongetwijfeld muziek gehoord dat uitgebracht is onder het independent label. Denk aan de legendarische Section.80 mixtape van Kendrick Lamar, tot XXXTENTACION’s album ’17’, wat nog steeds het meest gestreamde hiphop album ooit is, tot de monsterhit ‘All the Way Up’ van Fat Joe en Remy Ma. Onder EMPIRE is muziek van gevestigde artiesten als Snoop Dogg en Tyga uitgebracht, maar ook veel artiesten, specifiek rappers, uit de huidige generatie tekenen bij het label. Voorbeelden hiervan zijn Lil Durk en de wijlen King Von. Het label wist zich te onderscheiden van anderen door zich al vroeg te richten op digitale muziekplatformen en door independent te blijven, waardoor ze artiesten vaak betere deals aan konden bieden dan andere labels.

Daar komt bij dat de oprichter van het label scherp is op trends en de juiste keuzes heeft gemaakt, als het aankomt op het uitbreiden van het bedrijf. Zo werd recentelijk ook EMPIRE Africa aan het bedrijf toegevoegd, wat natuurlijk perfect past bij de groeiende populariteit van Afrikaanse muziek. EMPIRE Africa heeft al meerdere succesvolle projecten uitgebracht van verschillende Afrikaanse artiesten, waaronder Fireboy DML’s wereldwijde megahit ‘Peru’ die meer dan 17 miljoen keer gestreamd werd in Nederland.

Tijdens een interview met Idea Generation legt CEO Ghazi uit waarom EMPIRE zo aantrekkelijk is voor artiesten en wat het label zo belangrijk maakt voor de muziekindustrie. ‘Ik bied artiesten transparantie’, vertelt hij. ‘Je kan weg wanneer je wil en je mag alles inzien. Als je iemand het gevoel geeft dat ze vastzitten, willen ze weg. Als iemand zich comfortabel voelt, dan blijven ze.’ Het heeft overduidelijk gewerkt, want het succes van EMPIRE lijkt niet te stoppen. ‘Ik zei vroeger altijd dat ik zou stoppen als ik een gouden plaat had’, zei Ghazi. ‘Nu hangen er overal gouden platen’.

ADE

Tijdens ADE organiseert EMPIRE hun eerste event in Nederland. Tijdens ‘EMPIRE Mixer’ worden er inspirerende gesprekken gehouden met CEO Ghazi, TNO, Brits trio WSTRN en meer. Gezien de ervaring en het overweldigende succes van EMPIRE, is het programma gericht op gesprekken over business, waaronder zakelijke relaties vallen, de invloed van de jeugd en meer. Het exclusieve event is alleen toegankelijk op uitnodiging, maar Complex NL biedt je de unieke kans om hierbij te zijn. We geven namelijk twee kaartjes weg. Moet jij hierbij zijn? Check dan onze Instagram om mee te doen.

Je kan de livestream donderdag 20 oktober om 16:30 hier bekijken.