Hoe de EU jouw game verandert: Studeren & Streamen

apr 02 , 11:00 Highlight Homepage
bz banner
Stel je voor: je hebt zojuist je nieuwste game op je PlayStation afgerond, zit ontspannen met een Netflix-serie of bladert door de nieuwste tracks op Spotify. Wat hebben deze activiteiten met elkaar gemeen? Het speelt zich allemaal af in de online wereld. Een wereld waarover Nederland binnen de Europese Unie (EU) samen met andere landen afspraken over maakt. Bijvoorbeeld over jouw online veiligheid. Maar wat is de EU eigenlijk? En wat betekent dat?
Je zou kunnen denken dat de EU ver weg is en niet echt van invloed is op jouw leven. Maar de invloed is groter dan je denkt. Beslissingen over uiteenlopende onderwerpen, zoals het klimaat en onze veiligheid, worden in de EU genomen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe de EU werkt en wat de rol van Nederland hierin is. Bij de laatste Europese Parlementsverkiezingen heeft slechts een klein deel van de Nederlanders gestemd. Jouw stem is juist erg belangrijk, want de toekomst van de EU bepaalt ook jouw toekomst. Op 6 juni 2024 zijn er opnieuw Europese verkiezingen waarbij jouw stem telt.
Of je nu voor of tegen de EU bent, de EU heeft een aanzienlijke impact op jouw leven.

Reizen & Studeren:

Je kunt vrij door EU-landen reizen en in de meeste landen betalen met één munt: de euro. Dankzij het Erasmusprogramma kun je eenvoudiger in het buitenland studeren. Of het nu een semester in Barcelona is, Franse lessen in Parijs, of een stage bij een startup in Berlijn - het is allemaal mogelijk binnen de EU. Dit is niet alleen goed voor je netwerk, maar ook voor je kansen op de arbeidsmarkt. Hoewel deze mogelijkheden zeker voordelen bieden, zijn er ook kritische geluiden te horen. Sommige studenten klagen bijvoorbeeld over bureaucratische rompslomp en beperkte financiële ondersteuning binnen het Erasmusprogramma waardoor het minder toegankelijk is. Ook zijn er geluiden dat het onderwijs steeds commerciëler wordt en de concurrentie tussen universiteiten binnen de EU toeneemt. Wat bijvoorbeeld de kwaliteit en de kosten van de opleidingen kan beïnvloeden.

Streamen & Gamen:

Roamingkosten binnen de EU zijn afgeschaft, dus je kunt overal in de EU je favoriete series, muziek streamen of gamen zonder extra kosten voor je bundel. De EU stelt ook regels op om jou veiliger online te laten gamen, zodat je bijvoorbeeld gemakkelijker een abonnement kunt opzeggen en jouw gegevens beter beschermd worden. Sommige mensen maken zich zorgen over grote techbedrijven in EU-landen en hoe hun sterke posities de keuze en privacy van mensen beïnvloeden. Ook twijfelen sommige mensen aan hoe goed de EU-regels werken voor online veiligheid. Dat komt vooral doordat de ontwikkelingen, bijvoorbeeld met AI, zo snel gaan en de besluitvorming binnen de EU vaak traag. Dat heeft overigens ook te maken met het feit dat er zoveel partijen betrokken zijn en alle 27 landen in de EU het met elkaar over het besluit eens moeten worden.

Informeer jezelf

Hoewel de EU misschien ver weg lijkt, is deze overal om je heen. Het is handig om te begrijpen hoe de EU in elkaar zit en wat de rol van Nederland in de EU is. Dus informeer jezelf. Check de website voor meer informatie over wat Nederland in de EU doet. https://www.overeuropa.nl/complexnl

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

atwbanner alessio

Artist To Watch: Alessio

Alessio de Martino wist al op jonge leeftijd hoe je via social media je eigen succes kan creëren en bouwde sinds 2019 zijn online following op. In 2022 begon hij met het uitbrengen van zijn eigen muzi...

MUZIEK jun 24, 11:49
whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55