In Gesprek met G-SHOCK oprichter Kikuo Ibe in Japan

mrt 02 , 13:06 Highlight Homepage
kikuo ibe g shock
De Casio G-Shock werd in 1981 bedacht door Casio horloge ontwerper Kikuo Ibe. Nadat hij een dierbaar horloge dat hij van zijn vader had gekregen liet vallen en het brak, nam hij zich voor een onbreekbaar horloge te ontwerpen. Samen met een team van ontwerpers ontwikkelde hij een horloge dat waterdicht is tot 100 meter diepte, bestand is tegen een val van 10 meter hoog en een batterij heeft met een levensduur van 10 jaar. In 1983 bracht Casio zijn eerste G-Shock uit, een zwarte DW-5000C. Sindsdien heeft G-Shock honderden verschillende modellen uitgebracht die allemaal de robuuste en technische uitstraling van het horloge behouden. Je hebt de horloges om de polsen van jouw favoriete artiesten gezien, waaronder Pharrell, Kanye West, Rihanna, Justin Bieber en Usher. Het merk heeft ook samengewerkt met merken als Bape, Stussy en Moncler, maar ook met Nederlandse namen zoals Daily Paper en La Fam. Wij vlogen naar Japan om de oprichter van G-Shock, meneer Kikuo Ibe, te interviewen.

Hoeveel tijd kost het om een baanbrekend idee zoals het eerste onbreekbare horloge te creëren? En hoe verliep dat proces?

"Vanaf het moment dat ik op het idee kwam voor een onbreekbaar horloge tot het daadwerkelijk in de winkels lag, duurde het twee jaar." Maar er waren heel veel uitdagingen die ik door de jaren heen moest overwinnen. Er waren momenten waarop ik er helemaal doorheen zat en al mijn vertrouwen in het project verloor. We hebben meer dan 200 prototypes gemaakt die het uiteindelijk niet hebben gehaald. Maar toen viel het kwartje uiteindelijk over hoe ik dit moest aanpakken. Daardoor heb ik uiteindelijk de laatste stappen kunnen zetten om de eerste G-Shock te maken. "Als ik niet door die struggle heen was gegaan, denk ik niet dat ik nu hier zou zijn."

Wat gebeurde er met uw rol bij Casio na het succes van de G-Shock? Hoe werd u daarvoor beloond?

"Nou, om heel eerlijk te zijn, was G-Shock niet succesvol toen we het net hadden uitgebracht." Het werd tien jaar lang niet verkocht. Daarom zei het bedrijf: 'Nee, daarvoor gaan we je niet belonen.' Nu is mijn beroepstitel 'Senior Fellow'. Dat klinkt als een bijzondere titel, maar het is meer iets als 'ongewenst personeel', grapt hij. "Als G-Shock vanaf dag één goed verkocht zou zijn, denk ik dat mijn leven er heel anders uit zou zien."

U gaf aan dat het 10 jaar duurde voordat G-Shocks opgepakt werden door de consument. Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat het eindelijk werd opgepakt?

"Toen G-Shock net uitkwam, waren dunne horloges in de mode. Dat was compleet het tegenovergestelde van wat wij maakten: ons eerste product was een bulky horloge. Veel mensen begrepen niet waarom we dat deden. Wat uiteindelijk leidde tot ons eerste commerciële succes, was een reclame die we in Amerika uitzonden, waarbij we de duurzaamheid van de horloges op de proef stelden. We kochten een reclamespot waarin we hockeyspelers de horloges als een puck lieten gebruiken. "Ze sloegen de horloges om te laten zien dat ze onverwoestbaar zijn."

Wat is uw favoriete G-Shock model?

Ik hou van mijn eerste ontwerp voor G-SHOCK. Van het hele Casio-assortiment houd ik het meest van de originele G-SHOCK. Persoonlijk heb ik slechts drie horloges. Ik heb een zwarte, een rode en een witte versie van het eerste ontwerp, de DW-5000C. De rode draag ik in de winter, de witte in de zomer, en de zwarte in de lente en herfst.
q5otoivcxapctoo5ymiflpy5ewsgmpovvgyxt tnqhrdqctdh7fzmkrg9cfl7v7fruxmbhu2dnjsz0icyfhuq8qevlj6nyrx5keow evvx1gclhnqgzeio5anbmw3wtsigx0n8qcs7 9h7ccff umw

Ik las online dat het team dat werkte aan de eerste G-Shock werd bestempeld tot ‘Project Team Tough’. Wat is er gebeurd met de rest van het team?

‘Project Team Tough’ was de naam van het team dat werkte aan het eerste onbreekbare horloge, een zogeheten ‘tough watch’ met een baanbrekende schokbestendige constructie. "Om te beginnen waren we slechts met z'n drieën." Ik was erbij, samen met een ontwerper die kort nadat hij het ontwerp had afgerond, vertrok. "De derde persoon is momenteel de CEO van het bedrijf," lacht hij.

In 2009 besloot Pharrell zijn Bape x G-Shock horloge te bezetten met goud en diamanten. Dit was de eerste keer dat ik zoiets zag gebeuren en dat voelde baanbrekend voor mij. Hoe voelde u zich toen u dit voor het eerst zag?

"Dat had natuurlijk een enorme impact toen dat gebeurde. Daarna dachten wij: 'Hey, hier is blijkbaar behoefte aan. Laten we kijken of we dit aan ons assortiment kunnen toevoegen.' Maar als je je horloge laat vallen, kunnen de diamanten eruit vallen, wat ons motto van een onbreekbaar horloge tenietdoet. Daarom hebben we besloten dat uiteindelijk niet voort te zetten. Daarnaast is het ook nog eens heel prijzig," lacht hij.
mluz6z61rqzu hi p4jtqdozyry1syxrhz3eup0uduf8t2nxq3ccy1hghwwd17bbczuckspcbtbwrrwsjtjchcwqazxb5py3mz yttef1ek1 ixl tfwf6gku4rvcmdeaun6lfpumajvxdttving

Door de jaren heen hebben we gezien dat G-Shock deel uitmaakte van enkele cruciale momenten in de popcultuur. Wat zijn enkele van uw favorieten? (Rihanna's 'Rude Boy' video, Kanye & andere beroemdheden die het horloge dragen)

"Allereerst wil ik zeggen dat ik van al onze samenwerkingen en ontwikkelingen binnen de popcultuur houd." Mijn persoonlijke favoriet is de samenwerking met Nigo, de oprichter van BAPE. Voor ons 35e jubileum werkte ik direct met hem samen aan het ontwerp. Aan deze ervaring hecht ik extra veel sentimentele waarde. We hebben destijds twee modellen gemaakt waarvan we er maar 35 produceerden. "Dat was heel memorabel voor mij."
fju7hltwcewuqcc4py3x1szxok xhdrxpdtxbphtvsdzolnapxcla4sma9wrtegxkjmfejedxq6vuojhs5b92g5hdt7fgfxwe0vc3atnsck f7 u rlqo9d36kdc7vhgbsefypfbmnl8wuquzlhwsa

Wat was het eerste moment in de popcultuur waardoor u zich realiseerde dat dit effect heeft op de verkoop van G-Shock horloges?

Volgens mij was dat Keanu Reeves toen hij speelde in de film ‘Speed’. Toen hij daar een G-Shock droeg, vroegen veel mensen zich af wat hij om zijn pols had. Daarmee creëerden we op dat moment best veel momentum.
eo3ybg96sws6cvdgbteceanwb b72iodjzcjjmyd9a10wyij1qeqnudwscgfmytrrteqzhps7drmvwz2rd9xv81ijbyjq1vjuz8bk3ja6w1vm0gao6ceacktbxavz8okufjavlm5i93gqxisnr8c w

Als we kijken naar hoe G-Shock te werk gaat, voelt het alsof samenwerkingen een belangrijk onderdeel zijn van hoe jullie zaken doen. Denk hierbij aan iconische samenwerkingen met BAPE, Kid Cudi, Stüssy etc. Ik heb het gevoel dat jullie dit deden als een van de eersten, hoe zijn jullie daarmee begonnen?

In het begin zochten wij niet naar mensen om mee samen te werken, maar werden wij juist benaderd door partners die iets met ons wilden doen. Toen kwamen wij tot het besef dat er best veel mensen zijn die zo denken en met ons wilden werken. Daarmee begon onze wave aan samenwerkingen. Op dit moment zoeken wij zelf ook actief samenwerkingen op. Het is een soort wisselwerking van beide kanten. We willen er altijd voor zorgen dat we goede relaties opbouwen met onze partners.

Wat is uw favoriete ervaring met een fan?

"Gelukkig hebben wij vele fans over de hele wereld die onze horloges verzamelen, en daar zijn wij heel dankbaar voor." Ik heb zelf een top drie, en die ziet er zo uit:
  • Nummer 3 is de persoon met de grootste collectie G-Shock horloges. Deze persoon heeft meer dan 2000 G-Shock horloges.
  • Nummer 2 is de jongste verzamelaar van onze horloges in Manilla, de Filipijnen. Het was tijdens een meet & greet daar, met een moeder en haar 1-jarige baby. Wij dachten: "Heh? Hoe kan dat?" Van de moeder kan ik het begrijpen; zij is op leeftijd en heeft de ontwikkeling van G-Shock meegemaakt. Zij gaf aan dat het hielp bij het verzachten van de pijn van doorkomende tandjes bij de baby, omdat het materiaal zo veilig is.
  • Nummer 1 was een fan die mij vroeg om een handtekening te zetten op zijn pols. Ik deed dat toen. Tot mijn verbazing zag ik hem een paar dagen later terug en had hij de handtekening getatoeëerd op zijn pols. "Dat was echt een gek moment voor mij."

Wat kunt u ons vertellen over de verschillende lijnen van G-Shock horloges? Welk doel dient elke lijn?

De G-Shock collectie begint met de MR-G lijn, het premium segment dat uitblinkt in kwaliteitsmaterialen, geavanceerde functies en superieure afwerking. Dit wordt gevolgd door de MT-G serie, die zich onderscheidt door metalen en resin afwerkingen met een luxueuze uitstraling. De Metal series zijn bedoeld voor casual gebruik. Waar we ons in de toekomst op willen richten is de vrouwenlijn. Daarvoor hebben we een team aangesteld dat zich volledig richt op het bouwen van de markt voor onze vrouwenhorloges. De ‘Master of G’ serie richt zich op professionals zoals piloten en brandweerlieden, met nadruk op functionaliteit en duurzaamheid. De collectie wordt afgerond met de basis plastic modellen, sportversies, en specifieke vrouwenmodellen.

Heeft u kinderen, en zo ja, heeft u hen op dezelfde manier een horloge doorgegeven zoals uw vader deed? Zijn zij nu ook op een missie om een onbreekbaar product te maken?

“Dit soort vragen vind ik echt lastig om te beantwoorden." Zij hebben een totaal ander pad bewandeld dan ikzelf. Zij creëren geen producten. Ze hebben besloten iets heel anders te doen. Ik heb ze dus nooit kunnen adviseren in dat opzicht. Ik respecteer hun keuzes in het leven en laat ze hun gang gaan met het nastreven van hun carrières. "Helaas zijn ze ook geen verzamelaars van G-Shock horloges,” lacht hij.

De eerste G-Shock is meer dan 40 jaar geleden gemaakt. Sindsdien hebben we veel verschillende trends zien komen en gaan. Waarom denkt u dat G-Shocks vandaag de dag nog steeds aanslaan bij het publiek?

Ik denk dat dat ligt aan de fans die wij hebben wereldwijd. Zij zijn degenen die het bedrijf in stand houden. Door hun steun kunnen wij blijven bestaan en zijn we hier al zo lang. G-Shock draait om duurzaamheid en dat zal nooit veranderen. Trends komen en gaan inderdaad zoals je zegt, maar wij zorgen er wel altijd voor dat we met de tijd meegaan door designs te updaten of te werken aan kleurpaletten die passen bij de tijd en ook de technologie die wij verwerken in onze horloges. Wij houden constant in de gaten wat onze consumenten willen van onze producten en spelen daarop in.

Heeft u nog steeds uw eerste G-SHOCK horloge? En werkt deze nog?

Wij hebben nog maar twee stukken van het eerste G-SHOCK horloge. Een daarvan ligt bij ons PR team en het ander ligt bij ons op kantoor. Ik mag ze helaas zelf niet houden, haha. Na al die tijd hoefde de batterij maar een keer te worden vervangen.
s01xzumc1rpoyvwv1uqyaumdemglkw a8h0cf2qrdgi17n7jkvmgohasjptsuygzbmsrpywbp1guztlc n8qksmm4ae3vcngciokijtgdg9ocolcyi9e47fxcsmgosq6kz3h8 x28alylrwb4ag 4g

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07
banner site

Complex Picks: Willem - Spuug van God

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van Willems album 'Spuug van God' uit.

MUZIEK mrt 05, 16:10