Skip to main content

Jersey Club Rap: Een hype of om te blijven?

21/02/2023februari 23rd, 2023
jersey club rap
Beeld: BSR Agency

Binnen hiphop zijn we bekend met verschillende subgenres zoals drill, grime en trap. Deze stijlen zijn langzamerhand steeds populairder geworden en worden inmiddels binnen de community gezien als mainstream. Maar dat is niet altijd zo geweest. Deze genres zijn ergens ooit klein begonnen en daarna steeds populairder geworden. Zo begon drill in Chicago, grime in London en komt de originele trap uit Atlanta, Georgia. Hiphop is een genre dat zich blijft ontwikkelen en er onstaan constant nieuwe stijlen. In de afgelopen twee jaar is een “nieuwe” sound ontstaan die steeds meer naam voor zichzelf begint te maken: Jersey Club Rap.

Wat is Jersey Club Rap?

Jersey Club Rap is een combinatie van drill-achtige rap en Jersey Club muziek, dat wordt beschreven als “snelle en agressieve dansmuziek”. Jersey Club is een elektronische muziekstijl is ontstaan in de jaren 2000. Geïnspireerd door de clubscene van Baltimore is het overgewaaid naar New Jersey, waar het populairiteit vond. Hoewel het eerst voornamelijk elektronisch was, wordt er anno 2023 dus ook op gerapt. Een hoog tempo en gechopte samples zijn kenmerkend voor deze sound.

De combinatie met rap kennen we eigenlijk pas echt sinds 2021. Één van de “pioniers:” is Bandmanrill, een rapper uit New Jersey.  Hij rapte in het begin van 2021 op een Jersey Club remix van de UK-garage classic ‘Heartbroken’. Dit ging direct viraal en inspireerde andere rappers om ook op de wave te springen.

TikTok

Social media is een belangrijke factor geweest in de groei van Jersey Rap. Vooral TikTok heeft hier een groot aandeel in gehad. Omdat dansvideo’s nog steeds populair zijn op TikTok en de muziek steeds sneller en sneller moet, is het een aantrekkelijke muziekstijl voor TikTok.

Het grootste voorbeeld hiervan is het nummer ‘I Just Wanna Rock’ van Lil Uzi Vert. Hij deelde een snippet van dit nummer en TikTok deed z’n werk. In de video hieronder zie je dat een van deze dansvideo’s tientallen miljoenen keren bekeken is. Ook de videoclip van dit nummer heeft binnen drie maanden maar liefst 60 miljoen views: het heeft officieel de mainstream bereikt.

@liluzivert

I JUST WANNA ROCK 👽👽👽

♬ Just Wanna Rock – Lil Uzi Vert

De toekomst 

Jersey Club Rap wordt dus steeds populairder. Inmiddels hebben de grootste artiesten van over heel de wereld al een Jersey geïnspireerde track gemaakt: van Drake tot AJ Tracey. Ook staan er nieuwe artiesten op die monsterhits scoren met deze sound, zoals 2Rare. De vraag is nu of het blijft bij een TikTok trend of dat het een is genre dat zal blijven, net als drillmuziek. De tijd zal het ons leren, maar tot die tijd blijven wij super lekker gaan op elke Jersey track die wordt gedraaid in de clubs.