Skip to main content

Klokkenluider krijgt 200 miljoen

23/10/2021
Beeld: Flickr / Mattia Notari

Een klokkenluider die belangrijke informatie heeft verstrekt over de Libor-affaire heeft van Amerikaanse toezichthouders een beloning van bijna 200 miljoen dollar (172 miljoen euro) gekregen. 

Verschillende banken, waaronder de Nederlandse Rabobank hebben de Liborrente gemanipuleerd. De liborrente is een graadmeter voor de rente die banken rekenen als ze geld aan elkaar lenen. Het gemiddelde hiervan is de Liborrente. Het is één van de belangrijkste rentetarieven van de wereld. De Liborrente wordt gebruikt als basis voor het bepalen van rente voor interbancaire leningen, hypotheken, spaarrentes en leningen.

De rabobank heeft in 2013 voor de affaire een boete van 774 miljoen euro gehad. In het geval van Rabobank is bekend geworden dat tussen 2005 en 2010 dertig medewerkers de Liborrente hebben proberen te beïnvloeden. Er was geen interne controle op het doorgeven van rentetarieven.  

De klokkenluider die de 200 miljoen heeft gekregen wilde anoniem blijven. Volgens geruchten gaat het om een voormalige medewerker van een Duitse bank. Het is de hoogste beloning ooit voor iemand die de autoriteiten een tip gaf. Dat de beloning zo hoog is, heeft ermee te maken dat er in verband met het schandaal ook torenhoge boetes zijn uitgedeeld aan meerdere banken.

Leave a Reply