Alles wat we weten over de film 'Candyman'

aug 25 2021, 18:45 LIFE
Vorig jaar zou de film al uitkomen, maar Covid-19 gooide roet in het eten. Ik heb het over de horrorfilm Candyman. De trilogie uit de jaren '90 wordt in een nieuw jasje gegoten door Jordan Peele. De originele film volgde een afgestudeerde student uit Chicago die een scriptie voltooit over stedelijke legendes. Het onderzoek voor de scriptie leidt naar de legende van de "Candyman", de geest van een kunstenaar en zoon van een tot slaaf gemaakte persoon. Op basis van de eerste reacties, zal de vertraging de moeite waard zijn geweest.

alles wat we tot nu toe weten over Candyman

Candyman vertelt het verhaal van Daniel Robitaille. Hij werd aan het einde van de 19e eeuw vermoord voor zijn relatie met de dochter van een rijke, witte man. De menigte sneed zijn arm af met een roestige zaag. De menigte bedekte hem vervolgens met honing, waardoor hij door bijen kon worden gestoken.
Wanneer een persoon vijf keer Candyman in een spiegel zegt, dan verschijnt dezelfde Candyman als een geest. Met behulp van een haak die aan de bloederige stomp van zijn rechterarm is bevestigd, jaagt hij dan ook op zijn slachtoffers.
De film is mede geschreven door Nia DaCosta, die ook de film regisseerde. De versie uit 2021 is een direct vervolg op de originele Candyman uit 1992. Het neemt ons mee terug naar de Cabrini-Green-huisvestingsprojecten, nu afgebroken en opgeknapt tot appartementen van de hogere klasse. Maar de legende en aanwezigheid van Candyman woekert en bloeit nog steeds in de herinneringen van sommige mensen.

Een vervolg op de originele film

Deze film is geen "reboot" of "remake" van de originele film uit 1992. Het is een direct vervolg met personages uit de eerste film. De twee sequels die al bestaan ​​- Candyman: Farewell to the Flesh uit 1995 en Candyman: Day of the Dead (1999) - maken geen deel uit van deze nieuwe continuïteit.
De Halloween-horrorfranchise deed iets soortgelijks toen ze Halloween (2018) uitbrachten als een direct vervolg op het origineel uit 1978, de negen (!) tussenliggende sequels tussen hen zijn geen canon meer. Canon is het materiaal dat officieel wordt geaccepteerd als onderdeel van het verhaal in een individueel universum van dat verhaal.

Wat gebeurde er in de eerste film?

Candyman (1992) was gebaseerd op het korte verhaal "The Forbidden" van Clive Barker. In de eerste film was Helen Lyle een witte studente in Chicago. Ze deed onderzoek naar de stedelijke legende van Candyman. Een kwaadaardige geest met een haakarm die de Cabrini-Green Housing Projects achtervolgde.
We leerden uit de mondelinge geschiedenis van verschillende zwarte inwoners van Chicago (en een witte professor) dat Candyman de schuld kreeg van verschillende moorden in het gebied. Die werden veroorzaakt door een persoon die vijf keer 'Candyman' in een spiegel zei.
Kijkers kwamen er verder achter dat Candyman de zoon was van een tot slaaf gemaakte mens. Hij werd gelyncht omdat hij een witte vrouw zwanger had gemaakt; de menigte sneed zijn arm af met een roestige zaag en bedekte hem vervolgens met honing, waardoor hij door bijen kon worden gestoken.

Maak kennis met regisseur Nia DaCosta

Nia DaCosta is de regisseur en co-auteur van de nieuwe film. Ze maakte voor het eerst indruk met de indie film Little Woods, die in 2018 in première ging op het Tribeca Festival. Momenteel regisseert ze The Marvels, die in 2022 uitkomt. The Marvels is het vervolg op Captain Marvel uit 2019 en introduceert Kamala Khan (Ms. Marvel) in het Marvel Cinematic Universe.

Diepere thema's

Het leuke van Jordan Peele is dat hij altijd wil dat zijn publiek denkt. Get Out ging over meer dan lichamelijke horror; het ging over het uitroepen van schijnheilig gedrag van witte politieke liberalen, de moeilijkheid van interraciale relaties en de objectivering van zwarte lichamen. De film was een verademing op de 'standaard' horrorfilms. Peele's overgang van bekroonde komedie (Key & Peele won twee Emmy's en een Peabody) naar horror was opwindend om te zien.

De zwarte ervaring centreren

"Trauma is natuurlijk een heel, heel reëel, diepgeworteld onderdeel geweest van de zwarte ervaring in Amerika, maar we zijn zoveel meer dan ons trauma", zei Yahya Abdul-Mateen II in een interview met The Guardian. “Hoe zit het met vreugde? liefde? En hoe zit het met magie en hoop en mogelijkheden? En het alledaagse? Dat zijn ook de verhalen die ik graag de wereld in wil brengen, en die ik van plan ben te produceren en te ontwikkelen.”

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

atwbanner alessio

Artist To Watch: Alessio

Alessio de Martino wist al op jonge leeftijd hoe je via social media je eigen succes kan creëren en bouwde sinds 2019 zijn online following op. In 2022 begon hij met het uitbrengen van zijn eigen muzi...

MUZIEK jun 24, 11:49
whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55