De gezondheidseffecten van vapen

sep 25 2023, 10:41 LIFE
60977860 bsr agency
Vapen is de afgelopen jaren enorm gestegen in populariteit. Vele mensen roken een vape als alternatief voor het roken van sigaretten, of vanwege de verschillende smaakjes die beschikbaar zijn. Ook wordt er vaak gezegd dat het gebruik van deze e-sigaret gezonder is dan de traditionele sigaret. Maar wat klopt hier van en wat doet het met onze gezondheid?

Is vapen een gezond alternatief voor roken?

Het RIVM meldt dat de damp van een e-sigaret, net als tabaksrook, schadelijke stoffen bevat zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Wanneer je dit rookt kan het leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Er komen wel minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret.
romain b 5m0qcjqoeay unsplash

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Mensen die vapen lopen de kans op een nieuwe longziekte: EVALI. Dit staat voor ‘E-cigarette or vaping use-associated lung injury’, ofwel longziekte veroorzaakt door e-sigaret of vapen. Deze longaandoening uit zich in symptomen zoals hoesten, benauwdheid, borstpijn, misselijkheid, overgeven, diarree en koorts, en kan uiteindelijk leiden tot ernstige longbeschadiging. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door hogere concentraties nicotine in e-sigaretten dan in een normale sigaret.

Waarom is vapen zo populair?

Longartsen merken op dat vapen erg in trek is vanwege de smaakstoffen die erin zitten en het brede assortiment dat beschikbaar is. Verder zorgen deze smaakstoffen ervoor dat je de bitterheid van nicotine minder goed proeft. Nicotine is namelijk de stof die verslavend werkt.
Op middelbare scholen is het gebruik van een vape behoorlijk populair. Hoe jonger een kind begint met het gebruik van nicotine, hoe groter de kans op verslaving. Om die reden zijn vapes met een smaakje vanaf 1 januari 2024 verboden. Dit moet ervoor zorgen dat het gebruik onder jongeren terug wordt gedrongen.
Meer informatie over vapen kun je vinden in de onderstaande video.
Meer te weten komen over alles met betrekking tot muziek, lifestyle, culture & fashion? Check dan onze homepagina.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00