De gezondheidseffecten van vapen

sep 25 2023, 10:41 LIFE
60977860 bsr agency
Vapen is de afgelopen jaren enorm gestegen in populariteit. Vele mensen roken een vape als alternatief voor het roken van sigaretten, of vanwege de verschillende smaakjes die beschikbaar zijn. Ook wordt er vaak gezegd dat het gebruik van deze e-sigaret gezonder is dan de traditionele sigaret. Maar wat klopt hier van en wat doet het met onze gezondheid?

Is vapen een gezond alternatief voor roken?

Het RIVM meldt dat de damp van een e-sigaret, net als tabaksrook, schadelijke stoffen bevat zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Wanneer je dit rookt kan het leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Er komen wel minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret.
romain b 5m0qcjqoeay unsplash

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Mensen die vapen lopen de kans op een nieuwe longziekte: EVALI. Dit staat voor ‘E-cigarette or vaping use-associated lung injury’, ofwel longziekte veroorzaakt door e-sigaret of vapen. Deze longaandoening uit zich in symptomen zoals hoesten, benauwdheid, borstpijn, misselijkheid, overgeven, diarree en koorts, en kan uiteindelijk leiden tot ernstige longbeschadiging. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door hogere concentraties nicotine in e-sigaretten dan in een normale sigaret.

Waarom is vapen zo populair?

Longartsen merken op dat vapen erg in trek is vanwege de smaakstoffen die erin zitten en het brede assortiment dat beschikbaar is. Verder zorgen deze smaakstoffen ervoor dat je de bitterheid van nicotine minder goed proeft. Nicotine is namelijk de stof die verslavend werkt.
Op middelbare scholen is het gebruik van een vape behoorlijk populair. Hoe jonger een kind begint met het gebruik van nicotine, hoe groter de kans op verslaving. Om die reden zijn vapes met een smaakje vanaf 1 januari 2024 verboden. Dit moet ervoor zorgen dat het gebruik onder jongeren terug wordt gedrongen.
Meer informatie over vapen kun je vinden in de onderstaande video.
Meer te weten komen over alles met betrekking tot muziek, lifestyle, culture & fashion? Check dan onze homepagina.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21