Deze bedrijven maken fysieke goederen van lucht

okt 14 2021, 12:55 LIFE
industry
Stel je voor: Je hebt een machine thuis staan die met lucht alles kan maken wat je wilt. Zou je het gebruiken? Het klinkt als een fabeltje, maar dat is het niet. Er is een groei in technologie waarbij er gebruik wordt gemaakt van koolstofemissies. Denk aan producten gemaakt van koolstof zoals portefeuilles, shampooflessen en rietjes.
Het wordt koolstofrecycling genoemd en bedrijven als Lanzatech en Newlight Technologies lopen voorop. Dit blijkt uit een nieuwe documentaire. De ontwikkelde technologieën nemen koolstofdioxide (CO2) en andere broeikasgassen die vrijkomen bij industriële processen en zet ze om in chemicaliën voor het maken van producten via commerciële reactoren.
Lanzatech maakt gebruik van technieken, vastgeschroefd op andere industriële productielocaties zoals staalfabrieken en stortplaatsen, om emissies op te vangen en af te breken tot ethanol met behulp van bacteriën. Ethanol wordt vervolgens gebruikt als een belangrijk ingrediënt in flessen, synthetische stoffen en vliegtuigbrandstof.
Met behulp van industriële uitstoot van CO2 en methaan, een broeikasgas dat in 20 jaar tijd ongeveer 86 keer krachtiger is dan CO2 in zijn opwarmingspotentieel, heeft Newlight een synthetisch, biologisch afbreekbaar materiaal gecreëerd, genaamd AirCarbon. Het is gemaakt van gerecyclede emissies en kan net zo snel worden afgebroken als elk ander organisch materiaal. Dit zou baanbrekend zijn voor de strijd tegen opwarming van de aarde.

“Ik geloof dat er over 50 jaar geen afval meer zal zijn.Alles wordt hergebruikt. We zullen als de natuur zijn. ” 

Lanzatech CEO Jennifer Holmgren 

Om het plaatje helemaal af te maken: De fysieke goederen uit lucht worden geproduceerd met blockchain. Klanten kunnen de levenscyclus van het product uit lucht volgen om te zien waar de uitstoot van hun product anders zou zijn beland.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21