Gouden Kalf genderneutraal: het gaat om de prestatie

aug 19 2021, 15:13 LIFE
De organisatie van het Nederlands Film Festival (NFF) zal de bekende Nederlandse prijs voor acteerprestaties, het Gouden Kalf, voortaan niet meer apart aan vrouwen en mannen uitreiken. Jaarlijks reiken ze op het Nederlands Film Festival (NFF) Gouden Kalveren uit. Dit jaar reikt de organisatie niet vier, maar drie Gouden Kalveren uit in de filmcategorie. Beste hoofdrol, beste bijrol en beste acteerprestatie in een korte film. Voorheen waren er prijzen voor beste vrouwelijke hoofd- en bijrol en beste mannelijke hoofd- en bijrol.

Al decennia maken we geen onderscheid in andere categorieën: regie, scenario, camera, noem ze maar op (...) Hoogste tijd dat dit ook voor acteurs gaat gelden. We willen prestaties niet op basis van man of vrouw beoordelen, maar op vakmanschap. Dit sluit aan bij het feit dat mensen niet altijd als man of vrouw aangesproken willen worden, maar als wie ze zijn.

NFF-directeur Silvia van der Heiden

Verschillende acteurs uitte kritiek op de volgens hun plotselinge verandering. Katja Herbers, bekend van Westworld, vraagt zich af wie de organisatie probeert te helpen. "(...)niet de vrouw, die nog altijd minder rollen tot haar beschikking heeft dan de man", zei ze op twitter. NFF-directeur Silvia van der Heiden, zegt dat de organisatie meebeweegt met de tijd: "Al decennia maken we geen onderscheid in andere categorieën: regie, scenario, camera, noem ze maar op (...) Hoogste tijd dat dit ook voor acteurs gaat gelden. We willen prestaties niet op basis van man of vrouw beoordelen, maar op vakmanschap. Dit sluit aan bij het feit dat mensen niet altijd als man of vrouw aangesproken willen worden, maar als wie ze zijn."
Beeld: MaxPixel

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21