Gouden Kalf genderneutraal: het gaat om de prestatie

aug 19 2021, 15:13 LIFE
De organisatie van het Nederlands Film Festival (NFF) zal de bekende Nederlandse prijs voor acteerprestaties, het Gouden Kalf, voortaan niet meer apart aan vrouwen en mannen uitreiken. Jaarlijks reiken ze op het Nederlands Film Festival (NFF) Gouden Kalveren uit. Dit jaar reikt de organisatie niet vier, maar drie Gouden Kalveren uit in de filmcategorie. Beste hoofdrol, beste bijrol en beste acteerprestatie in een korte film. Voorheen waren er prijzen voor beste vrouwelijke hoofd- en bijrol en beste mannelijke hoofd- en bijrol.

Al decennia maken we geen onderscheid in andere categorieën: regie, scenario, camera, noem ze maar op (...) Hoogste tijd dat dit ook voor acteurs gaat gelden. We willen prestaties niet op basis van man of vrouw beoordelen, maar op vakmanschap. Dit sluit aan bij het feit dat mensen niet altijd als man of vrouw aangesproken willen worden, maar als wie ze zijn.

NFF-directeur Silvia van der Heiden

Verschillende acteurs uitte kritiek op de volgens hun plotselinge verandering. Katja Herbers, bekend van Westworld, vraagt zich af wie de organisatie probeert te helpen. "(...)niet de vrouw, die nog altijd minder rollen tot haar beschikking heeft dan de man", zei ze op twitter. NFF-directeur Silvia van der Heiden, zegt dat de organisatie meebeweegt met de tijd: "Al decennia maken we geen onderscheid in andere categorieën: regie, scenario, camera, noem ze maar op (...) Hoogste tijd dat dit ook voor acteurs gaat gelden. We willen prestaties niet op basis van man of vrouw beoordelen, maar op vakmanschap. Dit sluit aan bij het feit dat mensen niet altijd als man of vrouw aangesproken willen worden, maar als wie ze zijn."
Beeld: MaxPixel

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07