Klimaatcrisis: volgens de VN zijn veel effecten onomkeerbaar

aug 11 2021, 14:00 LIFE
li an lim ycw4yxhrwhm unsplash
De klimaatcrisis speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven van mensen. Het is uitzonderlijk als er geen nieuws is over uit de hand gelopen bosbranden, overstromingen of andere natuurrampen. Dat de aarde al decennialang aan het opwarmen is, is feitelijk vastgesteld. Over hoe groot onze rol daarin is en wat de gevolgen voor ons zullen zijn, is lang niet iedereen het met elkaar eens. Een wetenschappelijk panel van de Verenigde Naties stelde echter vast dat verschillende effecten van de klimaatveranderingen onomkeerbaar zijn.
issy bailey teihsmfwznm unsplash
Beeld: Unsplash

Klimaatcrisis

Wereldleiders uit verschillende landen noemen het rapport van het wetenschappelijke panel een noodroep om actie. In november stond een bijeenkomst van de internationale klimaattop al op de planning. Het lijkt erop dat het rapport tijdens deze bijeenkomst een grote rol zal gaan spelen. Veel leiders pleiten voor het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit was volgens het rapport de leidende factor in de opwarming van de aarde. "De impact van de klimaatcrisis, van extreme hitte tot bosbranden, overstromingen en intense regenval, zal alleen maar verergeren tenzij we een ander pad kiezen voor onszelf.", zei Amerikaanse klimaat ambassadeur John Kerry over het rapport. "Wat de wereld nu nodig heeft is actie." Het rapport van de VN laat specifiek zien hoe menselijk handelen het klimaat beïnvloedt. Wat de leiders van de wereld ermee gaan doen, valt nog te bezien. Laten we hopen dat ingrijpende maatregelen voor de grootste vervuilers, bedrijven, de leidraad zullen zijn in het nieuwe urgente klimaatbeleid. Zodat we hopelijk nog een paar honderd jaar van onze mooie planeet kunnen genieten. Niet omdat zij er niet meer zal zijn, maar omdat we het voor onszelf onmogelijk gemaakt zullen hebben om hier te wonen.

De impact van de klimaatcrisis, van extreme hitte tot bosbranden, overstromingen en intense regenval, zal alleen maar verergeren tenzij we een ander pad kiezen voor onszelf

John Kerry, Amerikaans klimaat ambassadeur

noaa ja4sexcay0g unsplash
Beeld: Unsplash

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21