Klokkenluider deelt schokkende geheimen over Facebook

okt 04 2021, 10:26 LIFE
gettyimages 1230457832
Gisteren heeft een voormalig medewerker van Facebook zichzelf onthuld in CBS-programma 60 Minutes. Hierin deelde de klokkenluider schokkende geheimen over de werkwijze van het bedrijf en de betrokkenheid van FB bij politieke evenementen. Sinds onderzoek van Facebook zelf uitgewezen heeft dat Instagram, ook onderdeel van het bedrijf, schadelijk is voor het zelfbeeld van jongeren, ligt het bedrijf weer onder een vergrootglas. Frances Haugen, een 37-jarige datawetenschapper die bij FB werkte, stelt dat het nog veel erger is dan het publiek te zien krijgt.
Zo deelt de klokkenluider bijvoorbeeld dat Facebook betrokken zou zijn bij de bestorming van het Capitool. Volgens hem zou FB de rellen hebben gevoed, door politieke desinformatie te verspreiden via het platform. Volgens Haugen was het bedrijf zich allang bewust van de verdeeldheid die het zaaide in de maatschappij, maar werd het algoritme niet aangepast, omdat dit de groei van het platform zou beperken. De klokkenluider stelt dan ook dat Facebook altijd winst boven veiligheid verkiest.

"Ik zag keer op keer dat er belangenconflicten waren tussen wat goed was voor het publiek en wat goed was voor Facebook. En Facebook koos steeds voor het eigen belang, zoals het verdienen van meer geld."

Frances Haugen

Het algoritme zou in 2018 een verandering mee hebben gemaakt, waardoor er meer verdeeldheid tussen gebruikers op het platform ontstond. Omdat gebruikers steeds vaker terugkwamen, werd er niets met deze verdeeldheid gedaan. Hierdoor kon Facebook immers meer advertenties verkopen. Een bestuurder van Facebook heeft inmiddels gereageerd en noemt de beweringen van Haugen 'belachelijk'. Volgens hem kan het platform niet aansprakelijk gesteld worden voor de groeiende verdeeldheid in de maatschappij.
Bekijk hieronder een fragment van het interview.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21