Moord op bestelling bij Caloh Wagoh: een van de grootste liquidatiezaken van Nederland

aug 30 2021, 17:32 LIFE
politie
Ex-leden van ontbonden motorclub Caloh Wagoh staan vandaag terecht. Het gaat om een van de grootste liquidatiezaken die Nederland ooit gezien heeft: het Eris-proces. De zaak is zo groot dat de eerste negen zittingsdagen zijn gereserveerd voor het horen van de kroongetuige, die zelf deel uitmaakte van een moordcommando.  
De zaak komt zo vaak voorbij in de media, maar wat gaat het nou echt over. Het proces kent een strafdossier van liefst 50.000 pagina's. Het OM verdenkt in totaal 21 verdachten van moord op bestelling, vuurwapenhandel en afpersing. In 2017 werden in acht maanden tijd vijf mensen geliquideerd, drie moorden voorbereid en zeven mensen op een wachtlijst gezet om te vermoorden. Een jaar later werd er nog een liquidatie voorbereid.
Om de situatie volledig te begrijpen moet wij terug in de tijd, 2017 om precies te zijn. In januari van 2017 vindt een vergismoord plaats. Eris ‘begint met de vermoedelijke vergelding voor deze vergissing, de moord eind januari 2017. De eerste moord van 2017 wordt behandeld in de zaak tegen Taghi. De tweede moord in de zaak in het Eris-proces. De twee processen volgen elkaar chronologisch op. Dit is de verklaring voor het feit dat Taghi telkens wordt benoemd als het over motorclub Caloh Wagoh gaat. Beide zaken gaan over meerdere liquidaties en pogingen daartoe.

"Of er getuigen in de buurt waren of niet, de liquidaties moesten gebeuren."

OM

Moordcommando's

Eris zou grof geld verdienen voor de liquidaties. Oplopende tot bedragen van 80.000 zou Delano R., oprichter en voorman van de motorclub Caloh Wagoh, opdrachten voor liquidaties uitzetten bij verschillende moordcommando's. Dat gebeurde niet altijd zonder gevaar voor omwonenden. Zo werd als waarschuwing op een leegstaande woning geschoten en belandde een kogel in de veranda van de buren. Bovendien stond een verdachte ooit met een raketwerper voor een verkeerd huis, van een gezin met kinderen. Het wapen weigerde.
Vanaf maandag 20 september start de rechtbank met de behandeling van de zaken in verschillende deelonderzoeken. De zaak bestaat uit 17 deelonderzoeken, waarvan 13 draaien om liquidaties of voorbereidingen daarvan. Ook verdenkt het OM 17 verdachten ervan samen een criminele organisatie te vormen. De rechtbank denkt maar liefst 64 dagen nodig te hebben voor de afhandeling van dit allemaal. Om dat allemaal te behandelen heeft de rechtbank maar liefst 64 dagen uitgetrokken. De rechtbank hoopt in juli volgend jaar uitspraak te kunnen doen en vandaag was de eerste zittingsdag van het proces.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21