Nieuw Champions League format

sep 27 2023, 13:33 LIFE
60917215 bsr agency
De Champions League kennen we allemaal in haar huidige vorm: een groepsfase waarbij de nummers één en twee doorgaan naar de volgende ronde en de nummers drie doorstromen naar de Europa League. Maar dit gaat veranderen. In mei 2022 introduceerde de UEFA - de bond achter dit toernooi - een nieuw format. Vanaf het seizoen 2024/2025 zien we het miljardenbal dus in een nieuw jasje.

De veranderingen

Het aantal deelnemers wordt uitgebreid van 32 teams naar 36, waardoor het huidige poulesysteem met 8 groepen van 4 ploegen zal verdwijnen. Als vervanging hiervoor wordt er gebruik gemaakt van één grote ranglijst waar alle teams in deelnemen.
Iedere club zal nu 8 wedstrijden spelen, waarvan 4 uit en 4 thuis. Na deze duels gaat de top 8 van de ranglijst direct door naar de achtste finale van de Champions League. De nummers 9 tot en met 24 zullen een tussenronde spelen voor een plek in de achtste finale.
59759242 bsr agency

Geen doorstroom naar Europa League

Wat we gewend waren van het oude format was dat de nummers drie uit de groep doorstroomden naar de Europa League. Ook hier komt verandering in. De teams die na acht duels niet in de top 24 staan, zijn meteen uitgeschakeld in Europa. Deze regel zal ook gelden voor de Europa League en Europa Conference League.

Waarom een nieuw format?

De UEFA werd in 2021 verrast met de aankondiging van de Super League. Grote clubs zagen een kans om meer inkomsten te genereren en wilden alleen nog maar met andere topploegen spelen. De hele voetbalwereld uitte flinke kritiek en het idee van een Super League verdampte als sneeuw voor de zon.
Toch lijkt de hervorming van de Champions League deels op de originele plannen van de Super League. De Europese topclubs kunnen al aan het begin van het toernooi tegen andere grote ploegen spelen, en ook zullen er meer uitzendinkomsten vrijkomen vanwege de toename van wedstrijden. Meer wedstrijden betekent meer geld - zowel voor de UEFA als voor de betrokken clubs. In totaal zullen er 189 Champions League-wedstrijden worden gespeeld.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21