Wat is #ComingOutDay en waarom is het belangrijk?

okt 11 2021, 11:13 LIFE
jakayla toney ovezz4o 6 y unsplash
Vandaag, 11 oktober, wordt #ComingOutDay gevierd. Hiermee wordt stil gestaan bij het moment dat mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap 'uit de kast komen', ofwel 'coming out'. Hoewel de dag is begonnen in de Verenigde Staten, wordt de dag sinds 2009 ook in Nederland gevierd. Maar wat is #ComingOutDay precies en waarom is het belangrijk?
De dag wordt sinds 1988 gevierd in de Verenigde Staten. Het begon allemaal met een demonstratie in Washington in 1987, vanwege een rechter die een verbod op homoseksuele handelingen indiende. Als protest tegen de uitspraak van de rechter, gingen een half miljoen mensen de straat op. Vervolgens werd een jaar later #ComingOutDay georganiseerd. Een dag die stilstaat bij het uit de kast komen en symboliseert dat een ieder het recht heeft om te zijn wie diegene wil zijn.

#ComingOutDay

Er is de laatste tijd steeds meer kritiek op de term 'uit de kast komen', wat het belang van #ComingOutDay benadrukt. Omdat hetero's niet kenbaar hoeven te maken dat ze hetero zijn en dit wel verwacht wordt van leden uit de LGBTQ+ gemeenschap, vindt er bij voorbaat al een mate van uitsluiting plaats. Zo worden leden van de LGBTQ+ gemeenschap bij voorbaat al anders behandeld dan mensen die niet tot deze gemeenschap behoren. Door hierbij stil te staan op 11 oktober, wordt er bijgedragen aan het bewustzijn hierover.
Een andere reden waarom #ComingOutDay zo belangrijk is, is omdat de dag ook staat voor het respecteren van een ieder zoals diegene is. Gezien het feit dat veel mensen nog steeds homofobie en transfobie uiten, kan er nog niet gesproken worden van een samenleving waarin een ieder gerespecteerd wordt voor wie diegene is. Hierdoor zijn er dus ook genoeg mensen die zich nog niet comfortabel genoeg voelen om zich openlijk te uiten als lid van de LGBTQ+ gemeenschap. Zoals Stonewall, een organisatie voor en door de LGBTQ+ gemeenschap goed uitlegt, kan het delen van 'coming out stories' de gemeenschap versterken en anderen ondersteunen in hun ervaring.
Hoewel er geen grote viering is zoals bij Pride, zijn er wel kleinere evenementen door het hele land. Hier is een overzicht te vinden van alles wat er te doen is op #ComingOutDay. Bekijk hieronder enkele tweets over #ComingOutDay.

Today is National Coming Out Day!💐Whatever it means to you & whatever feelings you hold around coming out, you belong in this world & the LGBTQ+ community. ❤️ Find out more about the day & keep your eyes peeled for info for LGBTQ+ people and allies. ➡️ bit.ly/3lnAqpN

Image
993
Reply

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00