Zo maak je geld met NFT's: een gesprek met digital artist Rik Oostenbroek

feb 28 2022, 15:26 LIFE
98352c50 5ae6 43fa 84a3 4961d184ad15 rw 1920
In de jaren '90 kregen we langzaam maar zeker te maken met het fenomeen dat we internet noemen. Wat begon met simpele webpagina's is uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van het leven en zelfs in 2022 hebben we nog te maken met constante digitalisering.
Bij deze digitalisering horen succesverhalen. Succesverhalen van mensen die miljonairs zijn geworden door bijvoorbeeld te investeren in cryptomunten of NFT's. De minder mooie kanten van de verhalen worden hierin vaak weggelaten, zoals de jaren werk die erin zit of de druk die erbij komt kijken. Digital artist Rik Oostenbroek is al 18 jaar bezig met zijn kunst en hoewel het al snel zijn baan werd, heeft hij het afgelopen jaar zijn leven compleet om kunnen draaien dankzij NFT's. We besloten om hem te bellen om hem te vragen naar zijn verhaal.

Hey man, dankjewel voor je tijd. Ik ben heel benieuwd: je bent een self taught digital artist. Hoe ben je hier 18 jaar geleden mee begonnen?

Het is eigenlijk heel raar hoe dit geëexplodeerd is. Toen ik begon was er geen doel of verdienmodel. Er zat niet echt een toekomst in, je deed het gewoon omdat je het leuk vond. Ik vond het gewoon leuk om wat muziek op te zetten en een beetje te kloten in het programma tot 4 uur 's nachts, om de volgende ochtend terug te kijken naar je werk en te beseffen: wow, dit heb ik gister gewoon gemaakt.

Wat zijn de grootste verschillen tussen nu en toen?

Zoals ik zei, toen ik begon was er geen doel of verdienmodel. Er waren niet eens tutorials. Je begon toen dus echt vanuit een passie. Tegenwoordig zie je het vaak terug, vooral nu het toegankelijker is en omdat het een hype is geworden met NFT's, dat mensen denken "even snel" kunstenaar willen worden. Stel je denkt: ik wil iets in 3D gaan maken, dan download je 'Blender', kijk je een paar tutorials en dan heb je al een begin. Vroeger waren die resources er gewoon niet. Ik had een computer zonder internet vroeger, dus bij mij was het gewoon kijken naar anderen en proberen voor te stellen hoe zij het gedaan hadden. Je ziet tegenwoordig veel terug dat veel mensen dezelfde tutorials heeft gekeken, dus je mist eigenlijk een soort karakter.

Wanneer dacht je - oké, hier is echt goed geld in te verdienen?

Toen ik 17 was, werd ik opgepakt door een advertising agency en kreeg ik mijn eerste paar klusjes binnen. Mijn eerste klus was voor Volkswagen en kreeg ik 1400 euro voor. Toen dacht ik wel; wacht eens even, ik krijg gewoon 1400 euro voor twee dagen werken. Dit is wel vet. School werd hem niet voor mij, dus toen ging ik dit maar proberen en hier volledig op focussen. Het nadeel hiervan is wel dat ik het op een gegeven moment zo druk begon te krijgen, dat de lol van het creëeren er af was.

Het is ook te zien dat je er veel tijd in hebt gestoken, want je werk ziet er indrukwekkend uit. Wanneer besloot je om ook NFT's te maken?

Mijn vriendin was vorig jaar zwanger, dus ik besloot om keihard te grinden zodat ik in 2021 meer vrije tijd zou hebben. Je zag links en rechts al wat "cryptoart" op Instagram, maar ik hield het niet echt in de gaten. Het SuperRare platform vroeg me zelfs om op hun platform te komen, maar ik reageerde pas drie maanden later op hun bericht omdat ik het zo druk had. Totdat een vriend van me liet zien dat artiesten als Beeple echt lekker verkochten en toen dacht ik: Jezus, ben ik nou echt 17-16 jaar aan het grinden zodat digital art als kunst werd gezien en nu mis ik gewoon de boot?! Toen werd er werk verkocht dat gebaseerd was op dat van mij, en toen dook ik er gelijk in.

Hoe liep het op het begin?

Ik had al wat kunst gemaakt natuurlijk, dus was de grootste vraag meer wat ik als NFT zou verkopen en wat niet. Ik had al wat onderzoek gedaan naar de markt, maar ik vond het alsnog super spannend. Hoe het zou gaan lopen wist ik niet. Uiteindelijk werd mijn eerste werk, 'Levitæ', best snel opgepakt en voor redelijk veel gekocht. Daardoor werd ik benieuwd wie het gekocht had en waarom, dus ben ik in gesprek met hem gegaan. Best wel vet, want hierna kocht hij ook mijn eerstvolgende twee werken.
Dankzij hem heb ik ook ontzettend veel kunnen leren, omdat het interessant is hoe een verzamelaar denkt. Toen heb ik ook de keuze kunnen maken om mijn werk zeldzaam te houden, door niet dezelfde week opnieuw iets online te gooien. Je zag veel mensen gelijk hun hele Instagram portfolio online gooien - redelijk kortzichtig vond ik dit, maar ook logisch. Er heerst natuurlijk een groot 'FOMO' gevoel als je andere mensen lekker ziet gaan.

Wat was het eerste grote bedrag wat je voor een NFT kreeg?

Ik was al gewend met mijn klanten los van NFT's dat de bedragen redelijk exponentieel groeide, terwijl dit in de NFT-space natuurlijk anders is. Ik verkocht er op een gegeven moment eentje voor 28.7 Ethereum verkocht: dat stond toen gelijk aan ongeveer 120.000 dollar. Dan is het moeilijk te beseffen: het is natuurlijk niet direct geld en je moet het eerst uitcashen. Toen een werk van mij een week later voor 25 Ethereum doorverkocht werd, wat in de eerste instantie voor 1,5 Ethereum verkocht werd, besefte ik wel echt dat het allemaal heel absurd was.

Wow, dat is wel wat inderdaad. Wat deed je met dit bedrag?

Ik heb eerlijk gezegd van al mijn Ethereum nog niks uitgecasht. Ik moet ook nog even kijken hoe het zit met de belastingdienst. Het voelt voor mij dus nog niet als echt geld. Ik was diezelfde avond dan ook gewoon bij een vriend, FIFA aan het spelen.

Heb je tips voor beginnende artists die ook zoveel geld willen maken?

Je moet vooral beseffen dat succes niet binnen een dag gaat komen. Er zijn momenteel veel gelukszoekers, die denken dat ze binnen een paar maanden iets kunnen maken en voor tonnen kunnen verkopen. NFT-verzamelaars doen echt wel hun research. Participeer zelf in de community, lees en analyseer wat mensen op Twitter doen en doe gewoon goed onderzoek. Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee kunt houden. Op Tezos is het bijvoorbeeld veel goedkoper om te minten dan op Ethereum. Dat soort dingen zijn super belangrijk. Ik ben zelf ook actief op Discord en ontmoet elke dag nieuwe mensen die advies vragen aan andere mensen. Ga er niet als een blind paard in springen met vijf benen - het zijn namelijk niet alleen succesverhalen.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07
banner site

Complex Picks: Willem - Spuug van God

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van Willems album 'Spuug van God' uit.

MUZIEK mrt 05, 16:10