Idaly brengt ode aan oma met nieuw album ‘Betty’: ‘Ik weet dat ze trots op me is’

jan 27 2023, 12:41 MUZIEK
idaly 5
Vandaag is het nieuwe album van Idaly uitgekomen: ‘Betty’. Betty is de naam van zijn overleden grootmoeder en het album dient als ode aan haar. Tijdens het beluisteren van het album wordt echter al snel duidelijk dat ‘Betty’ niet alleen voor zijn grootmoeder is, maar eigenlijk voor alle vrouwen. Een plaat met merendeels R&B tracks, waarop Idaly zich van zijn meest gevoelige kant laat zien. We spraken de artiest over het uitbreiden van de R&B scene in Nederland, wat zijn oma betekende voor Idaly en meer.

Idaly

Voorafgaand aan het interview bespreken we Idaly’s voorgaande albums op de redactie. ‘’IDALY’ was echt een hard project’, zegt Karim enthousiast terwijl hij de lyrics van ‘Bad’ zingt: ‘Bad like Mariah!’ Andere redactieleden kunnen zich meer vinden in Idaly’s volgende album. ‘Eerlijk’ is zo’n goed album’, zegt Cavalho. ‘Het is gewoon alsof je een Drake album luistert in het Nederlands’. Kijkende naar Idaly’s afgelopen drie albums, is zijn groei als artiest niet te ontkennen. ‘IDALY’ wordt gezien als het album waarmee hij zijn ‘grote doorbraak’ heeft gehad, na het succes van hit ‘Wine Slow’. Op dit album liet hij zien dat hij nog veel meer ‘Wine Slows’ in zijn broekzak had. Het bracht Idaly het commerciële succes waar hij op doelde, maar zoals hij zelf uitlegt: ‘Mensen kenden het nummer ‘Wine Slow’, maar hadden geen idee wie ik was of hoe ik eruit zag’. Dat was dan ook de reden dat Idaly er op ‘Eerlijk’ bewust voor koos om mainstream sounds te vermijden en een album vol verhalende raptracks te droppen. Op dit album liet hij ons kennis maken met de man achter de muziek, waarmee hij een loyale fanbase op begon te bouwen. Inmiddels is Idaly gegroeid tot een artiest waar de hedendaagse generatie niet alleen graag naar luistert, maar die zij ook respecteren. Een artiest die we zien als een van de meest getalenteerde spelers in onze hiphopscene: een onmisbare speler welteverstaan.
‘Toen ik twaalf was, zei ik al tegen Adje: ‘We moeten dit echt uitbrengen!’’
Tijdens het interview stelt Idaly zich net zo openhartig en gefocust op, als op zijn nieuwe album ‘Betty’. Hij draagt dezelfde rust bij zich, die je hoort als je zijn muziek luistert. Het wordt meteen duidelijk dat Idaly niet de luidste in de kamer wil zijn, maar alleen spreekt wanneer hij ook echt wat te zeggen heeft. Hij is zo goed voorbereid dat hij geen enkel moment na hoeft te denken over zijn antwoorden. Niet omdat hij de interviewvragen in zijn hoofd gestampt heeft, maar omdat Idaly zich ontzettend bewust is van zijn positie als artiest in de Nederlandse hiphopscene. ‘Money on m’n mind, om fame geef ik geen fuck’, rapt hij op de track ‘Resultaat’. ‘Idje’ keek al als klein jongetje mee met legendes als Adje en Reverse en we hoorden zijn beats al veel langer dan dat we zijn stem hoorden. ‘Toen ik twaalf was, zei ik al tegen Adje: ‘We moeten deze tracks echt uitbrengen!’ En dan zei hij: ‘Rustig aan’, vertelt hij lachend. Toch maakte Idaly pas echt zijn opwachting in de scene toen er money gemaakt werd met rap: op het album van New Wave in 2015.
idaly 7
Je zou kunnen zeggen dat zijn echte doorbraak pas veel later kwam, maar volgens Idaly was alles op het juiste moment: ‘Ik heb altijd heel zeker geweten dat het me zou lukken. Ik wilde dat mensen mijn liedjes zouden kennen en dat ik zou kunnen leven van mijn muziekcarrière’. Die doelen heeft hij inmiddels ruimschoots behaald. ‘Als ik nu terugkijk op mijn eerste releases, kan ik zien dat de muziek die ik nu maak veel beter is en daarom ook meer mensen aanspreekt. De tijdsgeest is ook veranderd. In die tijd was het makkelijk om een hit te scoren, omdat rap gewoon heel populair was. Nu moet je wat harder je best doen en mensen wat meer geven.’ Idaly realiseert zich goed dat zijn publiek is gegroeid en daarom weet hij de behoefte aan meer diepgaande muziek ook te vervullen. Bijna drie jaar sinds zijn laatste release is hij terug, met veel bewustzijn over zijn positie als artiest. ‘Het album is een goede middenweg van alles waar mensen me van kunnen kennen’, legt hij uit. ‘Eerlijk’ was echt een rapalbum, maar mensen kennen me ook van liedjes als ‘Wine Slow’ en ‘Amazin’. Ik heb geprobeerd die dingen bij elkaar te voegen en dat in de beste vorm neer te zetten.’

Betty 

Het resultaat is ‘Betty’. Hoewel het album al merendeels af was, werd de release uitgesteld vanwege het overlijden van zijn oma. Ook veranderde Idaly de titel van het album om haar te eren. ‘Haar overlijden was moeilijk voor me’, vertelt Idaly. ‘M’n oma stond net zo dicht bij me als mijn moeder. Daarom heb ik er ook voor gekozen om dit album naar haar te vernoemen. Het is een ode aan haar; niet in de zin dat elk nummer over haar gaat, maar de beste tracks die ik heb gemaakt in de tijd na haar overlijden, staan op het album.’ Op de track ‘Het is Wat het is’, rapt hij: ‘Net als dat ik niks kan changen als ik m’n oma mis’. Aan het einde van de track is een voicenote te horen van zijn oma. Idaly lacht terwijl hij vertelt dat de voicenote opgenomen is in het bejaardentehuis waar zijn oma verbleef. ‘Een van de verpleegsters vroeg m’n oma waarom ze een foto van mij op haar kamer had. Ze begreep niet dat die witte, oude vrouw een foto van een donkere jongeman op haar kamer had, haha. M’n oma vertelde trots dat ik haar kleinzoon was.’ Hoewel Idaly eraan twijfelt of zijn oma, die leed aan dementie, zich echt bewust was van zijn positie als artiest in de scene, twijfelt hij er niet aan dat hij haar trots heeft gemaakt. ‘Toen ik begon met rappen, vroeg ze vaak: ‘zou je dat nou wel doen?’, vertelt hij lachend. ‘Ik weet dat op wat voor manier dan ook, als ze dit kan zien, dat ze sowieso trots op me is.’
idaly 3
Het album is bijna volledig R&B en liefde is een centraal thema op het project. Zo bespreekt Idaly uitvoerig zijn liefdesleven en visie omtrent daten op het album: ‘Ik zoek naar die mil, ik zoek niet naar een wife’. Hoewel hij vertelt best romantisch te kunnen zijn als hij verliefd is: ‘Ik houd er wel van om iemand te verwennen. Rozenblaadjes op je bed, cadeautjes’, is hij momenteel niet op zoek naar een partner. ‘Ik krijg niet snel gevoelens voor iemand’, vertelt hij. ‘Ik sluit niets uit, maar mijn focus is momenteel gewoon niet daar’, legt hij uit. ‘Ik heb kansen in mijn carrière waar ik heel hard voor gewerkt heb en dat geef ik nu voorrang. Maar je weet nooit hoe het leven loopt. Als je wegloopt voor de liefde, komt het juist op je pad. Zo is het bij mij ook altijd gegaan’, vertelt hij lachend.

‘Iedereen wil een hit, maar een hit is niet alles.’

Als je muziek maakt voor vrouwen en tot vrouwen spreekt, zal je vrouwen aan je binden. Op ‘Betty’ staan het type tracks dat een generatie van vrouwen aan je bindt, zoals legendes als Biggie en Drake met groot succes hebben gedaan. Maar ook grootheden in ons eigen land. Zo vertelt Idaly inspiratie te hebben gehaald uit de liefdesliedjes van Re-Play, en het album ‘Remí’, van Ronnie Flex. Zo bewust als hij elke keuze maakt in zijn carrière, had Idaly hier ook goed over nagedacht: ‘Na ‘Eerlijk’ was ik vastberaden om meteen weer een album te droppen, met dezelfde basis als nu: meer nummers die vrouwen aanspreken, meer tracks die mainstream successen kunnen boeken’.
Een goed voorbeeld daarvan is ‘Stars’, een clubtrack met een beat waar niemand op stil kan zitten. Hoewel ‘Stars’ duidelijk geïnspireerd is op het afrobeats genre, bevat het alle nodige componenten voor een pophit.
Het refrein is niet alleen ontzettend catchy, het bevat lyrics waar eenieder zich in kan herkennen: ‘Much pain, much pressure, maar die life is niet hard tonight’. Lang voor de release van ‘Stars’, begon het mainstream succes van ‘Betty’ al, met 'Amazin’', een van de grootste hits van 2020. De track is inmiddels meer dan 21 miljoen keer gestreamd en bereikte de nr. 3 positie in de Dutch Top 100. Complex NL plaatste ‘Amazin’ in de Top 5 beste songs van 2022. ‘Het gekke is dat ik bij ‘Amazin’ hetzelfde gevoel had als bij ‘Wine Slow’, vertelt de artiest. ‘Bij ‘Wine Slow’ wisten we ook niet dat het een hit zou worden. Je hebt er wel een bepaald gevoel bij en dat begint met dat je zelf continu naar die track wil luisteren.’ Hoewel commercieel succes soms een van zijn doelen is, legt Idaly uit altijd te maken waar zijn hart naar ligt, in plaats van een hitformule te volgen: ‘Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet leuk is om te zien dat zoveel mensen je muziek meezingen, maar dat is niet m’n uitgangspunt wanneer ik muziek maak. Ik probeer ten eerste muziek te maken waar ik me goed bij voel en waar ik over twintig jaar nog steeds mee op zou willen treden. Vanuit dat uitgangspunt denk ik dat je mensen aan je kan binden die dezelfde visie delen. Iedereen wil een hit, maar een hit is niet alles.’

‘Ik zou graag meer vrouwelijke artiesten willen zien in Nederland.’

Zijn geduld en vertrouwen in zijn eigen pad zijn ongetwijfeld factoren die van grote invloed zijn op zijn succes. Hij volgt zijn eigen weg en maakt daarmee hits: ‘Als ik 100.000 streams had, zou ik me niet focussen op een Frenna of Ronnie Flex die 20 miljoen streams pakt. Ik zou me altijd focussen op dat ik het beter doe dan dat ik vorig jaar heb gedaan. Zo kan je van die 100.000, 200.000 maken enzovoorts.’ Dat is precies wat hij gedaan heeft in zijn carrière, wat nu geleid heeft tot een album waarop Idaly zelf verantwoordelijk was voor veel van de beats die de R&B sound op het project maken. Een genre dat helaas nog niet veel commercieel succes heeft in Nederland, waar Idaly graag verandering in hoopt te brengen: ‘M’n hart ligt heel erg bij R&B’, vertelt hij. ‘Reverse liet me Blackstreet horen toen ik nog heel jong was. ‘Ken je dit niet?’ vroeg hij. Ik zei: ‘Kil, ik ben twaalf!’ vertelt Idaly lachend. ‘Sindsdien ben ik R&B albums echt gaan bestuderen. Als ik naar R&B luister, heb ik hetzelfde gevoel als wanneer ik naar hiphop luister. Iemand moet het initiatief tonen en ik ben daarin graag de eerste. Nu hoop ik dat het verder opgepakt wordt door anderen, zodat we meer R&B krijgen in Nederland. Waar ik ook graag meer van zou willen zien, zijn vrouwelijke artiesten!
Teneinde van het interview neemt Idaly nog even een momentje om stil te staan bij wat hij tot nu toe bereikt heeft. ‘Mensen denken dat je niet serieus bent als je zegt dat je dankbaar bent, maar ik ben dat echt’, legt hij uit. ‘Zonder de mensen ben je niets. Je kan wel de hele dag op je lappie muziek maken, maar als niemand ernaar luistert, wat heb je er dan aan? Als ik een advies mag geven aan jonge muzikanten, is dat dan ook: ‘Focus je op het creëren van je eigen sound en dan ga je binnen die sound hits maken. Als je niet opgeeft, kan je bijna niet verliezen.’
Stream ‘Betty’ hieronder.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07