We moeten het hebben over homofobie in Hip-Hop

aug 06 2021, 13:39 MUZIEK
De afgelopen weken ging DaBaby viraal vanwege zijn opmerkingen tijdens het Rolling Loud festival. De rapper deed uitspraken die de LGBTQ+ community linken aan de ziekte aids. Het is een bekend vooroordeel om ervan uit te gaan dat aids alleen mensen van de LGBTQ+ community treft, maar feitelijk is het volledig onjuist. Zijn comments tonen wederom het belang om het te hebben over homofobie in Hip-Hop.
"Als je vandaag niet bent komen opdagen met hiv, aids of een van die dodelijke seksueel overdraagbare aandoeningen, doe dan je lichten aan", zei DaBaby tijdens zijn optreden. “Dames, als je p*ssy naar water ruikt, doe dan je mobiele lichten aan. Jongens, als je niet aan het zuigen bent op de parkeerplaats, doe dan je lichten aan.' Vervolgens deelde de rapper verschillende video's, waarin hij stelde achter zijn statement te staan. Het leidde ertoe dat hij door verschillende festivals van de line-up werd gehaald. Uiteindelijk heeft de rapper zijn excuses aangeboden en zelfs een video uitgebracht 'Giving what it's supposed to Give', een term die vooral door de Zwarte gay community wordt gebruikt. Hoewel de meningen verdeeld zijn over de oprechtheid van zijn excuses, valt er niet te ontkennen dat zijn opmerkingen kenmerkend zijn voor een groter probleem: homofobie in Hip-Hop.
Rapper Lil Nas X ervaart dit regelmatig sinds hij publiekelijk uit de kast is gekomen. Na de release van zijn video voor 'Industry Baby', werd Lil Nas X overspoeld met haatcomments over zijn seksuele geaardheid. Op Twitter adresseerde hij de reacties: ''Het grappige is dat de enige naaktheid in de hele video, de kont van een vrouw was. Daar was geen enkele klacht op. Jullie weten allemaal waar jullie echt boos op zijn. Sommigen van jullie zijn niet eens boos omdat ik gay ben'', vervolgde de rapper. ''Jullie zijn boos omdat ik gay en succesvol ben.''
Lil Nas X lijkt de strijd tegen homofobie in Hip-Hop in zijn eentje te dragen. Hoewel de maatschappij steeds ruimdenkender wordt en er steeds meer ruimte is voor eenieder om de seksuele geaardheid te uiten naar wens, lijkt het alsof de Hip-Hop industrie niet meegroeit. Rappers als T.I. en Boosie voelden zich nog steeds vrij genoeg om de comments van DaBaby te verdedigen. ''Als Lil Nas X vrij is om zich te uiten, dan zou DaBaby dat ook moeten kunnen'', stelde T.I. Een problematische uitspraak op meerdere fronten. Zo vergelijkt T.I. het uiten van seksuele geaardheid (iets waar je geen keuze in hebt) met het uiten van homofobische comments (iets waar je zeker wel een keuze in hebt). Daarnaast leidt het de aandacht af van de homofobie in Hip-Hop.
Megan Thee Stallion sprak zich onlangs hierover uit, tijdens een interview met People Magazine: "Vertegenwoordiging is belangrijk'', stelde de rapper. '' Het is echt cruciaal voor ons allemaal om medeleven te hebben en elk mens te accepteren zoals ze zijn." Eerlijk is eerlijk: er is steeds meer acceptatie in Hip-Hop. We hebben nog nooit zoveel Hip-Hop artiesten gehad die openlijk aangeven op hetzelfde geslacht te vallen. Behalve Lil Nas X, kwam ook iLoveMakonnen een aantal jaar geleden uit de kast. Ook Young MA is openlijk gay. De kledingnormen zijn ook opvallend veranderd. Waar Hip-Hop vroeger gelinkt werd aan baggy kleding, petjes en sneakers, hebben we nu genoeg rappers die skinny jeans, jurken en nagellak dragen. Er is dus een duidelijke groei te zien, maar het is ook duidelijk dat de acceptatie in de scene niet snel genoeg groeit.
Dit is niet alleen het geval in de Amerikaanse scene, maar ook in Nederland. Toen rapper Jacin Trill onlangs een oversized overhemd droeg, werd hij overspoeld met homofobische reacties. Trill identificeert zich als hetero, maar de outfit was reden genoeg voor volgers om hem uit te maken voor 'homo' en 'vrouw'. In Nederland is er nog niet eens een gevestigde rapper die openlijk homo is. Upcoming rapper King Faisel draagt zijn seksuele geaardheid met trots, maar ook hij wordt op social media overspoeld met homofobische comments. Er kan zelfs gesteld worden dat als een Nederlandse rapper vandaag de dag uit de kast zou komen, dit schadelijk zou zijn voor zijn carrière. Het zijn echter de rappers die dit durven, zoals een Lil Nas X of een King Faisel, die meer ruimte maken voor acceptatie binnen de scene.
Zoals Black Lives Matter ons echter geleerd heeft, is het niet aan de onderdrukten om de onderdrukking tegen te gaan. Daar heb je allies voor nodig. Zowat de gehele Hip-Hop scene heeft zich uitgesproken over Black Lives Matter. Toen de movement vorig jaar viraal ging, droeg iedereen op eigen manier een steentje bij. Deze energie is er echter niet voor de LGBTQ+ community. Los van de rappers die zich op homofobische wijze uitspreken, zijn er ook weinig rappers die zich uitspreken over homofobie in Hip-Hop. Wordt het niet tijd dat Hip-Hop met de maatschappij mee gaat groeien?

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00
whoshotya banner

Who Shot Ya: Hey De B

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene.

CULTURE apr 21, 11:49
image00001

Artist to Watch: Hiltje

De Artist to Watch voor de maand April: Hiltje!

MUZIEK apr 20, 11:00
gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04