Dit zijn tien internationale crime-films die je heel snel moet gaan kijken als je dat nog niet gedaan had

jul 27 2023, 18:11 ONTDEK
11651882 bsr agency
Eerlijk, iedereen houdt van crime-films toch? Als je een doorsnee mens bent is het een van enige momenten dat je in de huid kan kruipen van iemand die frequent bezig is met zaken die niet legaal zijn. Zelfs tante Gerda die in een vinex-wijk op drie hoog woont, waant zich Griselda Blanco op het moment dat ze Penoza: The Final Chapter kijkt. Er zijn natuurlijk genoeg klassiekers die de meeste wel hebben gezien zoals The Godfather trilogie, Scarface, Goodfellas en American Gangster. Daarom besloten wij tien crime-films uit te lichten waarvan de kans wellicht kleiner is dat jullie die hebben gezien. Zie het als een aanrader van ons voor jullie. En mocht je er na het lezen achterkomen dat je al deze films al gezien hebt, dan kun je dit artikel gerust doorsturen naar je loved ones.

New Jack City (1991)

Geregisseerd door Mario van Peebles

New Jack City is een film die gaat over een gang genaamd 'Cash Money Brothers' die de crack-business in zijn greep heeft. De bende wordt geleid door Nino Brown (gespeeld door Wesley Snipes) die de drugsmarkt hardhandig in zijn greep heeft. Dit blijft niet onopgemerkt door de NYPD: zij proberen de gang van Nino Brown op te rollen en zijn bereid om daar heel ver voor te gaan.

The Untouchables (1987)

Geregisseerd door Brian De Palma

Brian De Palma (bekend van Scarface) heeft een sterrencast bestaande uit o.a. Kevin Costner, Sean Connery en Robert DeNiro weten te strikken voor The Untouchables. De film is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van FBI-agent Eliot Ness tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig. Al Capone maakte destijds de dienst uit met zijn illegale drankhandel. Zo had de notoire maffiabaas heel Chicago in zijn zak en tegelijkertijd vele corrupte agenten achter zich. Dit was een doorn in het oog van Eliot Ness. Hij besloot daarop om zorgvuldig zijn team samen te stellen met agenten die niet om te kopen waren.

Shottas (2002)

Geregisseerd door Cess Silvera

Shottas vertelt het verhaal van Biggs (gespeeld door Ky-Mani Marley) en Wayne (gespeeld door Spragga Benz). die groot gebracht werden in de straten van Kingston, de hoofdstad van Jamaica. Ze groeiden daar op in armoede en droomden op jonge leeftijd al van een rijk leven. Ze zien maar één manier om de armoede achter hen te laten en dat is via de criminaliteit. Biggs en Wayne weten door te stoten naar de top van de misdaad en verhuizen uiteindelijk naar Miami om hun activiteiten voort te zetten. Deze roekeloze levensstijl gaat echter gepaard met de nodige gevaren.

Menace II Society (1993)

Geregisseerd door The Hughes Brothers

Menace II Society is een film dat het verhaal vertelt van Caine Lawson (gespeeld door Tyrin Turner), die opgroeit in de ruige wijk Watts in South-Central, Los Angeles. Caine wordt geconfronteerd met geweld, drugs en armoede wat in zijn wijk de enige realiteit is. In zijn hoofd vindt er een constante tweestrijd plaats tussen het maken van goede of slechte besluiten. Hij beseft zich dat elke daad zijn consequenties heeft.

City Of God (2002)

Fernando Meirelles & Kátie Lund

City of God speelt zich af in de favelas van Rio de Janeiro, vanaf eind jaren zestig tot begin jaren tachtig. De film volgt het leven van Rocket (Alexandre Rodrigues) en Li'l Ze (Leandro Firmino). Rocket, de hoofdpersoon en verteller, is een jonge fotograaf die de gewelddadige en armoedige omstandigheden van zijn buurt probeert te documenteren. Tegelijkertijd probeert hij ook te overleven en zijn dromen na te jagen. Li'l Ze daarentegen is een ambitieuze crimineel die erop uit is om de grootste drugsbaron van de favela's te worden. Zijn gewelddadige karakter zorgt voor een opeenstapeling van gebeurtenissen die zijn omgeving in de greep houdt.

Paid in Full (2002)

Geregisseerd door Charles Stone III

Paid in Full is gebaseerd op het ware verhaal van drie drugsdealers uit Harlem, New York in de late jaren '80. De hoofdrolspeler is Ace (Wood Harris), een jonge man die een rustig en eerlijk leven leidt als werknemer in een stomerij in Harlem. Hij wordt echter geïntroduceerd in de lucratieve wereld van de drugshandel door zijn vriend Mitch (Mekhi Phifer). Naarmate Ace meer betrokken raakt bij deze nieuwe levensstijl, begint hij te worstelen met de morele en persoonlijke implicaties van zijn keuzes. Terwijl hij de uitdagingen, verleidingen en gevaren van zijn nieuwe leven trotseert, wordt hij geconfronteerd met het geweld, verraad en de gevolgen die de drugshandel met zich meebrengt.

Heat (1995)

Geregisseerd door Michael Mann

Heat is een misdaaddrama dat gaat over twee mannen die aan de tegenovergestelde kanten van de wet staan: bankovervaller Neil McCauley (gespeeld door Robert De Niro) en de toegewijde rechercheur van de LAPD, Vincent Hanna (gespeeld door Al Pacino). McCauley leidt een team van professionele dieven die grootschalige overvallen plegen met een nauwgezette planning en uitvoering. Hij leeft volgens een strikte persoonlijke code, waarbij hij nooit iets in zijn leven toelaat dat hij niet binnen dertig seconden kan verlaten als de 'hitte' om de hoek komt kijken. Aan de andere kant is er Hanna, een vastberaden politieagent die geobsedeerd is door zijn werk en wiens persoonlijke leven lijdt onder zijn toewijding aan het handhaven van de wet. Hanna is vastbesloten om McCauley en zijn team te vangen.

No Country For Old Men (2007)

Geregisseerd door Ethan Coen en Joel Coen

No Country for Old Men volgt drie hoofdpersonen in West-Texas anno 1980. De film begint wanneer Llewelyn Moss, een Vietnamveteraan en jager, een bloedig tafereel ontdekt van een mislukte drugshandel in de woestijn. Daarbij vindt hij een koffer met twee miljoen dollar. Moss besluit het geld mee te nemen, waardoor hij een doelwit wordt van een meedogenloze huurmoordenaar genaamd Anton Chigurh.

Once Upon A Time In America (1984)

Geregisseerd door Sergio Leone

De film vertelt het uitgebreide verhaal van David "Noodles" Aaronson (gespeeld door Robert De Niro) en zijn vrienden. ZIj groeien op in de Joodse getto's van New York City. Het verhaal wordt verteld via flashbacks in de vroege jaren twintig, de late jaren dertig, en de late jaren zestig. In zijn jongere jaren vormt Noodles een bende met zijn vrienden. Daar beginnen ze met kleinschalige misdaden en later raken ze betrokken bij de georganiseerde misdaad tijdens de drooglegging. Terwijl ze opgroeien, worden hun activiteiten lucratiever, maar ook gevaarlijker en complexer. In zijn latere leven keert Noodles terug naar New York na vele jaren afwezigheid. Daarbij wordt hij geconfronteerd met de gevolgen van zijn criminele verleden.

Carlito's Way (1993)

Geregisseerd door Brian De Palma

Al Pacino speelt Carlito Brigante, een voormalige gangster uit Puerto Rico die wordt vrijgelaten uit de gevangenis na slechts vijf jaar van zijn dertigjarige straf dankzij zijn sluwe advocaat, David Kleinfeld (gespeeld door Sean Penn). Na zijn gevangenisstraf wil Carlito zijn criminele verleden achter zich laten en een degelijk leven te leiden. Ondanks zijn vastberadenheid om op het rechte pad te blijven, wordt Carlito voortdurend naar zijn oude leven teruggetrokken door oude vrienden en rivalen.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00