Skip to main content

Privé adressen van Kamerleden gelekt door datalek KvK

24/08/2021
datalek kvk
Beeld: Flickr/Husky

De Kamer van Koophandel (KvK), heeft 1800 privé adressen van ondernemers gelekt, waaronder kamerleden van D66, GroenLinks en BIJ1. Zo is onder andere het privé adres van Sylvana Simons gelekt. Een voormalig advocaat die nog toegang had tot deze gegevens heeft de adressen opgevraagd. Hoewel hij de informatie gekregen heeft, blijkt nu dat dit ongewenst was.

RTL Nieuws beschrijft dat het nog onduidelijk is waarom de voormalig advocaat de gegevens heeft opgevraagd en of de gegevens zijn doorgestuurd naar anderen. Hij schreef zichzelf begin 2021 uit als advocaat, maar heeft nog tot juni gegevens opgevraagd van politieke of politiek activistische organisaties. De datalek van KvK treft niet alleen politieke partijen, maar ook politieke jongerenverenigingen zoals DWARS en studentenvakbond LSVb.

Alle betrokkenen hebben een brief van de KvK ontvangen om ze te informeren over de lek. Daarnaast heeft het KvK een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Betrokkenen zijn ook gevraagd om het direct te melden indien zij ‘ongewone activiteiten’ rondom het privéadres ervaren.

datalek kvk
De brief die KvK verstuurd heeft naar betrokkenen van de lek

Hoewel de advocaat schriftelijk heeft aangegeven de gegevens niet te hebben gedeeld en inmiddels te hebben verwijderd, hebben kamerleden kritische kamervragen ingediend over het voorval. Zo vragen Sylvana Simons en Lisa van Ginneken zich vooral af of er geen belletjes gaan rinkelen op het moment dat iemand de privé adressen van circa 2000 personen opvraagt. Uit de datalek van het KvK kwam ook naar voren dat er meerdere advocaten zijn die zonder bevoegdheid privé gegevens op hebben kunnen vragen. Een woordvoerder van het KvK stelt dat er intern onderzoek wordt gedaan naar de risico’s en eventuele vervolgstappen.

Leave a Reply