Skip to main content

Interview: Siebren, oprichter van Streamwijzer kijkt films en series voor zijn werk

05/05/2022januari 3rd, 2023
Beeld: Siebren Hazelhoff Roelfzema

Siebren Hazelhoff Roelfzema is de oprichter van Streamwijzer: dé website die je op de hoogte houdt over waar je al je favoriete films en series te kan streamen. Na zijn Universitaire bachelor en zijn twee masters besloot hij te gaan bouwen aan het concept Streamwijzer. Hij sprak met ons over zijn schooltijd, het begin van Streamwijzer, zijn favoriete films en series en wat het inhoudt om een onderneming te starten.

Siebren, je bent op tienjarige leeftijd naar de middelbare school gegaan. Hoe kreeg je dat voor elkaar?

‘Op de basisschool sloeg ik twee klassen over; groep vijf en groep acht. Ik heb daarom altijd met oudere mensen in de klas gezeten en dat vond ik vaak wel lastig. Achteraf zou ik het liever anders hebben gedaan. Het is dan beter om extra werk buiten school te verrichten als je die uitdaging nodig hebt. Uiteindelijk is het voor elk kind belangrijk om met leeftijdsgenoten om te gaan. Ik wilde mezelf ook altijd bewijzen, omdat ik de jongste was. Toen ik op mijn zeventiende begon met studeren was het gelukkig anders. Het is echt niet zo geweest dat mijn schooltijd heftig was, maar er waren zeker leukere periodes in mijn leven.

Het standaardverhaal van ondernemers is vaak dat ze gestopt zijn met school om een succesvolle onderneming van de grond te krijgen. Wanneer wist je voor jezelf dat je graag wilde ondernemen?

Dat wist ik eigenlijk al voordat ik ging studeren. Vroeger bestelde ik simpele producten uit het buitenland om ze weer te verkopen voor een betere prijs. Ook mijn beide masters heb ik uitgekozen met het oog op ondernemerschap. Namelijk, ‘International Financial Management’ en daarna ‘Entrepeneurship’. Achteraf gezien heb ik daar heel veel aan gehad. Qua kennis viel het nog mee, maar door het studeren werd ik vooral volwassener en leerde ik om nieuwe dingen te leren. Dat was bevorderlijk voor het oppikken van nieuwe kwaliteiten. Ik wist bijvoorbeeld niks van websites bouwen en de mediawereld. Uiteindelijk rol je erin en leer je er snel al meer over. Het is niet essentieel maar het helpt zeker om een doel dat je hebt, planmatig uit te voeren.

Hoe groot was jouw affiniteit met films en series voordat je Streamwijzer oprichtte?

Vrij gemiddeld. Natuurlijk keek ik graag naar films en series, maar het was niet zo dat ik hele dagen door aan het bingewatchen was. Ik vond niet makkelijk een site die aangaf op welke streaming service je een bepaalde film of serie kon bekijken. Daarin bespeurde ik een gat in de markt en het was qua investeringen geen irreële mogelijkheid. Het enige dat ik nodig had voor een website was een domeinnaam en tijd. Ik heb heel veel tijd vrij moeten maken om het op te zetten aangezien ik ook fulltime werkte. Uiteindelijk heb ik mijn baan opgezegd en mij volledig gefocust op Streamwijzer. Nu bestaan mijn werkzaamheden voornamelijk uit artikelen schrijven, maar ook gelukkig nog deels uit het kijken van series en films. Op het moment dat ik recenseer, moet ik de desbetreffende serie of film wel gezien hebben. Verder is het een zaak van jezelf up to date houden door alles in de gaten te houden.

Wat is jouw favoriete film en serie?

Mijn favoriete film is Forrest Gump. Ik vind dat echt een geweldige film. Tom Hanks is ook zeker mijn favoriete acteur. Qua series vind ik het moeilijker om dat te bepalen. Ik zou willen zeggen dat Breaking Bad mijn favoriete serie is, maar dat verandert telkens. Soms vind ik het heerlijk om een sitcom zoals Friends of How I Met Your Mother te kijken.

Heb je nog een laatste boodschap voor de mensen die een carrière als ondernemer aspireren?

Tijd en doorzettingsvermogen vormen in mijn ogen de meest essentiële componenten voor een ondernemer. Ook is het belangrijk om de belangen af te wegen. Ik ben dit ook begonnen, omdat het laagdrempelig was qua financiën. Dat is voor beginnende ondernemers wel belangrijk om in het achterhoofd te houden voordat je besluit om bijvoorbeeld een grote voorraad van een product in te kopen. Dus ik zou zeggen: probeer ook binnen je eigen mogelijkheden te opereren en ga gewoon ergens mee van start. Je leert er enorm veel van en ondernemen is vaak ook nog eens erg leuk.