Waarom we écht geen speciale ‘vrouwensneakers’ willen

feb 24 2022, 18:30 SNEAKERS
sneaker site banner
Biep, biep! De wekker gaat. Voor ik uit bed spring, scroll ik nog wat op mijn telefoon. Na een rondje op Instagram en TikTok (jep, deze millennial gaat daar stiekem heel lekker op), check ik mijn favoriete sneaker-apps. Een ochtendhumeur heb ik nooit, maar één nieuwtje zorgt ervoor dat ik me toch even erger: Hypebae herinnert me eraan dat binnenkort de Air Jordan 1 Low lv8d Elevated Bred uitkomt, een gruwelijk lelijke (excuse my French) wmns sneaker die ‘SpEcIaAl VoOr VrOuWeN’ is. Pfff, wát een onzin.
Eens in de zoveel tijd brengt Nike een wmns sneaker uit. Ter compensatie, zo voelt het althans, omdat ze geregeld sneakers uitbrengen die enkel in ‘mannenmaten’ beschikbaar zijn, vanaf maat 40 of 41. Heb je een kleinere maat? Dan val je buiten de boot. Om die doelgroep toch te pleasen, zijn er twee opties: de GS-versie, een sneaker in kindermaat die van goedkopere materialen gemaakt is. Of wmns-edities, sneakers speciaal voor vrouwen waar vaak een stereotyperend sausje overheen zit: zachte kleurtjes, veel roze en en andere uiterlijke kenmerken, zoals plots een dikke platformzool als bij de Air Jordan 1 Low lv8d Elevated Bred dus. Betuttelend, zo voelt het. Zo van: “Kijk eens, aww, krijgen jullie ook schattige sneakertjes.” Maar dat is niet wat we willen. We willen gelijkheid, dezelfde kansen, óók als het aankomt op sneakers.

Everybody’s welcome

Maar wat willen we dan WEL? Inclusiviteit: alle sneakers in alle beschikbare maten. Full size range, van alle modellen. Natuurlijk mogen er nog veel schattige sneakers gemaakt worden, in lieve kleurtjes, graag zelfs. Maar maak die dan voor iedereen - van maat inimini tot maat superduper.
Een echte sneaker-gelijkheid-strijder is Titi Finlay, creative en Social Media Lead van sneaker marketplace Laced. Op Instagram uit ze krachtige statements over meer inclusiviteit in de sneakerwereld. Ze krijgt online veel bijval en haar posts worden wijdverspreid. Zo wijd dat het blijkbaar ook bij Nike HQ zelf is aangekomen en ze met haar een samenwerking zijn aangegaan. Het motto: ‘Everybody’s welcome. Representing the idea of global inclusivity. Everyone is welcome to enjoy sneaker culture on their own terms.’ Dat klinkt veelbelovend, moet ik eerlijk toegeven. Nu is een cultuur niet zomaar veranderd en neemt niet iedere hardnekkige sneakerhead dit over - zelfs niet als Nike het zegt. Maar het is een begin. En dat geeft goede hoop. Met die gedachte draai ik me nog één keer om en snooze ik nog een paar minuutjes - dromend over een inclusieve sneakerwereld.

Female sneaker lovers over vrouwensneakers

Believe me, ik ben niet de enige die zo denkt over 'vrouwensneakers'. Uit nieuwsgierigheid heb ik een aantal van bekende female sneaker lovers de stelling voorgelegd en dit is wat ze te zeggen hebben:
Rose de Haan
“Doe mij maar een full size range. Persoonlijk val ik juist vaker voor de ‘mannensneakers’ en pakken de speciale wmns editions mij niet echt. Maar andersom zijn er ook mannen die regelmatig misgrijpen naar een mooi wmns paartje. Toch ben ik er niet zeker van of we alle sneakers zomaar alles ‘genderneutraal’ kunnen maken. Vrouwen en mannen zijn nou eenmaal anders gebouwd, dus ik snap het verschil in de pasvorm ook. Als we alle modellen hetzelfde maken, zou dat voor sommige mensen voor problemen met de sizing zorgen. Mijn oplossing? Alle sneakers uitbrengen in een full size range, dus mens, wmns en GS, dan zit er altijd wel een maat bij die bij je past.”
Amber van Wensveen
''Hoewel ik er erg blij word als vrouw dat er een meer women related sneaker cultuur ontstaat, sta ik niet achter dat sneakers exclusief worden gemaakt voor vrouwen en/of mannen, ook al zijn de sizes soms unisex. Ik wil dragen wat ik wil en daar hoeft geen label aan vast te zitten. Ik kan bijvoorbeeld ook nooit naar een sneakerwinkel bij de ‘vrouwenafdeling' kijken, omdat ik een maat 42,5-43 heb en de vrouwen maten vaak maar tot 41-42 gaan, of ze verkopen toevallig één paar in mijn maat die ik niet wil. I’m all in voor inclusive sizing!''
Wayta Monzon
“Ik heb een liefde voor sneakers, maar die is niet ontstaan door ‘vrouwensneakers’. De liefde is ontstaan uit de liefde voor hiphop- en basketbalcultuur. Het gaat mij om de originaliteit van het design of de aantrekkelijke colorway. Ik wil dat uiteraard alles in mijn maat te krijgen is, maar ik hoef geen sneaker speciaal voor vrouwen. Vaak zijn die designs ook heel tuttig, alsof vrouwen alleen van roze houden.”
Maartje van den Hurk
“In mijn mening willen vrouwen gewoon dat er toffe schoenen voor hun zijn, en in hun maat, of dat nou een speciale release voor hun gender is maakt niet uit (dit laatste geldt ook voor mannen trouwens). Maar doordat er nu de “mannen” highly anticipated sneakers vaak niet kleiner gaan dan 40, zijn de meeste vrouwen daarom al blij als er iets in hun maat is. In een ideale wereld is alles size inclusive, maar daar zijn we helaas nu niet. Daarom is het juist sick dat er meer vrouwen releases zijn, daardoor voelen we ons gehoord. Maar die teleurstelling blijft er telkens weer als er weer een toffe sneaker aan komt die alleen grote maten heeft, of alleen GS is in kleine maten.”
Carmen Hogg
“Ik zou graag unisex sneakers willen zodat we allemaal zelf kunnen bepalen welke style en modellen ons aanspreken. Ik heb nooit begrepen waarom er mannen- en vrouwen sneakers bestaan. Maak gewoon alles in alle maten en laat ons zelf kiezen! Ik draag zelf sinds twee jaar pas ‘vrouwensneakers’ omdat veel merken snappen dat we niet allemaal roze en ‘sleek’ sneakers willen. That said: ik koop sneakers omdat ik ze mooi vind, niet omdat het voor mijn geslacht ontworpen is.”
Evita Nicola
“Ik ben echt een voorstander van ‘Make sneakers gender neutral’, een project van Titi Finlay voor Nike. Voor mij dus liever geen aparte ‘Women's’ releases, maar gewoon een release met alle maten. Als ik mijn Women’s of GS sneakers vergelijk met de sneakers van mijn vriend, zie je ook heel duidelijk het verschil in kwaliteit. Daarnaast wil ik ook gewoon de retro paartjes. Bij Women's releases zie je vaak de kleur roze of een plateauzool, ‘Waarom?’ vraag ik me dan af. Roze is allang niet meer alleen een kleur voor vrouwen.”
Nikki van Toorn
“Als het aan mij ligt maken ze de maten inclusiever, ik denk ook dat er genoeg “wmns” releases zijn die mannen graag willen dragen. En daarnaast zijn er veel vrouwen met maat 40+ die dan de “wmns” releases niet eens kunnen dragen. Dus als het aan mij ligt worden alle releases in een volledige size range gedropt ongeacht of het men of womens is.”
Emmy Joane van der Zee
“Ik vind persoonlijk, vooral in deze tijd waarin iedereen kan en mag zijn wie ze willen zijn, dat er geen onderscheid gemaakt moet worden in mannen- of vrouwensneakers. Laat iedereen dragen wat ze zelf willen, vergroot de size range, and make it equal en toegankelijk voor elke sneaker liefhebber!”
Esther van Adrichem is een 33-jarige, super happy Rotterdammer, met een (niet zo) stiekeme sneakerverslaving. Voor Complex NL sprak ze andere vrouwelijke sneakerheads, over 'vrouwensneakers' en ongelijkheid in de sneakerindustrie.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21