Skip to main content

Snoop Dogg kritisch op auteursrecht van fotografen

09/03/2022januari 3rd, 2023

Snoop Dogg is woedend op een fotograaf die een rechtszaak heeft aangespannen tegen Nas nadat hij een foto samen met 2Pac postte op zijn Instagram pagina. ”Hoe kan het dat een motherf***** Nas aanklaagt voor een foto waar hij zelf op staat?” zei Snoop, ”Zijn jullie fotografen helemaal gek geworden?”

Snoop zet ook vraagtekens bij de huidige auteurswetten en zegt dat ze deze moeten worden bijgewerkt. ”Als je een foto maakt van een n***a, is die foto niet van jou.”, geeft Snoop Dogg aan. ”We hebben nieuwe wetten nodig om ons als artiesten te helpen, want het zijn een stelletje motherf*****s die foto’s verkopen met mijn gezicht erop, en ik krijg daar niks van? Alleen omdat zij de foto hebben gemaakt? Kan iemand me dit uitleggen? Gewoon een fundamentele vraag.”

Het nieuws over de rechtszaak kwam afgelopen weekend aan het licht. De bekende rap-fotograaf Al Pereira besloot Nas aan te klagen voor het delen van zijn artwork zonder toestemming of zonder licentie voor de afbeelding. Dit meldde HipHopDX. Op de zwart-witfoto van Pereira staan Nas, 2Pac en Redman geposeerd voor Club Amazon in 1993.

Volgens de rechtszaak in februari is de waarde van de foto sterk afgenomen doordat Nas deze in 2020 op zijn Instagram-account plaatste. Pereira had drie jaar geleden het auteursrecht op het kunstwerk geregistreerd. Hij eist een schadevergoeding en een gerechtelijk bevel tegen Nas voor het delen van de afbeelding.