Skip to main content

Interview: Tabitha over haar nieuwe album ‘Wilde Rozen’, inspiratie en moederschap

01/07/2022januari 3rd, 2023
Beeld: Jip & Meis

Dat Tabitha een veelzijdige artiest is, is geen onbekend gegeven meer. De 29-jarige zangeres bracht in 2016 haar eerste single ‘Holla at Me’ uit, en sindsdien is ze niet meer weg te denken uit de scene. Muziek is sinds jongs af aan al een uitlaatklep geweest voor Tabitha en dat bracht haar tot dit punt: de release van haar vijfde studioalbum ‘Wilde Rozen’. Met hits als ‘Hij Is Van Mij’, ‘Moment’, ‘The Best Days’ en ‘Hallo Met Mij’ is Tabitha’s naam zowel nationaal als internationaal gevestigd. Men zegt altijd dat de reis er naartoe belangrijker is dan de bestemming. Maar hoe zag de reis van Tabitha eruit?

Jonge jaren

Tabitha begon op jonge leeftijd al met het schrijven van teksten en acteren. “Na het overlijden van mijn vader, vond ze troost in het van haar afschrijven. Tegelijkertijd gaf het optreden haar een podium en een stuk aandacht. 

Bij Tabitha thuis werd er vroeger veel geluisterd naar internationale artiesten artiesten zoals Bob Marley, Mariah Carey en Wu-Tang Clan. Hierdoor begon er bij Tabitha een ambitie als artiest te borrelen. “Amerika werd op dat moment wel echt een ding voor mij. Ik zag op jonge leeftijd dat alle grote sterren daar vandaan kwamen en dat zag er op tv altijd geweldig uit. Toen dacht ik: op een dag zit ik zelf in het vliegtuig naar Amerika. Ik zag het helemaal voor mij.” Tabitha werd tweetalig opgevoed. Haar stiefvader is Jamaicaans en daardoor sprak ze thuis vaak Engels. Het was voor haar daarom niet moeilijk om haarzelf te uiten in die taal.”

Reis naar de VS

Toen Tabitha ouder werd ging ze haar droom najagen: een muziekcarrière in de VS. Ze stapte op het vliegtuig naar LA om daar te werken aan haar muziek. Na twee jaar begon ze Nederland toch te missen. “Het werk wat ik in de VS deed, was lonend in de zin dat ik deed wat ik altijd al wilde doen. Maar in de praktijk leverde het toch niks op aangezien het moeilijker is om daar door te breken. Wat eigenlijk nog het allerbelangrijkst was: ik ben mij daar nooit gelukkiger gaan voelen dan dat ik in Nederland was. Wel heeft het veel bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling dus in dat opzicht heeft het veel opgeleverd.”

Tabitha kwam er in de VS achter dat de mensen daar minder nuchter en kwetsbaar zijn. “Ik hechtte vanaf dat moment waarde aan een leven met mijn beide benen op de grond. Nu stel ik mij constant kwetsbaar op door mijzelf te zijn. Het tegenovergestelde van het leven in Hollywood.”

Terug naar Nederland

Na verloop van tijd besloot Tabitha terug te keren. Eenmaal in Nederland ging ze een samenwerking aan met Ronnie Flex. Hun eerste nummer ‘Is Dit Over’ was tevens het eerste Nederlandstalige nummer dat Tabitha uitbracht. Vanaf dat moment ging het balletje rollen. ‘Is Dit Over’ werd een hit in Nederland en daardoor begon Tabitha steeds meer bekendheid te vergaren. “Ik was gek geweest als ik op dat moment terug was gegaan naar Amerika. Mijn carrière in Nederland begon tot bloei te komen op dat moment. Ik wilde er vol voor gaan.”

Workflow

Je zou denken dat een artiest die al jaren singles en albums uitbrengt, dag en nacht in de studio zit. Toch is dat niet het geval. Tabitha zit per jaar maar drie weken in de studio. “Ik vind het prettig om in een korte tijd aan een album te werken tijdens een schrijverskamp. Daarna laat ik het dan ook los. Voor mij werkt dat toch het beste. Al is het natuurlijk niet zo dat dit altijd mijn manier van werken. Mijn 10.000 uur in de studio heb ik zeker gemaakt. Momenteel ben ik voor tachtig procent ondernemer en voor twintig procent artiest. Alles wat je ziet omtrent mijn carrière ben ik grotendeels zelf bij betrokken. Ook op het gebied van ondernemen. Ik heb een geweldig team van vrouwen die mij daarbij helpt en ik ben blij dat ik een situatie heb gecreëerd waarbij ik dat kan faciliteren. De grootste bezigheid in mijn leven is uiteindelijk het moederschap. Daar gaat natuurlijk aardig wat tijd in. Uiteindelijk doe ik het liefst wat mij gelukkig maakt op dit moment.”

Wilde Rozen

Tabitha beviel vlak voor het ‘Wilde Rozen’-schrijverskamp van haar eerste dochter. “Ik heb destijds met veel schrijvers gewerkt. Dat was een tijd waarin ik even niet meer wist wie ik was. Het zitten in niemandsland werd ook gelijk het onderwerp van de nummers. Geen inspiratie hebben is ook inspiratie. Het nummer ‘Ten Onder’ gaat bijvoorbeeld over iemand die dichtbij mij staat. Liedjes hoeven ook niet altijd over mij te gaan.”

Wilde Rozen staat symbool voor de tijd waar Tabitha doorheen ging. “‘Wilde Rozen’ worden vaak verward met onkruid. Het is een prachtige bloem om te zien, maar het ontbreekt de bloem tegelijkertijd niet aan de rauwe randjes. Het is typerend voor de verandering die ik heb doorgemaakt na mijn zwangerschap. Die zoektocht staat centraal op dit album. Het moederschap is het mooiste wat ik ooit heb mogen ervaren, maar dat zo rough around the edges was had ik nooit verwacht. Dat kan niemand je ook vertellen van tevoren. Het is iets dat je moet ervaren. De emotionele rollercoaster waar je doorheen gaat op het moment dat je moeder wordt is groot. Er komen zoveel mooie emoties, maar ook angsten naar boven. Je wil je kind ten koste van alles beschermen. Moederschap heeft mij echt veranderd. Mijn moeder zei altijd dat ze zoveel van mij houdt dat het pijn doet. Ik begrijp nu pas wat zij daarmee bedoelt.”