Skip to main content

Twitter reageert verontwaardigd op rapport dat marihuana linkt aan oncontroleerbaar overgeven

18/09/2021
marihuana
Beeld: Unsplash/Ahmed Zayan

Twitter-gebruikers hebben verontwaardigd gereageerd op een rapport dat het gebruik van marihuana koppelt aan een toename van oncontroleerbaar braken.

Volgens een recente studie, gepubliceerd in JAMA Network Open, begonnen de gezondheidsfaciliteiten in Colorado in 2013 een drastische toename van braken-gerelateerde ziekten te ervaren, kort nadat de staat recreatieve marihuana legaliseerde. De studie – geschreven door Dr. Sam Wang, een professor in kindergeneeskunde aan het Children’s Hospital Colorado – ontdekte dat er tussen 1 januari 2013 en 31 december 2018 een toename van 29 procent was in het aantal braken-gerelateerde SEH-bezoeken in Colorado. In totaal werden 820.778 mensen op de spoedeisende hulp behandeld met symptomen van misselijkheid en braken; meer dan dertig procent van die patiënten was 25 jaar of jonger.

De studie merkt ook op dat provincies zonder eerdere marihuana dispensaries een hoger aantal braken-gerelateerde SEH-bezoeken hadden. Het rapport stelt:

Omdat provincies met een groter aantal medische apotheken een grotere blootstelling aan cannabis zouden hebben, veronderstelden we dat de toename van het aantal braken-gerelateerde SEH-bezoeken na legalisatie van recreatieve cannabis, hoger zou kunnen zijn in provincies waar een lage of geen sprake was van blootstelling aan de medische markten.

“Ze kronkelen, houden hun maag vast en klagen over hevige buikpijn en misselijkheid”, vertelde Wang aan CNN. “Ze kotsen alles wat ze in hun maag hebben uit, wat uren kan doorgaan. Ze zeggen vaak dat ze een gloeiend hete douche hebben genomen voordat ze naar de eerste hulp kwamen, maar het hielp niet. Dan weten we dat we mogelijk een geval van cannabis hyperemesis syndroom of CHS hebben.”

CHS wordt beschreven als een gastro-intestinale aandoening die ernstig braken veroorzaakt bij cannabisgebruikers of degenen die eraan worden blootgesteld. Gastro-intestinale aandoeningen veroorzaken infecties aan het maagdarmkanaal. Sommige artsen hebben echter geweigerd de aandoening te diagnosticeren, omdat braken wordt geassocieerd met een breed scala aan ziekten, die geen verband houden met het gebruik van marihuana.

“De [CHS]-diagnosecode is nieuw [oktober 2020] en er gaan gevallen verloren in het totale aantal gecodeerde gevallen van misselijkheid/braken”, vertelde Dr. Adrian Elliot, hoofd van de afdeling spoedeisende hulp van Fairview Hospital, aan de Berkshire Edge. “Bovendien is het moeilijk om de diagnose cannabinoïde hyperemesissyndroom te stellen, omdat het moeilijk is om de volledige benodigde geschiedenis te krijgen, om het definitieve verband te leggen tussen het gebruik van marihuana en de misselijkheid/brakende patiëntklacht op de afdeling spoedeisende hulp.”

Hoewel Wang het publiek waarschuwde voor de potentiële gevaren van CHS, verzetten veel Twitter-gebruikers zich tegen het rapport en schreven het af als Reefer Madness-achtige propaganda. Lees hieronder enkele reacties.

Leave a Reply