Skip to main content

US Spec OPs veteranen voeren geheime missie uit om burgers te redden in Afghanistan

27/08/2021
Beeld: Flickr / The U.S. Army

Nu de Taliban gewelddadiger dreigt te worden, lanceerde een vrijwilligersgroep van Amerikaanse veteranen een geheime missie. De missie genaamd de “Pineapple Express” was er om honderden risicovolle Afghaanse elitetroepen en hun families in veiligheid brengen.

Na het vallen van de avond ging de groep aan de slag. De groep veteranen zei dat ze onofficieel samenwerkten met het Amerikaanse leger en de Amerikaanse ambassade om mensen te verplaatsen. Soms één persoon tegelijk, of in paren, maar zelden meer dan een klein groepje. Er waren woensdag echter al meer dan 130 mensen door deze vrijwilligers naar de luchthaven gesluisd.

“Tientallen personen, gezinnen met kleine kinderen, wezen en zwangere vrouwen, werden de hele nacht in het geheim door de straten van Kabul vervoerd. Dat onze eigen regering dit niet heeft gedaan. We hebben gedaan wat we moesten doen, als Amerikanen.”’’ 

gepensioneerde commandant Scott Mann.

De missie van de Pineapple Express was donderdag aan de gang toen de aanval plaatsvond in Kabul. Twee zelfmoordterroristen hebben volgens Amerikaanse functionarissen minstens 13 Amerikaanse militairen gedood – 10 Amerikaanse mariniers, een marineofficier, een legersoldaat en een ander militair – en 15 andere militairen hadden verwondingen.

Leave a Reply