Skip to main content

Waarom debuutprojecten gekoesterd moet worden

15/02/2022
Afbeelding via Complex NL

Voor elke artiest is hun debuutproject hetgeen waarmee zij voet aan de grond weten te zetten in de muziekindustrie. Het is als het ware een creatieve visitekaart. Een eerste kennismaking met het publiek waarin de artiest zijn of haar persoonlijke narratief vertelt. Eigenlijk kan er wel gesteld dat artiesten hun hele leven de tijd hebben gehad om hun debuutproject te maken. Er komt veel minder druk bij kijken omdat de verwachtingen niet hooggespannen zijn en voor nieuwe artiesten is de urgentie vaak hoger om iets origineels te doen. Op het moment dat ze authentiek uit de hoek komen is de kans namelijk groter dat hun muziek opgepikt wordt.

Vaak worden debuutprojecten dan ook goed ontvangen. Artiesten worden geroemd om hun eigenzinnige visie en hun onconventionele keuzes op muzikaal vlak. Hierdoor gaat het balletje rollen voor de artiesten waardoor het publiek zich engageert met hen. Het gevolg hiervan zijn de verwachtingen en de bijbehorende druk. Sommige fans willen dat je precies hetzelfde gaat doen als op je vorige project. Dit strookt meestal niet met de visie van de artiest aangezien hij of zij zichzelf juist wil uitdagen door iets anders te gaan doen. Niemand wil constant hetzelfde doen. Dat zou niet bevorderlijk zijn voor de creatieve geest. Bovendien zou het publiek daar op den duur ook verveeld van raken. 

De meest logische keuze is dus vernieuwing. Maar wat? Er zijn zoveel verschillende richtingen die een artiest op kan gaan. Bij elke mogelijke optie schiet de vraag te binnen of het wel gaat werken. Zitten de mensen er wel op te wachten? Waarschijnlijk heeft een artiest in dit stadium ook te maken met managers en labels die ze een kant op willen sturen. De belangen zijn immers groter geworden. Er is nu meer te verliezen dan in de tijd dat je muziek maakte op je zolderkamer. Dit alles leidt alleen maar af van de reden waarom je in de eerste instantie begonnen was: de liefde voor muziek.

Doorgaans zien we dat het moeilijk is voor artiesten om de verwachtingen van een tweede album in te lossen. Des te meer zijn wij van mening dat wij debuutprojecten moeten koesteren. Daarom hebben wij hier voor jullie zes debuutprojecten van Nederlandse bodem op een rijtje gezet.

(2009) Bliksemschicht – Zwart Licht

In 2009 bracht de Amsterdamse hiphop-formatie hun debuutalbum ‘Bliksemschicht’ uit. Het album was met nummers als ‘Vanaf Nu’, ‘Bliksemschicht’ en ‘Back Up Staat Klaar’ een verfrissing in de Nederlandse hiphop-scene. De rauwe grimesound die geproduceerd is door Hayzee, de kiezelharde delivery en de diepe teksten van Akwasi en Leeroy staan symbool voor dit album.

(2010) Hefvermogen – Hef

Hef rapte op zijn solo debuutproject hoe hij zijn dagen stoned doorbracht in hoopties met zijn slippers aan in Hoogvliet. Door de grote invloed die dit album had, zijn er ongetwijfeld veel jongeren geweest die op dezelfde wijze wilden feunen. Hef zette hier met zijn rustige flow, beeldend uiteen wat er in zijn leven en in zijn omgeving gebeurde. 

(2010) Fresku – Fresku 

Dit debuutalbum was een project waarbij Fresku zijn ongekende eerlijkheid en zijn pijn samen liet komen met satirische nummers zoals ‘Lamballen’ en ‘Kutkop’. Het feit dat hij deze uitersten met elkaar combineerde zonder dat dit afdeed aan de algehele boodschap maakt dit een sterke debuutplaat.

(2014) De Nacht Is Nog Jong Net Als Wij Voor Altijd – Ronnie Flex


In 2014 dropte Ronnie Flex zijn destijds langverwachte debuutalbum genaamd ‘De Nacht Is Nog Jong Net Als Wij Voor Altijd’. Ronnie Flex liet hier al zien dat zijn refreinen en zijn melodieën van topkwaliteit zijn. De speelse beats die geproduceerd werden door Boaz van de Beatz ondersteunden zijn surrealistische teksten op passende wijze.

(2015) Twenty Four Sevn – Sevn Alias

Toen Sevn de scene opkwam met ‘Twenty Four Sevn’, wisten mensen direct dat we te maken hadden met een talent die een hele nieuwe generatie vertegenwoordigde. Binnen no-time droeg iedereen The North Face en werden er veel Marokkaanse slang gebruikt in tracks. Tracks als ‘Mrowen’ en ‘Save Me’ sloegen direct aan en hebben de weg gebaand voor zijn succesvolle carrière.

(2020) Behind The Scenes – KA 

KA dropte eind 2020 zijn debuutalbum genaamd ‘Behind The Scenes’. Hierin beschrijft hij tot in de details hoe het leven eraan toegaat in de diepste laag van de onderwereld. Het rappen over criminaliteit an sich is niks nieuws in Nederland. Maar we kunnen met zekerheid stellen dat KA dit naar een nieuw level heeft getild. Het lijkt soms alsof je zijn leven door zijn ogen ziet.

Leave a Reply