Skip to main content

Wat betekent de terugkeer van Kendrick Lamar voor Hip Hop?

21/08/2021
kendrick lamar
Beeld: Getty Images

Het is alweer vier jaar geleden dat Kendrick Lamar zijn laatste album ‘DAMN’ dropte. Naast zijn bijdrage aan de soundtrack van Black Panther, hoorden we weinig tot niets van Lamar. Hij is niet actief op social media, heeft geen interviews gedaan en er kwamen zelfs geen featurings uit. Nu heeft de legendarische rapper eindelijk weer van zich laten horen. Middels een geschreven boodschap en een mysterieuze nieuwe website, laat Kendrick weten dat zijn nieuwe album eraan komt en dat het zijn laatste album zal zijn onder Top Dawg Entertainment. Het wekt de vraag op wat Kendrick’s terugkeer zal betekenen voor Hip Hop.

Hoewel de pandemie veel invloed heeft gehad op de entertainment- en muziekindustrie, is het een belangrijk jaar voor Hip Hop. De grootsten uit de scene hebben gedropt of maken zich klaar voor hun release. Zo plaagt Kanye West ons al een tijdje met de release van ‘DONDA‘, heeft J. Cole dit jaar zijn langverwachte album ‘The Off-Season’ gedropt en kunnen we ook Drake’s ‘Certified Lover Boy’ verwachten. Hoewel ik betwijfel of we in 2021 nog mogen genieten van het nieuwe album van Kendrick Lamar, kunnen we niet ontkennen dat het een zeer opwindende tijd is voor rap liefhebbers. Niet alleen omdat we zoveel nieuwe muziek kunnen verwachten, maar ook vanwege de competitieve aard van rappers als Kendrick Lamar. Wie kan zijn verse op Big Sean’s ‘Control’ vergeten? In 2013 schudde hij de scene op toen hij liet weten in competitie te zijn met alle rappers in de game.

Bout who’s the best MC? Kendrick, Jigga and Nas
Eminem, Andre 3000, the rest of y’all
New nigg*s just new nigg*s, don’t get involved
And that goes for Jermaine Cole, Big KRIT, Wale,
Pusha T, Meek Millz, A$AP Rocky, Drake,
Big Sean, Jay Electron’, Tyler, Mac Miller
I got love for you all but I’m tryna murder you nigg*s

Kendrick Lamar, Control

De terugkeer van Kendrick Lamar kan dus betekenen dat de rap scene weer wat strijdlustiger gaat worden. Het kan betekenen dat Kendrick andere rappers zal motiveren beter hun best te doen. Die strijdlustigheid is zeer welkom. Er gaat momenteel een tweet viraal met de vraag: ‘Als Kanye, Drake en Kendrick op dezelfde dag droppen, waar ga je dan naar luisteren?’ De competitie tussen Kanye en Drake is geen geheim. Sterker nog, de strijd is meer aanwezig dan ooit, nu het onduidelijk is of Kanye of Drake als eerst zal droppen. Terwijl de wereld zich daar druk om maakt, kondigt Kendrick in alle rust aan dat zijn album eraan komt. Het is kenmerkend voor Lamar’s strijdlust, maar ook voor zijn geduld. Waar de industrie vorig jaar echt stil lag, geven rappers als Kendrick de industrie dit jaar weer leven. De opwinding die het brengt om slechts te horen van de rapper, nog voordat hij iets gedropt heeft, bewijst dat.

En als we Kendrick’s statement mogen geloven, heeft hij genoeg rust gehad om de scene wederom op z’n kop te zetten. Zo vertelt hij maanden zonder telefoon te hebben gezeten en tijd te hebben besteed aan schrijven en luisteren. Hoewel hij aangeeft dat ”liefde, verlies en verdriet”, zijn comfortzone hebben verstoord, geeft Kendrick Lamar ook aan te vertrouwen in het onbekende. ”Terwijl de wereld om mij heen verandert, denk ik na over wat het meest belangrijke is. Het leven waarin mijn woorden hierna zullen belanden.โ€ Gezien het feit dat het zijn laatste album wordt onder TDE, het label waar hij al sinds zijn doorbraak zit, verwachten fans veel van het album. Kendrick sluit de boodschap af met een mysterieus bericht: ”er is schoonheid in voltooiing”. Zullen we het album dan toch dit jaar al krijgen? Bekijk hieronder wat fans verwachten van Kendrick’s terugkeer in de scene.

Leave a Reply