Skip to main content

Wat is pgLang? Het mysterieuze bedrijf van Kendrick Lamar uitgelegd

08/09/2021
Beeld: YouTube/pgLang

Kendrick Lamar werkt aan een mysterieus nieuw project. In maart 2020 tweette hij een grafisch logo en het woord “pgLang”. Daarna volgde hij dat op met een korte teaser, samen met een link naar een professionele website. Minuten later volgden opkomende artiest Baby Keem en voormalig Top Dawg Entertainment-president Dave Free dit voorbeeld en deelden soortgelijke afbeeldingen en links. Zo maakten de meesten van ons kennis met het nieuwe bedrijf pgLang.

Het bedrijf staat nog in de kinderschoenen, maar is er al in geslaagd om samen te werken met Hollywoodsterren en grote modemerken. pgLang dat wordt beschreven als “een dienstverlenend bedrijf” voor artiesten en makers krijgt veel buzz, maar we weten er nog steeds niet veel van. Na een beetje graven konden we echter beter begrijpen wat het bedrijf tot nu toe heeft gedaan en wat we in de toekomst mogen verwachten. Alles wat je tot nu toe over pgLang moet weten: 

Wat is pgLang?

pgLang, opgericht door Kendrick Lamar en Dave Free, is een dienstverlenend bedrijf voor makers. “PgLang is multidisciplinair”, luidt de missie van het bedrijf. In een verklaring verduidelijkte pgLang dat het geen platenlabel, filmstudio of uitgeverij is. 

“pgLang is er voor makers en projecten die belangeloos spreken met, en voor de gedeelde ervaringen die ons allemaal verbinden.” 

Dave Free 

Waarom wordt het nu gelanceerd?

Hoewel ze over de meeste dingen cryptisch waren, heeft pgLang uitgelegd waarom het in 2020 is gelanceerd. pgLang is ontworpen om zowel kwaliteit als onconventionele concepten te omarmen. In een online-verklaring staat dat het snel veranderende medialandschap ook een rol heeft gespeeld. 

Heeft pgLang al iets vrijgegeven?

Ja. Er zijn nu twee video’s beschikbaar op de website van pgLang. De eerste visual, getiteld ‘Welcome to pgLang’, bevat optredens van Baby Keem, Jorja Smith, Yara Shahidi en Kendrick Lamar. De video begint met Baby Keem die naar de zon kijkt terwijl hij in een grasveld zit. Yara Shahidi verschijnt en de twee raken in gesprek over te lang naar de zon staren. Later maken Kendrick Lamar en Jorja Smith cameo’s. De tweede video, ‘Propaganda’, speelt met Baby Keem en bevat korte clips van concerten in 2019. Naast de visuals die op de bedrijfswebsite staan, heeft pgLang meer visuele content op zijn Instagram-pagina gedeeld. Daarnaast heeft het bedrijf merchandise uitgebracht, maar deze was kort na plaatsing uitverkocht. Tot slot brachten ze muziek uit van Baby Keem (daarover hieronder meer).

Wie zijn er tot nu toe bij betrokken geweest?

Beeld: YouTube/pgLang

Het bedrijf pgLang verwelkomt samenwerkingen met artiesten en makers met veel verschillende achtergronden, waaronder muzikanten, producenten, televisie- en filmregisseurs, beeldend kunstenaars en meer. Tot nu toe bevat de content van PgLang bekende artiesten en actrices zoals Kendrick Lamar, Baby Keem, Jorja Smith en actrice Yara Shahidi. Er zijn veel makers die achter de schermen ook credits hebben verdiend voor productie en creatieve leiding. Voor de eerste twee visuals krijgen Florence Welch, de leadzangeres van indieband Florence + the Machine, Kamasi Washington en Dave Free credits.

Wat is de rol van Baby Keem?

Baby Keem wordt niet gecrediteerd als mede-oprichter van pgLang, maar hij is een gezicht van het merk geweest. Keem speelde tot nu toe in alle visuals voor het bedrijf en hij is de eerste solo-artiest die zijn eigen muziek via het bedrijf heeft gedeeld. Zijn beide 2020-singles “hooligan” en “sons & critics freestyle” werden in september 2020 uitgebracht onder pgLang. Hij heeft ook gesproken over zijn betrokkenheid bij het bedrijf en zijn relaties met Dave Free en Kendrick (van wie wordt gezegd dat hij zijn neef is). In juni 2020 vertelde hij aan Crack Magazine dat Kendrick en Free veel hielpen met zijn creatieve visie. 

Wat hebben de oprichters tot nu toe over pgLang gezegd?

Beeld: YouTube/pgLang

Kendrick Lamar is vrij stil gebleven over zijn betrokkenheid bij pgLang, ondanks hij veel van de inhoud op zijn persoonlijke sociale media-accounts heeft gedeeld. In een interview tussen Kendrick en Baby Keem voor i-D spraken de twee echter kort over het bedrijf en hun visies. K. Dot noemde de noodzaak om “dezelfde taal te delen en te ervaren of een andere taal te onderwijzen” bij het samenwerken met anderen.

Heeft iemand dit zien aankomen?

Beeld: YouTube/pgLang

Veel fans waren verrast door de aankondiging van pgLang in maart 2020, maar er waren mogelijk aanwijzingen dat Dave Free en Kendrick iets van plan waren. In 2016 kondigde Top Dawg Entertainment aan om in de filmwereld te stappen. En in een interview met VIBE in 2018 onthulde Dave Free dat hij van plan was om “zwaar in de filmgame” te gaan. 

Leave a Reply