Skip to main content

Wie kent NIGO?

26/03/2022januari 3rd, 2023

Een tracklist vol supersterren, check! Een authentieke coverartwork, check! Nigo bekleedt de rol van curator en trommelt de grootste producers en artiesten van onze generatie op voor z’n nieuwe album ‘I Know Nigo’. De Japanse alleskunner heeft zich gewaagd aan muziek, mode, kunst en alles wat met cultuur te maken heeft. Niet zonder succes. Misschien ken je z’n naam niet, maar z’n werk is de afgelopen decennia toonaangevend geweest. Vandaar dat we duiken in de historie van deze grootheid.

Nigo (Tomoaki Nagao)

A Bathing Ape – anno 1993 Nigo

Nigo, echte naam Tomoaki Nagao, zette op jonge leeftijd z’n eerste stappen in de modeindustrie. Na een studie ‘modebewerking’ en z’n werk als redacteur/stylist bij Popeye Magazine, trok hij in 1993 de stoute schoenen aan en opende z’n eigen winkel Nowhere met Jun Takashi van Undercover in Harajuku, Tokyo. In deze winkel verkocht hij z’n eerste t-shirts en camouflage hoodies onder de naam A Bathing Ape. Van elke oplage verkocht hij de helft, terwijl hij de andere helft weggaf aan vrienden en invloedrijke mensen om zijn brand te bouwen. Vandaag de dag kun je Bape herkennen aan de kleurrijke camouflage hoodies, de Bapesta schoen en natuurlijk het fictieve aapje Milo.

Nigo met zijn iconische schoen; de Bapesta

Billionaire Boys Club  – anno 2003

Het merk A Bathing Ape werd steeds groter en ook aan de overkant van de Stille Oceaan begon het merk van Nigo op te vallen. De Bapesta kwam uit in 2002 en was duidelijk geïnspireerd door de populaire Nike Air Force 1. De schoen had een vallende ster in plaats van een swoosh en bestond uit kleurrijke glossy materialen. Het viel Pharrell ook op. De Amerikaanse superproducer met ambities om de modewereld te betreden, was in Japan en werd overgehaald door Nigo om hem mee te laten werken aan z’n kledinglijn Billionaire Boys Club. Naast deze kledinglijn werkten ze ook samen aan de iconische Ice Cream schoenen.

Pharrell toont vol trots zijn eigen ‘Ice Cream’ schoen in samenwerking met Nigo.

Teriyaki Boyz – anno 2005 Nigo

Nigo’s stempel op streetwear was gedrukt, maar naast mode is ook muziek één van z’n grote passies. Hij vormde als DJ samen met meerdere Japanse rappers uit verschillende collectieven een soort supergroep met de naam Teriyaki Boyz. Met Nigo’s indrukwekkende netwerk wist hij een deal te sluiten met Def Jam Recordings en bracht hij in 2005 Teriyaki Boyz’ debuutalbum Beef or Chicken uit. De producties op het album waren top tier. Daft Punk, DJ Premier, Just Blaze, Jermaine Dupri, Mark Ronson en The Neptunes zijn enkele namen die verantwoordelijk waren voor de sound van het album. De grootste hit tot op de dag van vandaag is de soundtrack van de derde film in de Fast & Furious-franchise: Tokyo Drift’.

Een mix van Amerikaanse en Japanse invloeden is terug te horen in de muziek van Teriyaki Boyz.

Human Made – anno 2010

Wat doe je als je al je creativiteit qua mode niet kwijt kan in een merk dat al bijna twintig jaar bestaat? Dan begin je een nieuw merk. In 2010 startte Nigo een nieuw modehuis met de naam Human Made; een merk dat zich laat inspireren door Amerikaanse vintage van voor de jaren ’60. Hiermee wilde hij het stigma van streetwear ontstijgen om meer kwalitatieve kleding en authentieke designs te ontwikkelen. Binnen een aanzienlijk korte tijd wist hij ook dit merk tot een succes te brengen. Zo bedacht hij voor A$AP Rocky’s album Testing een matchende lijn, deed hij schoenen en kleding in samenwerking met Adidas en werkte hij in 2020 samen met Virgil Abloh voor Louis Vuitton aan de bijzondere collectie LV Made.

Nigo werkt samen met Virgil Abloh aan LV Made voor Louis Vuitton.

KENZO – anno 2021 Nigo

In 2021 is Nigo aangesteld als creative director voor Kenzo. Dit is opmerkelijk gezien de geschiedenis van het wereldberoemde modehuis. In de jaren ’70 van de vorige eeuw stichtte de Japanse ontwerper Kenzo Takada z’n bedrijf in Parijs, omdat deze stad toentertijd het epicentrum van de modewereld was. Wilde je het maken? Dan moest je in de hoofdstad van Frankrijk zijn. Nigo is de eerste Japanse artistic director van Kenzo sinds de oprichting en geeft het merk weer de culturele gelaagdheid die het van origine kenmerkte. Fun fact: Nigo is geboren in hetzelfde jaar dat Kenzo is opgericht.

Nigo’s debuut als artistic director bij Kenzo.

I know NIGO! – anno 2022

Na een ongekend nalatenschap in de mode- en muziekwereld is het tijd voor Nigo om zijn visie toe te passen op een nieuw muzikaal project. ‘I know NIGO!’ is een verlengstuk van z’n invloed op kunst en cultuur en laat zien dat hij één van de meest invloedrijke curators van onze tijd is.