Skip to main content

Youtube wordt veiliger voor kinderen

10/08/2021augustus 22nd, 2021
Beeld: Flickr / Rego Korosi

De druk wordt steeds meer opgevoerd bij techgiganten om wat te doen aan het toezicht op het internet. In reactie op critici kondigde Google een reeks wijzigingen aan in YouTube– en Google-services. Dit nadat critici bleef aandringen om de veiligheid van kinderen te verbeteren in hun diensten. De wijzigingen zijn ontworpen om kinderen jonger dan 18 jaar extra bescherming te bieden.

Afgelopen dinsdag kondigde Google aan dat video’s die door gebruikers van 13 tot 17 jaar naar YouTube zijn geüpload standaard privé zijn. De aanpassing zorgt ervoor dat de inhoud alleen kan worden bekeken door de gebruikers en mensen die toestemming hebben. Om ‘digitaal welzijn’ te bevorderen, schakelt YouTube standaard herinneringen voor ‘pauze nemen’ en ‘bedtijd’ in voor gebruikers van 13-17. Daarnaast zal YouTube ook de video-autoplay-functie uitschakelen voor alle gebruikers 13-17. Er wordt een autoplay-optie toegevoegd door het platform aan YouTube Kids, de samengestelde content-ervaring voor kinderen van 4-12 jaar, maar die wordt ook standaard uitgeschakeld. “We willen ouders in staat stellen een autoplay-instelling te kiezen die geschikt is voor hun gezin” schreef Youtube-directeur Beser.

Andere boeg

Privacy is allang onderwerp van de dag in de wereld van bigtech. Neem de boete van 5 miljard voor Facebook bijvoorbeeld. Facebook lekte de persoonsgegevens van 533 miljoen deelnemers. De boete was niet alleen als straf, maar ook om het hele privacy beleid van Facebook te veranderen. Het bleef niet alleen bij Facebook, maar ook Whatsapp en Google kregen een boete.

Google heeft geleerd van een soortgelijke boete en gooit het over een andere boeg. “We willen jongere gebruikers helpen beslissingen te nemen over hun online voetafdruk en digitale privacy, en hen aanmoedigen om een ​​bewuste keuze te maken als ze hun inhoud openbaar willen maken” Het blijft uiteindelijk mogelijk om de standaard uploadinstelling voor inhoud te wijzigen naar openbaar.

Leave a Reply