Skip to main content

Zina is de eerste Hollandse serie met vijf Marokkaans-Nederlandse vrouwen in de hoofdrol

08/12/2021
zina
Beeld: NPO3

Er is steeds meer ruimte in de Nederlandse media voor bi-cultureel talent. Het kantelpunt zit hem vooral in de focus van producties en kansen voor de makers van die producties. Zo bestaat bijvoorbeeld de hele cast van de NPO-serie ‘Koeriers’ uit mensen van kleur. NPO 3 probeert hierin door te pakken. Gisteren is namelijk de nieuwe acht-delige dramaserie ‘Zina’ begonnen, met enkel Marokkaans-Nederlandse vrouwen in de hoofdrol.

‘Zina’ is een vlijmscherpe dramaserie vol met humor. De serie is van hetzelfde duo die verantwoordelijk was voor de film ‘Meskina’: Daria Bukvić en Fadua El Akchaoui. Zina volgt hoe de vijf vrouwen zich bewegen tussen twee culturen. De makers hebben ervoor gekozen om Zina vol te stoppen met universele thema’s als liefde, vriendschap, genderidentiteit en emancipatie, in de breedste zin van het woord.

‘Als je opgroeit in een bepaalde omgeving dan ga je er als buitenbeentje altijd vanuit dat het ligt aan die omgeving. Toen ik mij uiteindelijk meer de wereld in bewoog, merkte ik dat dit zich ook rond vrienden met verschillende herkomst manifesteerde. Ik denk dat dat ook een reflectie is van deze rol.’

Asma El Mouden in Cosmopolitan

Asma vertolkt de rol van Lamya. Naast Asma zijn de hoofdrollen voor Soumaya Ahouaoui, Sofia Yousfi, Dunya Khayame en Jouman Fattal. Je kan de eerst aflevering van Zina hier terugkijken.

Leave a Reply