Skip to main content

96-jarige ex-nazi-secretaris gepakt na klopjacht

01/10/2021

De 96-jarige vrouw die op de vlucht was voor de politie is terecht. De 96-jarige vrouw diende ooit als secretaresse voor de SS-commandant van het concentratiekamp Stutthof. Ze werd gisteren gearresteerd. Dit nadat er een bevelschrift was uitgevaardigd omdat de vrouw niet was komen opdagen bij de rechtbank. Ze wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan moord bij meer dan 11.000 gevallen. 

Irmgard Furchner zal nu naar een dokter worden gebracht. Om te bepalen of ze fysiek in staat is om in hechtenis te worden genomen. Dit tot haar volgende geplande hoorzitting op 19 oktober. Volgens rechtbankwoordvoerder Frederike Milhoffer leidden haar leeftijd en toestand hen ertoe te geloven dat ze niet actief zou proberen het proces te ontwijken. Helaas bleek dit niet het geval. De 96-jarige vrouw moet terecht staan vanwege een Duits juridisch precedent. Die dicteert dat iedereen die betrokken is bij nazi-kampen kan worden vervolgd als medeplichtigheid aan moord. Furchner werd naar verluidt in het verleden ondervraagd en verklaarde dat er dagelijks brieven en radioberichten aan haar werden gedicteerd door Paul Werner Hoppe, de voormalige SS-commandant van Stutthof. 

Ze beweerde echter ook niet te weten dat er mensen werden vermoord in het kamp. Furchner zal naar verwachting haar proces voor de jeugdrechtbank laten houden omdat de misdaden plaatsvonden toen ze jonger was dan 21 jaar.

Leave a Reply