Skip to main content

Amigos, app voor illegale coronafeestjes, lekte de informatie van duizenden

24/12/2021
amigos app
Beeld: Alexander Popov

In 2020/2021 zijn er veel opvallende dingen gebeurd, net zoals de viraliteit van de Amigos app. Met deze app konden gebruikers op zoek naar huisfeestjes in de buurt, wat ontzettend steeg in populariteit, nadat de horeca volledig op slot moest. Nu blijkt echter dat de app maandenlang privégegevens heeft gelekt van circa 200.000 Nederlanders. Deze gegevens bestonden uit privégesprekken, locaties van gebruikers en zelfs wachtwoorden.

Datalek Amigos app

Sten Lankreijer, een 21-jarige student aan de Technische Universiteit Eindhoven, ontdekte de lek in de Amigos app. Amigos heeft de lek een week na de bekendmaking hiervan gedicht. De oprichter, Johanan Fraanje, geeft aan dat een externe partij verantwoordelijk was voor de techniek van de app: ”Daar hadden we toen al geen goed gevoel bij”, vertelt hij aan RTL Nieuws. ”Onze aandacht ging de afgelopen tijd vooral naar het opschalen voor alle nieuwe gebruikers. Het is ons een beetje te veel geworden, maar we zeggen ook: het moet beter.”

Hoewel de huisfeestjes op de Amigos app vaak illegaal waren in verband met de coronamaatregelen, bleef de app groeien in populariteit. Dit steeg vooral omdat veel jongeren veel eenzamer werden als gevolg van de coronamaatregelen.

Amigos heeft inmiddels een statement naar buiten gebracht, waarin ze laten weten dat de app nu ‘waterdicht’ is. ”Wij willen benadrukken dat jouw gegevens in veilige handen zijn en blijven. Er is dus ook niks in verkeerde handen”, laat de oprichter weten in zijn statement.

Leave a Reply