Skip to main content

Artist to watch: Sluwe Ollie

09/06/2023

Sinds afgelopen zomer kunnen we niet meer heen om Sluwe Ollie. De Schiedamse rapper trok flink de aandacht met zijn zomertune ‘Herra’ waarmee hij op de radar van verschillende labels en artiesten kwam. Zijn buzz bleef ook niet onopgemerkt bij Afrobros: ze namen hem mee naar verschillende clubs en festivals in binnen- en buitenland. Zijn beginnende succes lijkt uit het niets te zijn gekomen, maar niets is minder waar. Hij is al jaren bezig met het maken van muziek en zijn weg naar het punt waar hij nu staat, is niet zonder slag of stoot gegaan. Zijn moeder overleed op zijn twaalfde en door deze pijnlijke gebeurtenis was het voor Sluwe Ollie niet makkelijk om zich altijd te focussen op muziek. Uiteindelijk wist hij deze moeilijke levenservaring om te buigen tot iets positiefs. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen en mede daarom kozen wij hem als de nieuwe ‘artist to watch’ van de maand juni. We spraken hem over zijn verleden, zijn hit ‘Herra’, online haat en zijn TikTok marketingstrategie.

Jonge Jaren

Oliver Dane, zoals zijn echte naam luidt, groeide op in Schiedam. Hij haalde sinds jongs af aan zijn inspiratie uit de muziek van Sean Paul. “Vroeger draaide mijn moeder altijd dancehall thuis. Ik zag vaak videoclips van Sean Paul en hij inspireerde mij om muziek te maken. Die video’s van hem met zijn zonnebrillen en vlechten pakten mij gelijk. Op de basisschool begon ik met rappen en deed ik mee aan verschillende talentenjachten. Ik probeerde in het begin de sound van Sean Paul over te nemen. Later ging ik uiteindelijk mijn eigen sound ontwikkelen.”

Moeilijke tijd

Sluwe Ollie kreeg in zijn jeugd te maken met een trieste gebeurtenis: zijn moeder overleed aan een hersenbloeding toen hij twaalf jaar oud was. “Toen dat net gebeurde zocht ik altijd naar dingen die voor afleiding zorgden. Ik was alleen maar bezig met geld verdienen en dat deed ik op die leeftijd niet op een eerlijke manier. Daar ben ik niet trots op. In de brugklas werd ik naar verschillende psychologen gestuurd maar dat werkte allemaal niet voor mij. Het schrijven van muziek hielp mij in het verwerkingsproces. Ik kocht later een microfoontje en nam mijn raps op met een gratis programma. Die nummers stuurde ik via mijn BlackBerry door naar mijn vrienden en die vonden het tof.”

Eerste clip online

“Nadat ik een duurdere microfoon kocht, stopte ik ineens met rappen. Het ging vanaf dat moment minder goed met mij omdat ik veel buiten was en gezeik had met de politie. Na verloop van tijd begon ik het muziek maken toch te missen en daardoor ben ik weer begonnen. Op mijn zestiende zette ik mijn eerste nummer genaamd ‘Dun Talkin’ online. Dat was vernoemd naar het gelijknamige nummer van Kojo Funds. We hebben die melodie destijds gekopiëerd en ook KM had toen een remake van het originele nummer. We hadden 50.000 views behaald in korte tijd. Dat we er zoveel aandacht mee kregen had ook te maken met de haat die mensen erop hadden. We kregen er veel negatieve comments op omdat het een remake was. Niet lang erna bracht ik in 2017 het nummer ‘Tien Keer’ uit. ADF Ricky staat ook op dat nummer. Vandaag de dag staat ‘Tien Keer’ op 1,9 miljoen streams. Die ging destijds echt viral. Dat was wel het moment dat ik er vertrouwen in kreeg.”

Herra

Sluwe Ollie bracht in de zomer van 2022 zijn hitsingle ‘Herra’ uit wat resulteerde in zijn absolute doorbraak bezorgde. Tijdens het schrijven van dit artikel staat ‘Herra’ op 4,6 miljoen Spotify-streams. Als je ‘Herra’ vergelijkt met zijn eerdere muziek, merk je dat Sluwe Ollie meer is gaan rappen dan hij voorheen deed. “Het zingen is iets wat ik altijd kon en ook altijd mee bezig was. Later begon ik het zingen wat meer te combineren met rap. Op ‘Herra’ is dat goed naar voren gekomen. Hier en daar zitten er wat melodieuze delen op die goed samengingen met de gedeeltes waar ik op rapte. Door ‘Herra’ ben ik erachter gekomen dat deze rapstijl werkt bij het grotere publiek. Ik kan echt mijn ei kwijt op deze stijl en ik heb genoeg te vertellen. Mensen houden ervan om een inkijk te krijgen in het snelle leven van iemand anders. Ik denk dat, dat komt doordat ze het misschien zelf niet hebben of het gewoon stoer vinden. Daarom laat ik die kant van mij graag zien, ook al gaat het negen van de tien keer over de persoon die ik in het verleden was. Ik rap op ‘Herra’ bijvoorbeeld: ‘we maken herrie op Vespa’s’. Vroeger reden we op scooters zonder rijbewijs en boorden we de uitlaten van onze scooters open waardoor er meer herrie uitkwam. Daarmee daagden we op zestienjarige leeftijd de politie uit zodat we achtervolgd werden. Dat zijn dingen die ik niet snel meer zou doen.”

Maakproces

‘Praat money-ney-ney-ney-ney, want anders kom ik ni-ni-ni-ni‘. ‘Herra’ is een erg aanstekelijk nummer. Niet in de laatste plaats dankzij zijn inventieve flow die bestaat uit herhalingen van dezelfde lettergrepen. Hierover zegt Sluwe Ollie: “Het afmaken van ‘Herra’ was het lauwste moment ooit. Ik wilde altijd al experimenteren met de sound van Morad (Marokkaans-Spaanse rapper). In de studio zei ik tegen mijn vaste producer Bien: ‘laten we weinig tot geen melodie in die beat verwerken.’ Uiteindelijk heeft hij die gitaarloop erin gezet. In het begin kwam ik bij Bien in de studio niet helemaal lekker uit met mijn tekst. Na die sessie ben ik naar huis gegaan en ging ik verder werken aan het nummer. Ik heb echt m’n hoofd gekraakt en toen kwam ik met de line: ‘henna, henna, zetten tattoo’s maar geen henna, henna’. Ik had toen net nieuwe tattoo’s gezet dus dat was gelijk wat mij inspireerde. Nadat ik dat schreef ging ik gelijk door met het refrein. Vroeger was ik altijd bezig met geld dus daar kwam de inspiratie van de line: ‘praat money, anders kom ik niet’. Die laatste lettergrepen ging ik toen herhalen en dat klonk heel tof.”

Weddenschap

“Toen ik het voor het eerst aan Bien liet horen vond hij het drie keer niks. Hij dacht dat het nummer niet ging werken als ik die flow aan zou houden. Ook vond hij dat de productie te kaal was en dat er meer elementen toegevoegd moesten worden. Ik vond dat juist tof want daardoor kwamen mijn vocalen mooi uit de track. Zelf was ik er volledig van overtuigd dat het zou gaan werken dus ik moest Bien daarin zien te overtuigen. Ik ging een weddenschap aan met hem: als het nummer honderdduizend streams zou halen dan moest hij een ‘Herra’-tattoo nemen. Dat aantal bereikten we al na één week. De rest is geschiedenis: Bien heeft zich aan zijn woord gehouden.”

Haatreacties

Dat ‘Herra’ een hit is geworden betekent overigens niet dat de reacties louter positief zijn. Zo geeft Sluwe Ollie aan dat hij een deel van de reacties verre van positief waren. “Mensen reageerden op TikTok met: ‘je hebt een verborgen talent. Hou het verborgen.’ In een clip had ik een kogelwerend vest aan en iemand reageerde: ‘je hebt niks aan een kogelwerend vast als ik je hele huis opblaas’. In het begin had ik daar best wel veel last van. Ik ben namelijk lang bezig met muziek en ik vind de muziek die ik maak heel tof. Als iemand dan zegt dat mijn muziek heel slecht is dan ga je soms toch even twijfelen. Ergens denk ik: ‘fuck dat’, maar aan de andere kant zijn de luisteraars wel degene die bepalen of jij er geld mee verdient en een carrière hebt. Uiteindelijk komt die haat vanuit jaloezie. Sinds ik dat ben gaan realiseren heb ik geen moeite meer met online haat. Sterker nog: meer haat betekent meer viraliteit.”

Op de vraag waarom Sluwe Ollie eerder last kreeg van twijfels door de negatieve reacties op het internet dan bij het krijgen van feedback van zijn producer antwoordt hij: “bij mijn producer weet ik dat hij het niet doet om mij te pesten. Hij probeert mij juist te pushen zodat ik het onderste uit de kan haal. Bovendien benadert hij onze muziek vanuit een muzikaal oogpunt. Vroeger dacht ik dat alle mensen op het internet ook vanuit een muzikaal oogpunt naar mijn muziek luisterden, maar dat is natuurlijk niet zo.”

Vervolg

Na het uitbrengen van ‘Herra’ openden er veel deuren voor Sluwe Ollie. Hij werd benaderd door labels, managers en artiesten. “Het was echt een gekkenhuis na die release. Er kwam zoveel op mij af. Ik kreeg veel volgers erbij en iedereen benaderde mij van alle kanten. Vroeger was ik helemaal niet bezig met een release strategie. Ik dropte gewoon wat ik tof vond. Nu denk ik na over de strategie in mijn releases. Momenteel ben ik independent en regel ik alles met mijn management. Ik heb wel gesprekken gevoerd met verschillende labels maar qua financiën heb ik momenteel al weinig te klagen. Daarom zou ik niet snel tekenen voor alleen het geld. Ik zou alleen tekenen als het label en ik echt iets voor elkaar kunnen betekenen. Nu gaat het mij ook goed af op mijn eigen houtje door platformen zoals TikTok. Dat heb ik eerder bewezen dus ik ben ervan overtuigd dat ik dat in de toekomst ook kan. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik nooit zou tekenen bij een label aangezien er ook veel voordelen zitten aan een label-deal. Echter heb ik er geen haast mee omdat ik geen snelle voorschot hoef te pakken. Ik heb ook mijn vwo-diploma dus ik zou mijn eigen deal ook uit kunnen onderhandelen.”

TikTok

Over zijn social media strategie is Sluwe Ollie duidelijk: “ik doe alles reckless. Echt waar. Het boeit allemaal niet. Ik zie mensen allemaal video’s editen en echt hun best doen. Ik trek een gaar trainingspak aan, lelijke schoenen van vijftig euro en pak daar honderdduizenden views mee. Het gaat uiteindelijk om de muziek dus wat je erbij laat zien maakt echt niet uit. Ik denk dat de mensen juist waarderen dat het er niet gelikt uitziet. Dat maakt het echt en toegankelijk. Daardoor kunnen mensen zich ermee identificeren.”

Aankomende EP

Nadat Sluwe Ollie verschillende singles uitgebracht heeft, maakt hij zich op voor het releasen van een EP. Hierover vertelt hij: “dit is het moment waar ik naartoe heb gewerkt. Ik heb meer dan honderdduizend unieke luisteraars per maand op Spotify dus het is wel tijd om een EP uit te brengen. Ik wil daarop verschillende kanten van mezelf laten zien. In 2019 bracht ik het nummer ‘Scheur’ uit. Dat is een heel persoonlijk nummer en daar zal een deel twee van komen. Verder kunnen de luisteraars ook dezelfde soort sound als ‘Herra’ verwachten maar ook een commerciëler geluid zal te horen zijn. Een beetje zoals je op Radio 538 altijd hoort. Ik vind het belangrijk om op het aankomende project te laten zien dat ik een veelzijdige artiest ben.”