Jonna Fraser & Frenna - Championships

mrt 06 , 14:42 COVERS
jxf complex cover 683x1024jpg
Home » Jonna Fraser & Frenna – Championships

JONNA FRASER & FRENNA

CHAMPIONSHIPS

Navigate to the next section

JONNA FRASER & FRENNA

Het nieuwe album van Frenna en Jonna Fraser heet Championships. Gezien de indrukwekkende carrières van beiden artiesten, is de titel zeer toepasselijk. De heren zijn inmiddels niet alleen popiconen, maar ook vaders, vrienden en onmisbare spelers in de Nederlandse muziekindustrie. Dat ze een dynamisch duo zijn, valt ook niet meer te ontkennen. Na hits als Famous, ‘Ik kom bij je’ en ‘My Love’, was het tijd om de krachten te bundelen voor een album vol bangers. Complex sprak de twee over hun nieuwe album, het leven als artiest in 2021/2022 en meer.
Navigate to the next section
Het is overduidelijk dat Frenna en Jonna Fraser niet alleen een professionele band hebben, maar ook oprecht vrienden zijn. Gedurende het interview maken ze regelmatig grapjes over elkaar en grapjes met elkaar. Het wekt een gezellige sfeer op, ondanks de grauwe stemming waar het heel land in verkeert. De dag dat we het interview opnemen, is namelijk net aangekondigd dat evenementen wederom afgezegd worden en worden geruchten over een mogelijke ‘2G samenleving’ bevestigd. Dit valt rauw op het dak van Frenna, die 4 december een show gepland heeft in de Afas Live en Jonna, die op 15 november de openingsact zou zijn van Burna Boy. De artiesten steken hun verontwaardiging en teleurstelling niet onder stoelen of banken en leggen uit waarom dit album zo belangrijk is in deze tijd.
Frenna: ‘’Ik had wel echt last van m’n mental health door corona. Door deze journey, die ik ook met m’n broeder heb meegemaakt en de songs die we hebben gemaakt, voel ik me wel beter. We hebben zoveel gelachen dat het een soort medicijn was. Ik had dit album ook serieus nodig om te maken, want ik had zoveel tegenslagen meegemaakt door corona, niet normaal. Op een gegeven moment hit het je en dan moet je gewoon doen waar je het beste in bent. Dat is je afleiden door muziek te blijven maken, te chillen met je vrienden, te praten. Uiteindelijk is dat het beste medicijn voor al die bullsh*t.

Frenna: ‘’Muziek maken met je vrienden, chillen, praten, dat is het beste medicijn voor alle bullsh*t’’

Ondanks de tegenslagen die de pandemie bracht, hebben de heren dus wel kunnen genieten van het proces om samen een album te maken. Ze vertellen dat ze zoveel tracks hadden samen, dat het opnemen van ‘Championships’ organisch is verlopen. Zo vertelt Jonna Fraser: ‘’We hadden zoveel tracks. In de zomer gingen we veel chillen en dachten we kom we gaan gewoon op schrijverskamp, fiksen we gewoon een tape. We hebben ook nog veel meer tracks, maar dit is het uiteindelijk geworden’’. Op de vraag of we binnenkort dan een Championships 2 kunnen verwachten, geven de mannen lachend antwoord: ‘’Niet zo snel, dat zal dan weer een nieuw hoofdstuk zijn.’’ De vreugde die Frenna en Jonna voelden tijdens het maken van het album, is ook terug te horen op feel good tracks als ‘I know’ en ‘Bottega Mami’, de persoonlijke favorieten van de artiesten.
Frenna: 'I know’ is met zoveel vreugde gemaakt. Ik lag gewoon in de studio, eigenlijk nog helemaal niet bezig, toen Jonna zei: ‘kom nu met de allerhardste hook die je kan bedenken’. Ik vind dat uitdagend, dus ik had gelijk binnen een seconde een hook, boom.
Ik kwam met die hook en hij voelde zich ook gelijk triggered om zijn aandeel te brengen. Voordat we dat überhaupt hadden opgenomen, gingen we het gewoon de hele tijd zingen. Spanker was nog niet eens zo ver met die beat. Dat was wel echt top gemaakt.’
Jonna: 'Bottega Mami' is de laatste dagen op me gaan groeien, die wordt momenteel ook het meest gepompt. Hiervoor had ik er nog een en daarvoor had ik ook een andere favoriet.’
Frenna: ‘Hij weet niet wat hij wilt, dat is het.’

Jonna Fraser: ‘’We hebben nog veel meer muziek samen’’

Op de vraag of de heren het wel eens met elkaar oneens waren tijdens het muzikale proces, antwoorden ze in koor: ‘Ja, zo vaak!’ ‘Jonna is hardhorend’, voegt Frenna eraan toe. ‘Hij wil nooit horen, dus we discussiëren veel.’ Jonna lijkt precies hetzelfde over Frenna te denken: ‘deze man is sowieso koppig’, zegt hij. Frenna kan zijn oren niet geloven.
Frenna: ‘’Tijdens het opnemen is hij twee keer naar me toe gekomen en heeft hij gezegd broer, je hebt toch wel gelijk over deze’’.
Jonna: ’’Ik ga dit gewoon laten, je hebt gelijk man bro.’’
Frenna: ‘’Deze man is ook een top manipuleerder he, je moet oppassen. Deze jongen…’’
Jonna: ‘’Hij is gek.’’
Dezelfde dynamiek die we in de muziek horen, is overduidelijk in de interactie tussen de twee. Zoals eerder beschreven zijn ze niet slechts popiconen, ze zijn niet slechts onmisbaar in de Nederlandse muziekindustrie, ze zijn ook vrienden en vaders. En hoewel ze aangeven dat het vaderschap weinig invloed heeft gehad op hun als artiest en het creatieve proces, zijn de heren het erover eens dat je als vader meer georganiseerd te werk moet gaan. Er dient verstandiger gewerkt te worden, omdat 24/7 in de studio zijn, er niet meer in zit. Frenna voegt hieraan toe dat hij ook minder egoïstisch is geworden sinds hij vader is. Waar de artiest vroeger altijd zichzelf voorop zette, denkt hij nu ook aan de behoeften van zijn kleine. ‘’Ik moest wel selfish zijn om te worden wie ik ben, maar nu denk ik ook aan die kleine’’, legt hij uit. Als Jonna lacht om zijn antwoord, zegt Frenna: ‘’Waarom lach je? Omdat ik de waarheid spreek? Ja, bro, ik was selfish.’’

‘’We discussiëren vaak tijdens ons muzikale proces. We zijn beiden koppig’’

Egoïstisch of niet, op de vraag waar de heren het meest trots op zijn, terugkijkend op hun carrière, beginnen ze beiden over hun moeder. Zo vertelt Frenna trots dat hij een huis voor zijn moeder heeft gekocht, waarin ze kan rusten na al haar harde werk. ‘’Ik ben haar goudmijntje, haha’’. Ook Jonna Fraser is het meest trots op dat hij nu voor zijn moeder kan zorgen, zoals zij al die tijd voor hem gedaan heeft. Met zulke prestaties, meerdere nummer één hits, records als de meest gestreamde artiest van Nederland en gezonde kids, wat kan er dan nog meer op de planning staan? Veel, want de heren dromen groot. Zo heeft Jonna Fraser de ambitie om zijn woonplaats af te wisselen tussen Nederland en Bali.

Backstage met Jonna Fraser & Frenna

Ook Frenna heeft internationale ambities. Zo legt hij uit: ‘’Weet wat je ook echt een droom van mij is? Om mee te spelen met de internationale big league. Dat wanneer ik terugkom naar Nederland, mensen weten dat ik ook in het buitenland m’n strepen heb verdiend. Als ik buiten Nederland poppin’ wordt en daarmee mensen in Nederland kan inspireren om het groter te doen, dat is mijn droom.
Gezien het nationale succes van beiden artiesten, is er geen twijfel aan dat ze ook hun internationale ambities waar zullen maken. Het wekt echter wel de vraag op wat de twee, als inmiddels gevestigde namen in het vak, nog missen in de Nederlandse muziekscene. Hun antwoorden komen met elkaar overeen.
Frenna: Ik mis meer mensen met een eigen identiteit. Veel mensen zien hoe wij het gedaan hebben. We komen uit een bepaalde tijdperk, Frenna, Jonna Fraser, Ronnie Flex. Sommige mensen zitten nog steeds in die fase dat ze muziek maken zoals wij dat deden toen we opkwamen. Mensen missen eigen identiteit. Daarom vind ik bijvoorbeeld Cor echt nice, hij klinkt niet zoals iemand anders. Yade Lauren ook. Als artiest zijnde moet je ook gewoon een verhaal kunnen vertellen. Het draait niet altijd om streams en die club pokoes, het gaat om meer dan dat.
Jonna: Ja en ik denk ook dat er veel talent is die we nog niet gezien hebben. Maar als je goed genoeg bent, kom je wel boven water.
Stream ‘Championships’ hieronder.

JONNA FRASER & FRENNA GALLERY

Photos by Jonathan Hoost

CREDITS

Fotograaf: Jonathan Hoost
Graphic Design: Raoul Conrad
Tekst: Soraya Hadjar
Web development: YOURBRANDHUB
Set assistance: Caine Ruiz, Edson Ramos
Styling: Mo Jowett
Make-up: Robin van den Brink via CKVL
Video: Daniel Lopes
Studio: Tom ten Seldam
Cover:
Frenna: Trui: Valentino, Bril: Cartier
Jonna Fraser: Trui: Givenchy, Bril: Cartier
Look 1:
Jonna Fraser: Overhemd: Versace, Sieraden: Gassan Diamonds
Frenna: Bril: Louis Vuitton Boxer: Calvin Klein, Jas: Maisongate
Look 2:
Jonna Fraser: Hoodie: Givenchy, Bril: Cartier
Frenna: Hoodie: Prada, Bril: Louis Vuitton

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07
banner site

Complex Picks: Willem - Spuug van God

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van Willems album 'Spuug van God' uit.

MUZIEK mrt 05, 16:10