Dit is waarom festivals in België wel doorgaan en in Nederland niet

aug 31 2021, 21:05 CULTURE
Sinds de lockdown in maart 2020 bezwijkt de Nederlandse evenementensector onder de gevolgen. Destijds koos de overheid voor het sluiten van de clubs en het afzeggen van festivals. In juni 2021 mochten wij kortstondig en voorzichtig genieten van de heropening van de evenementensector. Als gevolg liepen de besmettingen op waardoor deze sector wederom een slag kreeg. In ons buurland België lijkt het de evenementensector gelukkiger af te gaan, daar gaan de festivals wel door.
Sinds 13 augustus mag België evenementen met 75.000 bezoekers organiseren. De toegangseisen zijn twee weken volledig gevaccineerd zijn, een negatieve PCR-test laten zien of een herstel bewijs aantonen. Volgens Mieke van Gramberen van het Belgische COVID-19 Commissariaat staat de Belgische evenementen- en cultuursector achter dit beleid van de overheid.
België startte net als Nederland een stappenplan om het culturele leven weer op te wekken. Zij organiseerden ongeveer dertig test evenementen en voerde de Corona Safe Ticket (de Belgische versie van de CoronaCheck app) in. Gramberen geeft aan dat er contact is geweest met de onderzoekers van de Nederlandse Fieldlab Evenementen. Het contact met Fieldlab was voor België een inspiratie. Zo kon het land de Nederlandse resultaten gebruiken voor nieuwe inzichten. Om de sector te heropenen zijn de onderstaande vier sleutels belangrijk.
De ventilatie van een indoor evenement is belangrijk. Daarom installeren de Belgische organisatoren CO2-meters, zodat zij bij overschrijding van de ppm-norm kunnen ingrijpen. Toch blijven de nachtclubs net als in Nederland voorlopig dicht.
Het is belangrijk om de testen goed te monitoren. Via de Corona Safe Ticket App controleert iemand bij de ingang van het evenement of de bezoekers aan de eisen voldoen. Ook wordt de identiteitskaart gecontroleerd om fraude tegen te gaan.
Het is altijd en overal belangrijk om goede hygiënische maatregelen te treffen. Dit betekent het gebruik van mondkapjes en desinfecterende gel.
Voor en na het evenement moet de ingangsstroom goed verlopen. Er mogen niet te veel personen tegelijk naar binnen of buiten. Bij het Alcatraz-festival loste belgië dit op door een testlocatie en aansluitend vervoer naar het festivalterrein te organiseren.
De Belgische overheid heeft geleerd van het mislukte heropeningsweekend van 25 juni in Nederland. Zij hebben genoteerd dat het controleren van de Corona Safe Ticket app en de identiteitskaart belangrijk is. Daarnaast heeft het land de houdbaarheid van de PCR-testen teruggebracht naar 24 uur. Een belangrijk detail dat meespeelt is dat de vaccinatiegraad onder iedereen van achttien jaar of ouder in België wel 69 procent is. Wellicht kan Nederland de komende tijden af kijken van België.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya banner

Who Shot Ya: Hey De B

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene.

CULTURE apr 21, 11:49
image00001

Artist to Watch: Hiltje

De Artist to Watch voor de maand April: Hiltje!

MUZIEK apr 20, 11:00
gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00