Een Memphis-icoon: Young Dolph, waarom moest hij dood?

nov 19 2021, 16:31 CULTURE
ontwerp zonder titel 23
Als de naam Young Dolph je niks zegt, is dat niet erg. Daarom neemt Complex de tijd om dit soort artikelen te schrijven, zodat je kan snappen waar alle ophef nu écht over ging. Los van het feit dat de rapper een ware icoon was voor de stad Memphis, staat het internet vol met verhalen over de rapper. De verhalen zijn positief, lovend en hartverwarmend en onderstrepen precies waar de rapper voor stond.
De jonge Dolph, geboren als Adolph Robert Thornton Jr., begon zijn rapcarrière in 2008 met de release van zijn eerste mixtape: Paper Route Campaign. Na een stilte van twee jaar bracht Welcome 2 Dolph World uit in 2010. Hierna ging het snel met uitgebrachte muziek en werd het snel duidelijk dat hij een van de productiefste artiesten uit Memphis is. Young Dolph bracht van 2011 tot 2019 per jaar minimaal twee projecten uit. In 2013 ging hij echt viraal door een gezamenlijke mixtape samen met Gucci Mane. Dat wil echter niet zeggen dat hij ooit is vergeten waar hij vandaan kwam.
Dolph was een geliefde man in zijn stad. De liefde die hij ontving, werd altijd in natura beantwoord. Hij gaf ooit een Lamborghini weg aan een fan ter promotie van een album. Toen diezelfde fan een jaar later de Lamborghini probeerde te verkopen kreeg ze een shout-out vanuit Dolph. HIj vond de mentaliteit om geld te flippen vanuit de fan geweldig. Toen twee barista's van Duke University uit hun coffeeshop werden ontslagen omdat ze zijn muziek afspeelde tijdens werk, vloog hij ze naar Rolling Loud en gaf $ 20.000 aan elke barista. In 2020 schonk hij $ 25.000 aan zijn oude middelbare school en zo gaat het lijstje met goede acties eindeloos door.

“Ain’t nothing like family. When you come to Memphis you get the family vibe. All of my partners, friends, they’re from my neighborhood. Everyone here is for the support, and it’s really just about capturing the positive vibe around the holidays.”

Young Dolph

Lokale held

Hij stond lokaal bekend om zijn regelmatige weggeef-acties voor kalkoenen bij Thanksgiving, waar hij de vogels bij honderden zou uitdelen. Om deze redenen, naast vele andere, is hij een van de grootste legendes die zijn geboorteplaats ooit heeft gezien. Het valt niet te onderschatten wat hij voor Memphis betekende. Young Dolph hielp als een lokale ster zijn volk. Hij heeft altijd uitgebreid gesproken over zijn langdurige band met de stad en hoe graag iedereen hem wilde zien winnen. Toen hij eindelijk zijn eerste show in de stad kreeg, kreeg hij $ 5.000. Wat heeft hij gedaan? Gooide al het geld terug naar de fans in het publiek. Dat zijn de dingen die nooit zullen worden vergeten.
De stad omhelsde hem omdat hij een van hen was. In feite was de kalkoen-weggeef-actie van dit jaar eigenlijk gepland op dezelfde dag dat hij werd gedood. Young Dolph heeft altijd zijn succes gelinkt aan de liefde die Memphis hem gaf.
Door zijn carrière verwierf Dolph een aanzienlijke rolodex van samenwerking: Gucci Mane, Future, Migos, Young Thug, Jeezy, 2 Chainz (Tity Boi-dagen), TI, Rick Ross, Megan Thee Stallion, Bun B, 8Ball + MJG, Slim Thug, Paul Wall, Juicy J, Project Pat, 21 Savage, Lil Yachty, Plies, Curren$y, Starlito, Don Trip, Fiend, Trae the Truth, Waka Flocka, Peewee Longway, Young Scooter, Snoop Dogg, Wiz Khalifa, Lil Durk, Jadakiss en meer! Het leverde Dolph nationale erkenning en een wereldwijde fanbase.
Als de regerende patriarch van Paper Route Empire wist Young Dolph zichzelf als weinig anderen op de markt te brengen. Als onafhankelijk artiest deed hij zelf het grondwerk, bracht zijn muziek naar lokale clubs, legde contact met lokale dj's en kocht zelf al zijn samenwerkingen. Hoe kon een platenlabel hem vertellen hoe hij de straten waar hij vandaan kwam beter aan moest spreken dan hij kon? Dolph bleef dit bewijzen in de loop van zeven albums (waaronder twee samenwerkingen met zijn artiest Key Glock), 19 mixtapes en een Paper Route Empire-compilatiealbum.
Het belangrijkste is dat hij twee kinderen achterlaat, Tre en Ari (7 en 4) en zijn oude partner Mia Jaye. Zijn muziek was doorspekt met verwijzingen naar hun erfenis (“told my son when I’m gone, you gon’ be a rich lil’ bastard”), maar Dolph was meer dan alleen een kostwinner voor zichzelf en anderen. Hij was de miljonair-rapper als normale buurman, het type dat de plaatselijke koekjeswinkel enthousiast zou steunen.
Nu blijven Memphis en de rest van wereld in het algemeen achter met één onbeantwoordbare vraag: waarom?

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00