Marvel klaagt erfgenamen van stripmakers aan om rechten van 'Avengers'-personages te behouden

sep 25 2021, 15:00 CULTURE
44390886004 37dc96683b o
Marvel heeft vijf rechtszaken aangespannen in een poging beëindiging van het auteursrecht van enkele van zijn meest iconische personages, waaronder Iron Man en Spider-Man, te blokkeren.
Volgens documenten werden de rechtszaken aangespannen tegen erfgenamen van enkele makers van deze personages. Namen die opvallen zijn Stan Lee, Steve Ditko en Gene Colan. Marvel doet beroep op het intellectueel eigendomsrecht in arbeidsovereenkomsten. Hierin wordt bepaald dat de werknemers verplicht zijn om mee te werken aan het overdragen van de auteursrechten van alle werken aan de werkgever.
De documenten noemen een zaak waarbij Jack Kirby betrokken is, een van de belangrijkste makers in de stripwereld. Daarin probeerden zijn erfgenamen het auteursrecht terug te vorderen van zijn creaties, waaronder The X-Men, Thor en Iron Man. Federale rechtbanken kozen uiteindelijk de kant van Marvel en besloten dat personages werden gemaakt als onderdeel van de bovengenoemde "werk voor huur" -regelingen. Advocaat Daniel Petrocelli zei dat die zaak en de nieuwe zaken onder "vrijwel identieke omstandigheden" vallen.
De rechtszaken die vrijdag zijn aangespannen, zijn specifiek aangespannen tegen Lawrence D. Lieber, Patrick S. Ditko, Michelle-Hart Rico en Buz Donato Rico III, Keith A. Dettwiler, Nanci Solo en Erik Colan. Als onderdeel van de Copyright Act van 1976 kunnen erfgenamen een licentie beëindigen of de rechten van auteursrechtelijk beschermd werk overdragen. Als dit tenminste gebeurt door middel van een correct uitgevoerde kennisgeving. Al degenen die in de rechtszaak worden genoemd, hebben de auteursrechtelijke beëindiging van personages aangevraagd. Hieronder vallen superhelden zoals Falcon, Captain Marvel, Iron Man, Black Widow, Spider-Man en Doctor Strange.

distributie

Als Marvel en Disney de rechtszaken verliezen, is het waarschijnlijk dat het bedrijf de volledige eigendom van de personages verliest. Marvel behoudt echter in ieder geval de rechten als mede-eigenaar, maar de studio zou gedwongen zijn om de winst te delen. De beëindiging van het auteursrecht zou ook alleen van toepassing zijn in de Verenigde Staten. Dit betekent dat Disney en Marvel de volledige controle behouden van buitenlandse distributie.
Steve Ditko is de mede-bedenker van Spider-Man en Doctor Strange. De nalatenschap van Ditko heeft deze week de kennisgeving van beëindiging van het auteursrecht ingediend. De kennisgeving van beëindiging, ingediend door Patrick S. Ditko, zijn broer, geeft Marvel een einddatum van juni 2023. Toen Ditko in 2018 stierf, gaven rapporten aan dat zijn landgoed slechts $ 1,3 miljoen waard was, ondanks het co-creëren van een van 's werelds beroemdste karakters in Spider-Man.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21