Skip to main content

Doe het veilig, regel vergoeding voor anticonceptie in je zorgverzekering

06/12/2021
anticonceptie zorgverzekering
Beeld: Charles Deluvio

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om veilige seks te hebben. Dit kan een stuk makkelijker zijn als je anticonceptie vergoed wordt door je zorgverzekering. Moet jij je anticonceptie altijd zelf betalen? Verdiep je dan eens in verschillende zorgverzekeringen, want wellicht krijg je bij een overstap naar een andere verzekeraar wel een vergoeding ervoor. Leeftijd speelt een belangrijke rol in de vergoeding van voorbehoedsmiddelen, maar ook aanvullende verzekeringen kunnen het verschil maken. Hoe kun jij volgend jaar anticonceptie vergoed krijgen via je zorgverzekering?

Vergoeding voor anticonceptie is leeftijdsafhankelijk

Drie leeftijdscategorieën zijn van belang als het gaat om de vergoeding van anticonceptie bij je zorgverzekering: jonger dan 18, tussen de 18 en 21 en ouder dan 21. Per leeftijdscategorie wijkt de vergoeding voor anticonceptie af. 

1) Onder de 18 jaar

Als je nog geen 18 bent, dan valt anticonceptie onder de basisverzekering. Dat is gunstig, want dan hoef je geen eigen risico te betalen. Onder de 18 jaar betaal je namelijk nooit eigen risico. Wel moet je soms een eigen bijdrage betalen. Check daarom altijd hoe dit zit bij jouw zorgverzekering.

2) Tussen de 18 en de 21 jaar

Als je 18 bent, moet je vaak eigen risico betalen wanneer je een declaratie indient bij je zorgverzekering. Anticonceptie valt nog steeds onder de basisverzekering, maar wees je er van bewust dat hier waarschijnlijk een bedrag aan eigen risico bij zit. Om helemaal geen kosten voor anticonceptie te hoeven maken, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Voor vergoedingen vanuit je aanvullende verzekering hoef je nooit eigen risico te betalen. Wel moet je in sommige gevallen een deel zelf betalen via een eigen bijdrage.

3) Ouder dan 21 jaar

Als je 21 jaar of ouder bent, valt anticonceptie niet meer onder je basisverzekering. Heb je geen aanvullende verzekering, dan zul je het gehele bedrag zelf moeten betalen. Als je wel een aanvullende verzekering hebt die kosten van anticonceptie vergoedt, dan hoef je geen eigen risico betalen. Wel kan een eigen bijdrage worden gevraagd. Voordat je een aanvullende verzekering neemt, is het nuttig om te bekijken of dit het wel waard is. Soms betaal je namelijk meer voor de verzekering dan het bedrag dat je vergoed krijgt. Om dit te berekenen, kun je zorgverzekeringen vergelijken en zo op de beste keuze voor jou uitkomen.

Verschillende soorten anticonceptie

Onder de 21 kun je dus veel anticonceptie vergoed krijgen, maar welke soorten anticonceptie vallen hier eigenlijk onder? Denk aan anticonceptiepillen (de ‘pil’), anticonceptiepleisters, implanonnen, hormoonspiralen, NuvaRingen, prikpillen of koperspiraaltjes. Condooms zijn uiteraard ook een anticonceptiemiddel, maar deze worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Ook in aanvullende verzekeringen zit meestal geen vergoeding voor condooms, hoewel je soms bij het afsluiten van een bepaald verzekeringspakket condooms krijgt.

Spiraaltje zetten: huisarts of ziekenhuis

Als je een spiraaltje wilt, bedenk dan vooraf of je dit door je huisarts of door een gynaecoloog laat plaatsen. De kosten voor het spiraaltje zijn hiervan afhankelijk. Bij de huisarts betaal je alleen voor het spiraaltje, maar bij de gynaecoloog betaal je ook voor het plaatsen van de spiraal. In het ziekenhuis wordt wel achteraf een echo gemaakt, zodat je zeker weet dat het spiraaltje goed zit. Kies je voor een specialist, bekijk dan of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis waar je heen gaat, anders kom je mogelijk voor onverwachte kosten te staan.

Leave a Reply