Skip to main content

Drie redenen waarom we prinses Alexia met rust zouden moeten laten

30/10/2021
prinses alexia

Prinses Alexia was deze week trending in het hele land. Er werd geschreven over de feestende prinses, er werden privé foto’s van haar gelekt en er waren zorgen dat Alexia een slechte invloed zou hebben op haar klasgenoten van adel. Hoewel de prinses waarschijnlijk niet aan alle headlines ontkomt, ben ik van mening dat we haar met rust zouden laten. En wel om de volgende drie redenen.

Prinses Alexia is volop in de groei

Prinses Alexia is nog maar zestien jaar oud. Ze is wettelijk nog niet eens volwassen. We weten allemaal dat je tijdens de puberteit en in je tienerjaren volop in ontwikkeling bent. De seksuele ontwikkeling is dan gaande, de lichamelijke ontwikkeling, maar vooral ook de mentale ontwikkeling. Jongeren van die leeftijd zijn nog aan het uitvogelen wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Kan je je voorstellen dat elke keuze die jij op je zestiende hebt gemaakt, breed uitgemeten wordt in de media en voor altijd op het internet te vinden is? Cringe. Daarom geloof ik dat we de prinses de tijd en ruimte moeten geven om zich te ontwikkelen, om fouten te maken en vooral om gewoon lekker te leven.

De prinses heeft niet gekozen voor een leven in de schijnwerpers

Hoe je het wendt of keert, prinses Alexia heeft niet gekozen voor een leven in de schijnwerpers. Ze is niet beroemd geworden vanwege haar baan of een filmpje dat viraal ging, zoals velen in onze generatie. De prinses is beroemd geboren. Dit is iets waar zij totaal geen invloed op heeft gehad en ook nooit zal hebben. Omdat zij niet gekozen heeft voor een leven in de schijnwerpers, dienen wij voorzichtig te zijn met wanneer we de haar in de schijnwerpers zetten. Ja, ze is een prinses en daar komen bepaalde verantwoordelijkheden bij. De jaarlijkse fotoshoot met haar familie, bijvoorbeeld. Dat zijn schijnwerpers waar ze niet aan ontkomt. Maar ik vraag me af of we het ook uit zouden moeten lichten als de prinses een selfie post waarop ze aan het feesten is met vriendinnen? Zou het een nieuwsartikel moeten zijn met wie de prinses aan het daten is? Zouden we prinses Alexia niet een beetje privacy moeten gunnen?

Mental health matters

Er wordt steeds meer gesproken over mental health en het belang hiervan. Enkel erover praten is echter niet genoeg. Als we mental health echt zo belangrijk vinden als we zeggen, zullen we meer moeten doen dan kleurrijke Instagram posts delen of gechoqueerd reageren als de zoveelste beroemdheid zich hierover uitspreekt. Prinses Alexia is dan weliswaar geen popster of een actrice, maar ze is wel beroemd. Daarin is ze niet anders dan bijvoorbeeld Britney Spears, die onlangs nog viraal ging omdat de wereld eindelijk begon in te zien wat de invloed was van al die media aandacht. Met het belang van mental health op het oog, dienen we ons dus ook bij Alexia bewust te zijn van wat al deze (negatieve) media aandacht voor invloed heeft op de mentale gesteldheid van de prinses. Dat geldt voor het huidige moment, maar ook voor later in haar leven.

Leave a Reply