Skip to main content

Een gesprek met Tommy Hilfiger over zijn nieuwe collectie met DJ Khaled en eerdere samenwerkingen

05/02/2024
Tommy Hilfiger DJ Khaled

Het Team Complex NL had de unieke kans om te spreken met mode-icoon Tommy Hilfiger. We ontmoetten de modegigant op het Tommy Hilfiger-kantoor in de Houthavens in Amsterdam, waar we zijn nieuwe collectie met DJ Khaled bespraken en de opkomst van Nederlandse kledingmerken.

Tommy’s liefde voor muziek

Op 17-jarige leeftijd vertrok Tommy Hilfiger met slechts $150 op zak om zijn droom na te jagen in New York. Hij gebruikte zijn laatste geld om een partij vintage jeans op de markt te kopen en deze zelf aan te passen. Tegenwoordig is Tommy Hilfiger een integraal onderdeel van de mode-industrie, met een wereldwijde detailhandelsomzet van TOMMY HILFIGER-producten van ongeveer $9.1 miljard in 2022.

Samenwerking DJ Khaled

Muziek is altijd verbonden geweest met de identiteit van het merk; de iconische Aaliyah was het gezicht van Tommy Hilfiger, en het merk won populariteit in de hiphopindustrie. Deze maand staat de release van een collectie met DJ Khaled gepland, en we vroegen Tommy hoe de twee elkaar ontmoetten:

“De voormalige voorzitter van Sony Music, Tommy Mottola, heeft nu zijn eigen bedrijf. Hij werkt veel met Latijns-Amerikaanse artiesten zoals J Balvin, Maluma, en ook DJ Khaled. Hij introduceerde me aan hem. We dineerden in Miami en besloten Khaled’s winkel te bezoeken, wat een gekkenhuis was. Het deed me denken aan Kith. Hij heeft authentieke basketbalshirts, sneakers, samenwerkingen met Nike. Overal stonden mensen in de rij. Khaled nodigde me uit in zijn prachtige huis en al snel bleek dat mijn broer zijn vrouw kende uit het verleden. We spraken ook over zijn hobby’s; hij golft bijna elke dag. Khaled wilde samenwerken aan een golfcollectie, en we hebben de collectie samen ontworpen. Later vlieg ik van Amsterdam naar Miami om hem weer te zien; we gaan inhoud schieten op een golfbaan.”

Chemie in collabs

Naast het succes dat voortkomt uit samenwerkingen met invloedrijke beroemdheden en muzikanten, is het voor Hilfiger belangrijk om een bepaalde chemie te voelen:

“Het is als een groep vrienden. Soms voel je je meer aangetrokken tot mensen vanwege hun persoonlijkheid, gevoel voor humor. Bij Khaled is dat onmisbaar, zijn persoonlijkheid, talent en hoe hij met zijn familie omgaat. Hij is een uniek individu, zeer intelligent, liefdevol en een visionair.”

Tommy Hilfiger in Hiphop

Hilfiger’s invloed in de jaren 80 en 90 was ongekend; Snoop Dogg droeg Tommy’s kleding tijdens zijn iconische optreden bij Saturday Night Live, en Aaliyah was jarenlang het gezicht van het merk:

“In die tijd waren er geen merken die bewust de hiphopcultuur omarmden; wij waren de eersten. Ik ontmoette mensen zoals Russell Simmons, Puff Daddy en Jay-Z. Ze waren allemaal net begonnen met hun eigen kledinglijnen, maar wisten niet waar te beginnen. Ik hielp hen met het opzetten van hun kledingmerken; ik leerde Russell Simmons waar hij denim kon kopen, hielp P Diddy met zijn eerste fabriek en gaf advies aan Jay-Z. Zij inspireerden mij op hun beurt met de nieuwste trends.”

Liefde voor muziek zit in de familie; de succesvolle zakenman sprak gepassioneerd over zijn zoon Ricky Hil, die eruitziet als een rockster en een unieke muziekstijl heeft die hiphop en punk combineert:
“Mijn zoon is muzikant; hij heeft onlangs opgetreden op een evenement met Ouija Macc en andere artiesten. Het is unieke muziek, een stijl tussen punk en hiphop. Hij doet dit al een tijdje en heeft een contract bij 10K Records. Je zou denken dat mijn zoon er ‘preppy’ uit zou zien”