Kledingmerk La Fam steeds populairder: 'Iemand bestelde kleding vanaf een eilandje op de Grote Oceaan'

sep 12 2023, 16:09 FASHION
schermafbeelding 2023 09 11 om 170206
Het is je vast niet ontgaan dat het kledingmerk La Fam in steeds grotere mate te zien is in het straatbeeld en op social media. La Fam werd in 2017 opgericht door Renze en Anna van Jaarsveld die broer en zus van elkaar zijn. In korte tijd groeide het Amsterdamse merk uit tot een gewaardeerde brand dat gedragen wordt door lokale- en internationale sterren zoals Burna Boy, Tyga en Rema. Wat maakt La Fam zo'n succes? Hoe zijn ze begonnen? Hoe werkt hun familieband op zakelijk vlak en hoe komt hun kleding terecht bij zulke wereldsterren? Wij kregen de kans om Renze te spreken over de ins en outs van La Fam en hun stijgende populariteit.

Waar begon jouw affiniteit met kleding?

"Dat begon op de middelbare school. Toen ik naar de brugklas ging zei mijn zus Anna dat ik fris naar school moest gaan. Zij was toen al met kleding bezig en tegelijkertijd zat ze al op de middelbare school. Vandaar dat ze mij al klaarstoomde voor mijn middelbare schoolperiode. In die tijd begon ik mijn smaak te ontwikkelen. Ik luisterde veel naar hiphop en ik droeg veel kleding uit de 'swag-era'. Zo droeg ik vaak Jordans, snapbacks, houten kettingen en hoodies van Amerikaanse labels zoals YMCMB en MMG. Op de kakkerschool waar ik zat viel mijn stijl op omdat ik buiten de norm viel. Het boeide mij niet wat andere mensen ervan vonden. Ik kan geen dingen doen waar ik niet achtersta omdat ik mij daar oncomfortabel bij voel. Ook als het om kleding gaat. Voor mij was het altijd makkelijk om mezelf te zijn."

Op een gegeven moment begonnen jullie met La Fam. Waar kwam deze ambitie vandaan?

"In de brugklas begon ik een kledingmerk met een vriend van school. Daar hadden we ook een website bij gebouwd maar dat was allemaal niet heel serieus op die leeftijd. Daardoor kwam ik erachter dat ik sowieso iets creatiefs wilde doen. Ik tekende veel en ik heb daarnaast ook geëxperimenteerd met 3D-design. Toen ik in de zesde klas van het atheneum zat, studeerde Anna op AMFI. Daar begon het idee om samen een merk op te richten. Na drie maanden was Anna gestopt met haar studie omdat ze zelf iets op wilde starten. Ik vond dat een hele toffe gedachte van haar dus ik wilde daar graag in meegaan. We gingen op zoek naar de juiste naam en tekenden verschillende logo's. Op een gegeven moment hadden we onze eerste fotoshoot voor een pak dat we hadden gemaakt. We reden samen op de scooter naar de duinen bij Zandvoort. Anna deed de fotografie en ik stond model. In het begin hebben we echt moeten leren wat het inhoudt om een bedrijf te runnen."

Is het moeilijk om familie en zaken gescheiden te houden?

"Wij hebben daar geen moeite mee. In ons geval werkt het juist in ons voordeel. Er is niemand die ik meer vertrouw dan mijn zus. We komen uit hetzelfde nest en daarom begrijpen wij elkaar in bijna alles. Vandaar dat we het ook vaak met elkaar eens zijn. Tuurlijk hebben we weleens een meningsverschil, maar het wordt nooit ongemakkelijk. Door onze band zijn we juist heel eerlijk tegen elkaar. Soms doen we ook concessies omdat we veel vertrouwen in elkaar hebben."

Wat is ervoor nodig om een succesvol kledingmerk op te richten?

"Om te beginnen moet je een hele sterke wil hebben. Je moet bereid zijn om er veel tijd, geld en moeite in te stoppen. In deze branche zijn we met heel veel facetten tegelijkertijd bezig. Denk aan de kledingproductie met stoffen en patronen, weten hoe retail werkt, de marketingkant en hoe je de achterkant van een bedrijf runt. Het is meer dan alleen ontwerpen maken. Ik heb veel geleerd op YouTube. Op die manier heb ik Adobe Illustrator onder de knie gekregen. Ik maakte elke dag veel uren omdat ik de skills wilde leren die nodig zijn om toffe dingen te creëren. Voorheen ontwierpen Anna en ik alle designs samen, maar sinds we gegroeid zijn hebben we een vaste taakverdeling. Anna is nu voornamelijk bezig met de designs, productie, en de content, en ik ben meer bezig met communitybuilding en de marketing. Ook maak ik de illustraties voor op de kleding. In een later stadium is het dus belangrijk om een duidelijke rolverdeling te hebben. Ook is het belangrijk dat je, jezelf onderscheidt met jouw merk. Wij wilden met onze kleding een community te bouwen. Daar komt de naam 'La Fam' - los van dat we natuurlijk zelf familie zijn - ook vandaan."

Wat was het moment dat La Fam echt begon te lopen?

"In 2020 begonnen we het serieuzer aan te pakken met La Fam. Het merk bestond daarvoor al maar dat zag ik meer als een fase van zelfstudie. In 2020 begonnen we echt werk van te maken van zaken zoals productie, marketing en communitybuilding. Dat was het moment dat La Fam begon te groeien. Destijds studeerde ik op AMFI en had ik ernaast nog een bijbaan. Ik vond het belangrijk om niet stil te zitten en altijd nieuwe dingen te leren. Je weet achteraf nooit wat je kan hebben aan een studie of een cursus. Daarom probeer ik mijn kennis op verschillende manieren te vergaren. Op een gegeven moment stelden we onszelf de vraag: 'Waarom zou iemand onze kleding kopen?' Vanaf het moment dat we het antwoord op die vraag hadden, gingen we nadenken over de manier waarop we onze doelgroep wilden bereiken. In 2021 zag ik mensen die ik niet kende lopen in La Fam. Het maakt me elke keer echt blij. Op kantoor zie ik vooral de cijfertjes en ik vind het leuk om dat in de echte wereld terug te zien. Laatst was ik in Dublin en toen zag ik iemand in La Fam lopen terwijl ik daar helemaal niemand ken."

In welke landen wordt La Fam nog meer besteld?

"We zien natuurlijk vanuit welke landen er bestellingen worden geplaatst. Onze kleding wordt vanuit verschillende landen in Europa besteld en soms ook erbuiten. Laatst was er iemand die bestelde vanuit Guam: een eilandje op de Grote Oceaan met 170.000 inwoners. Ik had er nog nooit van gehoord. Het is heel gek om te bedenken dat iemand daar rondloopt in La Fam. Daarnaast krijgen we ook veel bestellingen vanuit Australië, Hong Kong, Zuid-Korea en Japan. Mensen die ver van Nederland af wonen hebben automatisch meer toewijding om het te kopen aangezien er natuurlijk ook sprake is van invoerrechten. Dat maakt het zo tof. We hopen in de toekomst ook meer bestellingen vanuit Afrika en Zuid-Amerika te krijgen. Wel merk ik dat het moeilijk is om de juiste combinatie te vinden tussen het wereldwijd oriënteren en het behouden van een sterke community."

Kiezen jullie ervoor om La Fam exclusief te houden?

"Zeker. We produceren altijd onder de vraag en we werken met weinig retailers. Dit doen we omdat we zeker willen weten dat mensen La Fam dragen omdat ze het echt tof vinden. Zo behouden we een sterke community. We willen vermijden dat het een hype wordt. Dan wordt het ineens een massaproductie dingetje. Wij hebben liever dat je het draagt omdat je er affiniteit mee hebt. Door de kleine oplages zie je dat de mensen die het kopen er ook echt affiniteit mee hebben. Ik probeer me vaak voor te stellen dat ik volledig buiten La Fam sta zodat ik een helicopter-view heb over de gang van zaken. Dat maakt het makkelijker om alles te analyseren en op basis daarvan kan ik betere besluiten maken. Ik vraag mezelf dan af of ik het als 'willekeurig persoon' zijnde, tof zou vinden als een merk waar ik fan van ben een bepaalde koers zou varen."

Er zijn vele wereldsterren die La Fam hebben gedragen zoals Burna Boy, Rema en Tyga. Hoe krijgen jullie de kleding bij hen?

"Er is niet één manier waarop onze kleding bij artiesten terechtkomt. Soms komen artiesten naar ons toe, een andere keer gaat het via een stylist, soms via managers die we leren kennen en soms sturen wij artiesten onze kleding op. In het geval van Burna Boy ging het via een stylist. Ik stuurde haar ooit een DM omdat ik haar werk heel tof vond. Dat wilde ik heel graag gezegd hebben tegen haar omdat ik het belangrijk vindt om mijn waardering te uiten voor andermans werk. Één jaar later stuurde ze mij een DM waarin ze vroeg of ik snel wat items op kon sturen naar haar. Ze was op dat moment in Parijs waar ze Burna Boy stylede voor Paris Fashion Week. Ik had het toen opgestuurd en ineens droeg hij het een paar weken later in de promovideo voor zijn show in de Gelredome."
"In het geval van Tyga kregen we een DM van zijn stylist. Die vond onze kleding heel tof en zij vroeg of we wat items op wilde sturen. Hij draagt onze kleding echt vaak dus dat geeft mij heel veel energie. Ik luisterde vroeger vaak naar zijn muziek dus de waardering is zeker wederzijds. De twaalfjarige Renze zou nooit geloven dat dit werkelijkheid zou worden. Ik was echt een groot fan van hem."

In de wandelgangen ging rond dat Frank Ocean recent aanwezig was bij een pop-up van jullie in Amsterdam. Klopt dat?

"Ja dat klopt. Dat was echt crazy. Er stond die dag een hele lange rij bij onze pop-up met als klap op de vuurpijl nog de aanwezigheid van Frank Ocean. Op het moment dat hij arriveerde was het niet meer zo druk dus daar hadden we echt geluk mee. Ik denk namelijk niet dat hij in de rij zou gaan staan. Het was voor mij echt een verrassing dat hij daar ineens stond. Ik had op dat moment even een error in mijn brein. Weinig mensen wisten op dat moment dat hij in Amsterdam was. Een paar dagen na die pop-up kwam dat filmpje online waarin hij gespot werd op zijn VanMoof. Ik heb hem verder niet gesproken. Hij lijkt me niet de persoon die daar heel erg van houdt dus dat respecteer ik."

Jullie hebben ook een collab met de Londense groep NSG. Hoe is dat tot stand gekomen?

"Mxjib, één van de leden van NSG, had ons ooit gevraagd om wat kleding op te sturen. Toen hij het droeg vroegen meer leden van NSG naar onze kleding. Ook vroegen ze voor hun videoclip met MHD om wat items maar dat was helaas te kortdag aangezien de clipshoot een dag erna plaatsvond. Toen ze in Amsterdam optraden nodigden ze ons uit voor hun show. We hebben ze die avond gestyled en na afloop gingen we chillen met flessen Hennessy en good vibes. Het zijn echt hele toffe guys. Toen we een pop-up in Londen hadden kwamen ze ook langs. We hadden altijd al het idee om iets samen te doen en hun aankomende album was een goed moment om er werk van te maken. Toen de kleding eenmaal uit was hebben we een pop-up gedaan in Parijs."

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

"We willen uiteindelijk meer kennis, meer middelen en de financiën hebben om de kleding te maken die we graag willen maken. In de toekomst willen we ook graag dingen zoals meubels en schilderijen maken. Ook lijkt het ons tof om een festival te organiseren in de toekomst. We willen meer doen dan alleen kleding en hopelijk worden de mogelijkheden alsmaar groter in de toekomst. Uiteindelijk willen we onze smaak vertalen naar mooie producten en ervaringen."

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00