Romeo Hunte X Tommy Hilfiger: een exclusief interview

aug 12 2021, 21:00 FASHION
Romeo Hunte en Tommy Hilfiger slaan de handen ineen voor een capsule collectie! De ontwerper uit Brooklyn liet zich inspireren door de buurt waar hij vandaan komt. Hij groeide op omringd door vrouwen die hem raakten met hun creatieve kijk op mode. Hij studeerde aan het Fashion Instituut of Technology en begon in 2014 zijn merk Rome Hunte New York. Zijn logo bestaat uit zes vierkantjes en is op creatieve manieren terug te zien in de collectie. Complex Nederland sprak met zowel Romeo als de enige echte Tommy Hilfiger zelf. We hadden het over de collectie, de pandemie en hoe volgens hen de toekomst van mode eruit zal zien.
Romeo Hunte
Beeld: Tommy Hilfiger
Kunnen jullie iets vertellen over hoe deze samenwerking tot stand is gekomen?
Romeo: Tommy is echt als een mentor voor mij. Ik heb veel van hem geleerd en deze samenwerking kwam eigenlijk heel natuurlijk tot stand. We kennen elkaar nu zo'n acht of negen jaar.
Tommy: Zijn werk trok gelijk mijn aandacht. Hij doet me veel aan mezelf denken. Voor deze collectie is Romeo echt de Tommy Hilfiger archieven ingedoken. Hij combineerde zijn eigen elementen met klassieke Tommy silhouetten. De resultaten spreken voor zich.

Daarom heb ik het programma waarmee we mensen van kleur naar de voorgrond willen halen ook "the People's Place Program" genoemd. We zijn pas voor iedereen, als ook echt iedereen betrokken wordt.

Tommy Hilfiger

Ik las dat je veel inspiratie haalt uit Brooklyn. Hoe kunnen we Brooklyn terugzien in je inspiratie voor deze collectie?
Romeo: Vanwege de pandemie ben ik veel thuis (in Brooklyn) geweest. Het belangrijkste van mijn buurt dat je terugziet is de "color pop". We hebben de felle kleuren gebruikt die je veel in het levendige straatbeeld van Brooklyn kunt vinden. De iconische Tommy-streep heb ik de kleuren van de metrolijnen gegeven, als knipoog naar de stad. Maar ook bijvoorbeeld de boots. Die zijn deels geïnspireerd door de Timberland boots die in de jaren negentig door iedereen in Brooklyn werden gedragen.
Tommy: Brooklyn is sowieso heel belangrijk voor mij. Het is ook waar ik ben begonnen en waar ik mijn eerste jeansstore en boetiek opende: People's Place. Mijn doel is altijd geweest om high fasion, toegankelijk en draagbaar te maken. Haute Couture is ongelofelijk mooi om naar te kijken, maar het heeft zo veel meer mogelijkheden als je het draagbaarder maakt. Zo kunnen veel meer mensen ervan genieten. Daarom heb ik het programma waarmee we mensen van kleur naar de voorgrond willen halen ook "the People's Place Program" genoemd. We zijn pas voor iedereen, als ook echt iedereen betrokken wordt.
Romeo Hunte
Beeld: Tommy Hilfiger
Hoe sluit deze collectie aan op de comfy styles die mensen sinds de pandemie steeds meer dragen?
Tommy: Wij waren een van de eerste merken die begon met wat we nu kennen als "streetwear": De grote logo's, de oversized t-shirts en dergelijke. In 1988 werd onze kleding steeds populairder binnen de HipHop community. We combineerden basic silhouetten met bijvoorbeeld de elementen van sportkleding. Draagbaarheid van kleding staat bij ons altijd hoog in het vaandel.
Romeo: De stukken in deze collectie zijn super veelzijdig. Zo hebben we bijvoorbeeld een korte broek die zowel netjes staat als lekker zit. Een soort hybride korte broek. We hebben ons verder veel gefocust op outerwear: een trenchcoat, een variatie op een pufferjacket, een bodywarmer. Dat zijn allemaal dingen die je makkelijk kunt combineren en zowel netjes staan als lekker zitten. Sowieso is wat mensen zien als "netjes" aan het verschuiven, toch?

Ik heb heel veel tijd doorgebracht met mijn familie en echt nieuwe waardering gevonden voor waar ik vandaan kom. De shorts zijn bijvoorbeeld ook een knipoog naar mijn "Track and Field" (atletiek) dagen. Je gaat toch meer terug naar de basis.

Romeo Hunte

Heeft de pandemie invloed gehad op het creatieve proces?
Romeo: Ja zeker. Ik heb heel veel tijd doorgebracht met mijn familie en echt nieuwe waardering gevonden voor waar ik vandaan kom. De shorts zijn bijvoorbeeld ook een knipoog naar mijn "Track and Field" (atletiek) dagen. Je gaat toch meer terug naar de basis.
Tommy: Alles is natuurlijk anders nu. Wat ik goed vind, is dat er steeds meer aandacht komt voor diversiteit en inclusiviteit. Dat is altijd al iets geweest dat we heel belangrijk vinden. Daarom zijn we met het People's Place Program begonnen.
Waarom is het People's Place Program zo belangrijk volgens jullie?
Tommy: Je merkt gewoon dat mensen meer echte dingen willen zien. Meer diversiteit, meer inclusiviteit. Deze samenwerking is echt een viering van die twee. We willen met dit project laten zien dat zowel voor als achter de camera het zo belangrijk is om diversiteit te hebben. Verschillende mensen met verschillende achtergronden. Romeo was voor mij de perfecte ontwerper om als eerste via het People's Place Program op de voorgrond te zetten. Hij begreep meteen waar ik naartoe wilde.
Romeo: Deze lijn is echt een huwelijk tussen de klassieke Tommy Hilfiger stijl en de Romeo Hunte innovatie. Vooral op hoe de logo's samen tot hun recht komen ben ik trots.

We hebben bij elk proces binnen dit project zoveel mogelijk kleur opgezocht, zowel in de kleding als in de gezichten voor èn achter de schermen.

Romeo Hunte

Wat zal de People's Place Program gaan betekenen voor jonge creatives van kleur in de mode industrie?
Tommy: We zijn het People's Place Program begonnen om super getalenteerde ontwerpers zoals Romeo Hunte, de kansen te geven die ze anders niet zouden krijgen. Mensen van kleur worden nog altijd benadeeld in de meeste aspecten van het leven. Ook in de mode-industrie. Door middel van dit programma willen we ze een platform geven.
Romeo: De toekomst van mode ligt bij ons, de nieuwe generatie. Dat betekent niet dat we niet veel kunnen leren van de mensen die dit al heel lang doen. Ik waardeer Tommy echt als mentor en ben hem dankbaar voor deze kans en samenwerking. We mogen gezien worden. We hebben bij elk proces binnen dit project zoveel mogelijk kleur opgezocht, zowel in de kleding als in de gezichten voor èn achter de schermen.
Romeo Hunte droeg de groene overcoat met dubbele ritsen uit de collectie, een korte broek die voor de helft een quilt was, de zonnebril uit de collectie, de sjaal en de boots. Tommy Hilfiger droeg in zijn eigen woorden: "een klassiek OG Tommy pak", want, "I AM the OG, didn't they tell you?"
Romeo Hunte
Beeld: Tommy Hilfiger

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00